Νέα πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Πληροφορίες για απελευθέρωση 10 ομήρων και δυνατότητα επανάληψης του πολέμου

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ παρουσίασε μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών στη λωρίδα της Γάζας, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ομήρων, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η νέα αμερικανική πρόταση για εκεχειρία και ομήρους σε Ισραήλ και Χαμάς θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων και όχι εννέα, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Ομοίως, το παναραβικό κανάλι Al Ghad αναφέρει ότι το σχέδιο υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας τόσο στη Χαμάς όσο και στο Ισραήλ και ότι περιλαμβάνει εκεχειρία 60 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απελευθερωθούν 10 ζωντανοί όμηροι και θα παραδοθούν18 σοροί ομήρων – οι μισοί την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας και οι άλλοι μισοί την έβδομη ημέρα.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 125 Παλαιστίνιους καταδικασμένους για τρομοκρατία που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, 1.111 κατοίκους της Γάζας που κρατούνται από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023 και 180 πτώματα Παλαιστινίων που κρατούνται σήμερα από το Ισραήλ.

Η συμφωνία φέρεται επίσης να περιλαμβάνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάπαυσης του πυρός και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων στις συμφωνηθείσες γραμμές. Επιπλέον, η πρόταση περιλαμβάνει αμερικανική εγγύηση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αναφέρει το Al Ghad, αν και τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι δίνει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να συνεχίσει τις μάχες αν οι συνομιλίες αυτές αποτύχουν.

Ο Γουίτκοφ εξέφρασε αισιοδοξία χθες, Τετάρτη, στο Λευκό Οίκο σχετικά με μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα. Δήλωσε τους δημοσιογράφους ότι έχει «πολύ καλή αίσθηση» σχετικά με μια κατάπαυση του πυρός και μια μακροπρόθεσμη ειρηνική λύση στη σύγκρουση.

Πηγές: Τhe Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό Άρθρο: Βαθαίνει η κρίση στη Γάζα: Ορδές πεινασμένων εισέβαλαν σε αποθήκη με τρόφιμα – Τουλάχιστον δύο νεκροί

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος