Νέα πειραματική μέθοδος για την οπτικοποίηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο – «Συνδράμουν» μέδουσες και σαλαμάνδρες

Array

Πρωτεΐνες ειδικές προερχόμενες από τις μέδουσες και τις σαλαμάνδρες χρησιμοποιούνται ως φθορίζουσες χρωστικές ουσίες στο αίμα ποντικών προκειμένου να αποκτηθούν νέες γνώσεις για ασθένειες του εγκεφάλου όπως η κατάθλιψη, το Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό.

«Εδώ και μήνες αναπτύσσουμε μια νέα μέθοδο για την οπτικοποίηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο σε πειραματικά ποντίκια», λέει ο Hajime Hirase, καθηγητής στο Κέντρο Μεταφραστικής Νευροϊατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Είναι ένας από τους ερευνητές πίσω από τη νέα μέθοδο, αναφέρει το Medical Xpress.

Πριν από τη νέα μέθοδο, οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν χημικές χρωστικές ουσίες. Αυτή η χρωστική ουσία έκανε δυνατή την παρατήρηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο για λίγες μόνο ώρες κάθε φορά.

Ο Αντώνης Ασημίνας, που εργάστηκε σε αυτή τη μέθοδο, προσθέτει ότι η μέθοδος φέρνει νέες δυνατότητες παρακολούθησης της εξέλιξης της νόσου στο χρόνο.

«Υπάρχουν ήδη στοιχεία ότι η ροή του αίματος είναι μειωμένη σε διάφορες ασθένειες. Επομένως, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά από αυτές, ειδικά στη μακροχρόνια εξέλιξη της νόσου», λέει.

Επειδή η νέα μέθοδος αναγκάζει τα ποντίκια να παράγουν αβλαβείς φθορίζουσες πρωτεΐνες για να χρωματίσουν το αίμα, αντί για χημικές χρωστικές ουσίες , τα ποντίκια χρειάζονται μόνο μία ένεση αντί για αρκετές και κάθε λίγες ώρες. Αυτό μειώνει το άγχος και τον πόνο για τα ποντίκια.

«Η ουρά του ποντικιού έχει πολύ παχιά αιμοφόρα αγγεία όπου συνήθως εγχύουμε τα  χρωστικά. Στη συνέχεια, αν κοιτάξουμε κάτω από το μικροσκόπιο, μπορούμε να δούμε καλά σημαδεμένο αίμα, αλλά διαρκεί μόνο μία ή δύο ώρες. Η νέα μας μέθοδος σηματοδοτεί το αίμα για μήνες», λέει ο Hajime Hirase.

Με τη νέα μέθοδο χρησιμοποιώντας φθορίζουσες πρωτεΐνες αντί χρωστικών, οι ερευνητές μπορούν να εφαρμόσουν καλύτερα τα «3R», τα οποία είναι οι βασικές αρχές για την ηθική χρήση των ζώων στην έρευνα. Οι αρχές αποσκοπούν στη βελτίωση των δοκιμών σε ζώα, στη μείωση του αριθμού των ζώων στην έρευνα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην πλήρη αντικατάσταση των ζώων με άλλες μεθόδους.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ποντίκια επειδή έχουν παρόμοια βιολογία με τον άνθρωπο και υπάρχουν πολλά πολύτιμα μοντέλα ποντικιών ανθρώπινης νόσου στα οποία οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα τους μέθοδο.

Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που συμβαίνει φυσικά στο σώμα, οι ερευνητές μπορούν να εξαπατήσουν το συκώτι των ποντικιών για να κάνουν το αίμα να φθορίζει. Αυτό καθιστά δυνατή τη μελέτη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Μια πρόοδος στην κατανόηση της νόσου του Αλτσχάιμερ

«Είναι ένας τρόπος για εμάς να μελετήσουμε πραγματικά την ασθένεια με τρόπο που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν. Στόχος είναι να μας δώσει μια νέα προοπτική για την εξέλιξη της νόσου, για παράδειγμα στην περίπτωση του εγκεφαλικού, και ελπίζουμε να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση και πιθανή θεραπεία», εξηγεί ο Αντώνης Ασημίνας.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος