Nature: Γιατί οι επιστήμονες δεν εμπιστεύονται το «Χ» και νοσταλγούν το Twitter

To Twitter προσέλκυσε «σε βαθμό εξάρτησης» την επιστημονική κοινότητα, αλλά το X, όπως αποφάσισε να το μετονομάσει ο επιχειρηματίας Έλον Μασκ, όταν ανέλαβε τον έλεγχο τον Οκτώβριο του 2022, επικρίνεται για αντιδημοφιλείς αλλαγές που μετέτρεψαν την πλατφόρμα σε «θάλασσα κακών τρολ», αναφέρει το περιοδικό Nature που επικοινώνησε με περισσότερους από 170.000 επιστήμονες ρωτώντας εάν εξακολουθούν να είναι χρήστες. Σχεδόν 9.200 απάντησαν εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι μείωσαν τον χρόνο που αφιερώνουν στην πλατφόρμα τους τελευταίους έξι μήνες. Το 7% των ερωτηθέντων σταμάτησε οριστικά να χρησιμοποιεί το Twitter όταν άλλαξε απότομα το όνομα της πλατφόρμας με το λογότυπο «X».

 Περίπου το 46% έχει ενταχθεί σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως Mastodon, Bluesky, Threads και TikTok.

Γιατί φεύγουν;

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα οι πλέον αντιδημοφιλείς αλλαγές στο Twitter, για τους επιστήμονες είναι:

  • η μείωση της εποπτείας περιεχομένου
  • η κατάργηση του συστήματος επαλήθευσης
  • η χρέωση για πρόσβαση σε δεδομένα για έρευνα· 
  • ο περιορισμός του αριθμού των tweets που μπορούν να δουν οι χρήστες. 

  Οι επιστήμονες δυσκολεύονται περισσότερο να δικτυωθούν και να χτίσουν την καριέρα τους, κατά γενική ομολογία, δηλώνει παλαιοντολόγος που στράφηε στο Twitter το 2016 με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να δικτυωθεί με συναδέλφους της και να βρει ευκαιρίες εργασίας. 

Από την πλευρά της η  Inger Mewburn, ερευνήτρια εκπαίδευσης και τεχνολογίας της Αυστραλίας επισημαίνει ότι πλεονέκτημα του Twitter ήταν ότι ήταν η κύρια πλατφόρμα των ερευνητών για συγκεκριμένες πληροφορίες. «Οι άνθρωποι απλώς πήγαιναν σε αυτό το hashtag και έβλεπαν όλους όσοι μιλούσαν για το θέμα», λέει. Τώρα, οι ερευνητές πρέπει να μεταπηδούν από εφαρμογή σε εφαρμογή ακολουθώντας συγκεκριμένες κοινότητες και άτομα. Η ίδια έκλεισε τον λογαριασμό της, πιστεύοντας ότι η φήμη της θα μπορούσε να κινδυνεύσει αν συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα. Ένιωθε ότι το Twitter προωθούσε προκλητικό λόγο για γεγονότα και ενθάρρυνε έναν τύπο διαμάχης με τον οποίο «δεν πρέπει να συνδέονται οι επιστήμονες», λέει.

Nature: Γιατί οι επιστήμονες δεν εμπιστεύονται το «Χ» και νοσταλγούν το Twitter

Η Cristina Dorador οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Antofagasta στη Χιλή, λέει ότι το Twitter τη βοήθησε να προωθήσει την έρευνά της αλλά για το X «δεν βλέπει κάποιον Λατινοαμερικανό ερευνητή να πληρώνει για να επαληθεύσει τον λογαριασμό του, ώστε οι άνθρωποι να διαβάζουν αυτά που δημοσιεύει».

Προς το παρόν, είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα γίνει με το X, αλλά οι αλλαγές προκαλούν τους επιστήμονες να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μοιράζονται την επιστήμη «αν εξαφανιστούν όλοι από το Twitter».

Που πηγαίνουν?

Ο πιο δημοφιλής εναλλακτικός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης που ανέφεραν οι ερωτηθέντες το άνοιγμα λογαριασμών ήταν η δωρεάν πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα Mastodon.  Στην έρευνα του Nature , το LinkedIn ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές μέρος για τους ερωτηθέντες στο άνοιγμα νέων λογαριασμών και το Instagram, που ανήκει στη Meta, ήταν τρίτο. 

 Τον Ιούλιο, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία έχει χάσει το 50% των εσόδων της από διαφημίσεις. Και μια αγωγή εναντίον της εταιρείας ισχυρίζεται ότι οφείλει 500 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για απολύσεις.

Πολλοί επιστήμονες θρηνούν καθώς η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη δωρεάν πρόσβαση στο API της. Έκτοτε, η έρευνα για την παραπληροφόρηση, τις αντιδράσεις σε καταστροφές και την κοινωνική δυναμική στο Διαδίκτυο έχει σταματήσει ή παρεμποδίζεται. 

Τι συμβαίνει μετά;

Οι επιστήμονες μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να δικτυωθούν και να χτίσουν την καριέρα τους, ειδικά αν δεν έχουν τα χρήματα για να πάνε σε συνέδρια, αλλά όσο πιο γρήγορα αποδεχθούν ότι «το Twitter, όπως το ξέρουν, είναι νεκρό τόσο πιο γρήγορα οι ακαδημαϊκοί, θα ασχοληθούν με εξεύρεση λύσεων», καταλήγει η έρευνα.

Πηγή: Nature

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος