Νέα ομαλότητα η προσαρμογή στην πανδημία-Προειδοποίηση για “αναζωπύρωση” από τον Π. Ο. Υ. (video)

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού είναι πλέον εμφανής  και ο κόσμος πρέπει να συνηθίσει αυτόν τον νέο τρόπο ζωής για να μπορέσουν οι κοινωνίες να λειτουργούν ενώ θα ελέγχεται η πανδημία, ανέφερε το στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ωσότου δημιουργηθεί αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, η διαδικασία προσαρμογής στην πανδημία αναγκαστικά θα γίνει η νέα ομαλότητα.

Αν οι πολίτες, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις προσαρμοστούν, ο κόσμος θα μπορέσει να προετοιμαστεί με αποτελεσματικό τρόπο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, συμπλήρωσε το στέλεχος του διεθνούς οργανισμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  προειδοποιεί ότι η άρση των περιορισμών δεν είναι το τέλος της επιδημίας σε καμία χώρα, παρά μόνο η αρχή της επόμενης φάσης και επισημαίνει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Ο Οργανισμός  εξέφρασε  σήμερα και  την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στην Ιαπωνία.

Εκατομμύρια παιδιά στη Μέση Ανατολή θα γίνουν πιο φτωχά καθώς οι γονείς και οι κηδεμόνες τους χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας της καραντίνας που επιβάλλεται σε πολλές χώρες με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η Unicef.

Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης του κορονοϊού 

Τα 2,5 εκατ. πλησιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως, οι θάνατοι ξεπερνούν τους 170.000, ενώ σχεδόν 647.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Οι 193 χώρες μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε υιοθέτησαν συναινετικά τη Δευτέρα απόφαση που ζητεί να εξασφαλιστεί «δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση» στα «μελλοντικά εμβόλια» εναντίον της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός, υπογραμμίζοντας τον «κρίσιμο ηγετικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», που αμφισβητείται έντονα τελευταία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, ενόψει και της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη. Η Γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμψε στον νέο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά στο πλαίσιο των συνθηκών που ισχύουν στην Ένωση, απορρίπτοντας εκ νέου τις εισηγήσεις για έκδοση των λεγόμενων “κορονομολόγων”.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.433 νέοι θάνατοι, απολογισμός αισθητά χαμηλότερος από αυτόν της προηγουμένης μέρας. Ο ημερήσιος απολογισμός αυξάνει σε πάνω από σαράντα δύο χιλιάδες τα θύματα(42.094) στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί, πλέον τα περισσότερα θύματα. Πάνω από 784.000 τα  κρούσματα.

Στο μεταξύ το ποσοστό μολύνσεων από τον ιό στο Λος Άντζελες εκτιμάται ότι είναι 40 φορές μεγαλύτερο από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με τεστ αντισωμάτων που διενεργήθηκαν.

Ο Ντοναλντ Τραμπ επικαλούμενος την πανδημία, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μέχρι νεοτέρας τη μετανάστευση προς τη χώρα του.

Οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν την ιστορική πτώση των τιμών του πετρελαίου, και θα αγοράσουν 75 εκατομμύρια βαρέλια αργού.Σε θετικό έδαφος επανήλθε η τιμή του αμερικανικού αργού.

Τα πρώτα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων επιχειρούν ευρωπαϊκές χώρες. Ο επίτροπος για την Νομισματική Πολιτική Πάολο Τζεντιλόνι, επιμένει πως η Ευρώπη χρειάζεται ένα κοινό εργαλείο για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης  και προειδοποιεί για τον κίνδυνο διάσπασης βορρά – νότου.

Στην Ιταλία που βαδίζει προς χαλάρωση των μέτρων καταγράφηκε μεγάλος περιορισμός των κρουσμάτων και λιγότερες εισαγωγές στις εντατικές, αλλά μικρή αύξηση του αριθμού των θανάτων. Τα πρώτα σημάδια μείωσης εμφανίζουν Ισπανία και Γαλλία.

Τον πιο χαμηλό αριθμό θυμάτων του κορονοϊού τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, 399, ανακοίνωσε  το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας. Σήμερα η Βουλή αποφασίζει την παράταση της καραντίνας έως τις 9 Μαϊου.

Η Γαλλία πέρασε το όριο των 20.000 θανάτων, αλλά η διασπορά της επιδημίας μειώνεται γρήγορα. Η ανησυχία πλέον επικεντρώνεται στη σταδιακή άρση των μέτρων αλλά και στο ενδεχόμενο δεύτερο κύμα επιδημίας.

Τα θύματα στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 194 το τελευταίο 24ωρο, με τον αριθμό των νεκρών στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 4.598 συνολικά, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut.

Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν  στην ασθένεια COVID-19 είναι αρκετά υψηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν την προηγουμένη (110).

Σημάδια αισιοδοξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που κατέγραψε  τον μικρότερο αριθμό θανάτων 24ώρου, 449. Ωστόσο, προτεραιότητα παραμένει ο τρόπος που θα αρθεί το lockdown, για την αποφυγή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Στο Ισραήλ από την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει μια χαλάρωση των μέτρων και ουσιαστικά η χώρα διανύει εβδομάδα πειραματισμού. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν,  Γαβριήλ Χαρίτος δόθηκε άδεια λειτουργίας σε επιχειρήσεις υπό αυστηρές προϋποθέσεις και συνεχίζεται η καραντίνα σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κρούσματα. Καθώς η ανεργία έχει φτάσει σ το 26% το υπουργείο Υγείας χαλάρωσε τα μέτρα και έπεται η αξιολόγηση της κίνησης αυτής.

Στην Τουρκία που οι νεκροί έφτασαν τους τους 2.140 ο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από αύριο τα μεσάνυκτα επιβάλλεται 4ήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στις 31 πόλεις και νομούς, οι οποίες παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, καταγράφηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική χώρα, αριθμός οριακά μειωμένος από αυτόν της προηγουμένης (12), χωρίς να σημειωθεί κανένας νέος θάνατος.

Από το σύνολο των κρουσμάτων αυτών, τα τέσσερα ήταν εισαγόμενα, κατά τον όρο που χρησιμοποιούν οι κινεζικές αρχές όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες που φθάνουν μολυσμένοι από το εξωτερικό της Κίνας.

Έως την 1η Ιουνίου,θα επεκτείνει κατά τέσσερις εβδομάδες, η Σιγκαπούρη το μερικό lockdown για να περιορίσει την εξάπλωση των μολύνσεων από τον κορονοϊό στην πόλη-κράτος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Λι Σιέν Λουνγκ.

Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν το κλείσιμο των περισσότερων χώρων εργασίας και των σχολείων, επρόκειτο αρχικά να ισχύσουν από τις 7 Απριλίου ως τις 4 Μαϊου.

Σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης τέθηκε η Virgin Australia -ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Αυστραλίας και το πρώτο μεγάλο «θύμα» της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα.

Η Virgin Australia ανέστειλε τον προηγούμενο μήνα σχεδόν το σύνολο των πτήσεων της, εξαιτίας των κλειστών συνόρων και ταξιδιωτικών περιορισμών, ενώ δυσκολευόταν ήδη να αντεπεξέλθει σε χρέος, ύψους 5 δισ. δολαρίων Αυστραλίας(3,17 δισ. δολάρια).

Ανταποκρίσεις Αλέξανδρος Μόρντουνταγκ, Γιώργος Παππάς, Νατάσα Καντζάβελου

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhoua, DPA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος