Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου για τα νησιά του Αιγαίου – Σαφής η θέση της Αθήνας περί κυριαρχικών δικαιωμάτων

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είναι το μήνυμα της Αθήνας στην υψηλή ρητορική της Άγκυρας, ενώ αναμένονται αύριο στη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός Καγκελάριος  Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Σαρλ Μισέλ.

Αδιανόητη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη σύνδεση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους.

«Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο. Η Ελλάδα έχει αποδείξει, ιστορικά, ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

«Όσο επιμένουν οι απέναντι και προσπαθούν με τη μέθοδο της αυθυποβολής να δημιουργήσουν τετελεσμένα οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση χωρίς πανικό», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξη (Σκάι).

Πυρά τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Ευρωκοινοβουλίου

Για στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης  για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό που είναι ανώφελες» έκανε λόγο η τουρκική διπλωματία. «Δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αγνοεί την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα υποστηρίζει ότι  «το ΕΚ έχει χάσει την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού κοινού».

Η έκθεση επικρίνει την Τουρκία για την στάση της στο εσωτερικό, αλλά και την συμπεριφορά της σε βάρος των γειτόνων της Ελλάδας και Κύπρου και εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Σώματος, με ευρεία πλειοψηφία.

Μέσω της ΕΡΤ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία:

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα είναι συμφέροντα της Ευρώπης. Είμαστε μια κοινότητα, εκπροσωπούμε τους στόχους που έχουμε μαζί και γι’ αυτό είναι καιρός  να μιλήσουμε σοβαρά με τον Ερντογάν, εάν θέλει να συνεχίσει σε αυτή τη συνεργασία, ή εάν αναζητά περαιτέρω κλιμάκωση.

Για δεύτερη φορά μέσα λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ  Τσαβούσογλου έθεσε θέμα κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τους όρους της αποστρατιωτικοποίησης:

«Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτές τις παραβιάσεις, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών.  Η Ελλάδα ας απαντήσει ανδρικά στις επιστολές που γράψαμε (στον ΟΗΕ)  ας πει ότι δεν παραβιάζει το καθεστώς αυτών των αφοπλισμένων νησιών», διετείνεται ο Τσαβούσογλου.

Διπλωματικές πηγές: Οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας δεν στέκουν νομικά

Διπλωματικές πηγές παραπέμπουν στην επιστολή της Μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, με την ελληνική επιχειρηματολογία να είναι ξεκάθαρη: Όσο διατηρείται το cassus belli, όσο υπάρχει στις μικρασιατικές ακτές η στρατιά του Αιγαίου με ισχυρές αποβατικές δυνάμεις, όσο διατηρούνται τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα διατηρεί απαρέγκλιτα το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

Στη Θεσσαλονίκη στρέφεται το διπλωματικό ενδιαφέρον, καθώς στη Σύνοδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να παραστούν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ  νοσεί με κορονοϊό και δεν θα ταξιδέψει αλλά το μήνυμά της έχει ήδη δοθεί: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Σε μια εποχή που η τάξη ασφάλειας στην Ευρώπη αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον πρόεδρο Πούτιν, εμείς, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Αλ. Τσίπρας: Αν γίνει κάτι θα είμαστε μόνοι

«Αυτή η κλιμάκωση μπορεί αν οδηγήσει σε επικίνδυνους ατραπούς. Είναι η πρώτη φορά που είμαστε τόσο δεδομένοι στους συμμάχους, αλλά αν γίνει κάτι θα είμαστε μόνοι», επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον απόηχο της άσκησης «Αγαπήνωρ» με τη συμμετοχή Ελληνικών, Ισραηλινών και Κυπριακών δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντάται στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ενώ την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός του MHP Devlet Bahçeli ανακοίνωσαν ότι θα παραστούν στην τελευταία φαση της «Άσκησης EFES 2022» στη Σμύρνη την Πέμπτη 9 Ιουνίου.

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου για τα νησιά του Αιγαίου – Σαφής η θέση της Αθήνας περί κυριαρχικών δικαιωμάτων

Η EFES-2022, μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στην Τουρκία, συνεχίζεται στην περιοχή Σεφεριχισάρ της Σμύρνης με τη συμμετοχή 37 χωρών.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρολυάκης, Πιέρρος Τζανετάκος

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάννα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος