Νέα τουρκική πρόκληση: F-16 παρενόχλησαν το ελικόπτερο με υπ. Άμυνας και Α/ΓΕΕΘΑ (video)

Νέο ντελίριο προκλητικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο. Πάνω από τις Οινούσσες τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το Σινούκ στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, που επισκέπτονταν φυλάκια σε ελληνικά νησιά.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο απογειωνόταν από τις Οινούσσες με προορισμό Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, όταν ζεύγος τουρκικών F16, που είχε απογειωθεί από τη βάση Μπαντίρμα στην Τουρκία, πέταξε μόλις χίλια πόδια δηλαδή 300 μέτρα από το ελικόπτερο ΝΗ90, προβαίνοντας σε μια ακόμη παρενόχληση.

Ελληνικά Μιράζ και F16 απογειώθηκαν αμέσως από Σκύρο Λήμνο και Καστέλι για να προστατεύσουν το ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά, που προχώρησαν και σε δύο υπερπτήσεις, πάνω από τις Οινούσσες και το Αγαθονήσι. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν κατά την πάγια πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας με αποφασιστικότητα, με τη συνεχή παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, με συνεχείς αναχαιτίσεις και ασκήσεις, χωρίς όμως όπως επισημαίνουν ανώτατες πηγές, απώλεια ψυχραιμίας. Η ελληνική πλευρά τονίζεται, δεν πρόκειται να παρασυρθεί από την τουρκική προκλητικότητα, και εφαρμόζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Συνοδεία επιτελών της ΑΣΔΕΝ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνέχισαν κανονικά την επίσκεψή τους σε φυλάκια ταγμάτων εθνοφυλακής σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι και επέστρεψαν κανονικά στην Αθήνα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει.

Απάντηση στην τουρκική πρόκληση από το Υπουργείο Εξωτερικών

Σε αυστηρούς τόνους ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ανέφερε:”Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο, τη σημερινή τουρκική παρενόχληση, από τουρκικά αεροσκάφη, του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Πρόκειται για ακόμη μία απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια, που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων, καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα.” Η ανακοίνωση καταλήγει “Καλούμε την Τουρκία να εισέλθει στον 21ο αιώνα, να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδος και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά, στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο.”

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

Σχετική είδηση: Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν το ελικόπτερο του ΥΕΘΑ στις Οινούσσες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος