Ν. Βούτσης στο Πρώτο: Το τραπέζι του διαλόγου για την προοδευτική διακυβέρνηση είναι «στρωμένο» – Όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους (audio)

Το «τραπέζι του διαλόγου» για την προοδευτική διακυβέρνηση «είναι στρωμένο, δεν υπάρχει τίποτα στη σκιά, όλα είναι πλέον ανοιχτά και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αναφορικά με το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ερωτηθείς για πού απευθύνεται η πρόσκληση Τσίπρα με δεδομένη στη στάση του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ, αντέτεινε ότι «όλοι κρινόμαστε και ως πολιτικές δυνάμεις σε κάθε ιστορική φάση – πόσο μάλλον στην αρχή ενός νέου ιστορικού κύκλου που ανοίγει σήμερα για την ανθρωπότητα – και ως πρόσωπα, αλλά και ως ηγεσίες. Και κρινόμαστε όλοι από το πόσο ανταποκρινόμαστε ή όχι στις διαθέσεις και στις ανάγκες τις λαϊκές. Άρα και οι ηγεσίες των κομμάτων έχουν μπροστά τους αυτό το υπαρξιακό δίλημμα. Θα ανταποκριθούν ή όχι θετικά σε μια αναδιαμόρφωση, καθώς εμείς δεν λέμε ότι “τα 5+1 σημεία είναι αυτά και όποιος θέλει προσχωρεί”. Η πρόκλησή του και η πρόκληση του συνεδρίου είναι ότι “βάλτε και εσείς κάτω τις θέσεις σας σε αυτά ή σε άλλα σημεία”, έτσι ώστε να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία που θα δημιουργήσει και ένα κλίμα στον λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία να προσέλθει και στις κάλπες», επισήμανε

«Διότι είναι κρίσιμο αυτό το θέμα. Σας το λέω με την εμπειρία μου ως υπουργός Εσωτερικών, 1.100.000 πολίτες έλειψαν από τις κάλπες από το 2009 έως το 2019. Ενώ οι δυνάμεις της πληθυντικής Αριστεράς ομνύουν στο όνομα των νέων καταστάσεων, στις εργασιακές σχέσεις στις πλατφόρμες, στην ευέλικτη εργασία, στη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, σε μια νεολαία που δεν έχει οράματα πιο ρεαλιστικά, την ίδια δεν αντιλαμβάνονται ότι για να έρθει να ψηφίσει αυτός ο κόσμος να μπει στη διαδικασία τη δημοκρατική της κάλπης, και άρα να διαμορφώσει έναν νέο συσχετισμό υπέρ των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, θα πρέπει να είναι μέσα σε ένα κλίμα», διευκρίνισε. «Άρα δεν θα κριθεί το θέμα το βράδυ των εκλογών όπως λένε πολλοί και “ύστερα βλέπουμε”. Όλο το κλίμα το πριν θα δημιουργήσει μια έμπνευση μέσα στον κόσμο για να έρθει να ψηφίσει. Και με βάση τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής, που είναι και μια εξαιρετική δημοκρατική ευκαιρία για όλα τα κόμματα να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, θα προκύψει η κυβερνητική λύση», ανέφερε.

«Από την πρώτη στιγμή είπαμε απέναντι στον κ. Μητσοτάκη – και το κατάλαβε και ο ίδιος μετά από ενάμισι χρόνο – ότι ήταν απολύτως άσφαιρη, αλαζονική η στρατηγική ότι “πάμε να κάψουμε τις πρώτες εκλογές και πάμε για τις δεύτερες”. Το ίδιο το έχει αντιληφθεί ο κ. Ανδρουλάκης είναι σαφές. Το ίδιο το γνωρίζουν το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25, οι Οικολόγοι και οι πάντες», υπογράμμισε.

«Άλλο η κυβερνώσα και άλλο η κυβερνητική Αριστερά»

Επιπλέον, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι αρκετοί σύνεδροι διεμήνυσαν ότι θέλουν μια κυβερνώσα και όχι μια κυβερνητική Αριστερά. «Η τομή που έκανα κι εγώ στην εισήγησή μου ήταν ότι βεβαίως και τότε, πριν μερικά χρόνια, ήμασταν γαλατικό χωριό στην Ευρώπη. Τώρα είναι και οι εμπειρίες στις δυο χώρες της Ιβηρικής και αλλού, όπου διαμορφώνονται αριστερές, πολύ-συμμαχικές, πολυκομματικές κυβερνήσεις. Άρα το να είμαστε μια Αριστερά η οποία όχι μόνο επικοινωνεί αλλά και διεκδικεί τη διακυβέρνηση του τόπου, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και είναι ριζικά διαφορετικό από το να οικοδομείς μια κυβερνητική δύναμη εξουσίας, μια κυβερνητική Αριστερά», διεμήνυσε.

«Αν για τον πολύ κόσμο αυτό είναι μια λεπτή διαφορά, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Αντιλαμβάνεστε ότι η εξουσία και η διακυβέρνηση πάντοτε έχει και τους δικούς της νόμους, τις δικές τους πιέσεις. Όταν οικοδομείς μια πολιτική δύναμη η οποία πάση θυσία διαλέγεται και θέλει τη διακυβέρνηση της χώρας, αυτό το “πάση θυσία” μπορεί να εμπεριέχει συμβιβασμούς ή ενσωματώσεις σε ένα συστημικό πλαίσιο, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν ανήκει. Μετά το μεταπολιτευτικό δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση δεν πάμε να διαμορφώσουμε ένα νέο δίπολο εντός του συστήματος που απλά θα αλλάζει ρόλους κάθε 3 ή 4 χρόνια. Πάμε να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική δυναμική όπου η Αριστερά ως πόλος, ως κορμός της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης θα διεκδικεί με τη δική της προγραμματική αντίληψη και με το δικό της πλαίσιο – και σε σχέση και με τα συμφέροντα τα οικονομικά – τη διακυβέρνηση της χώρας», εξήγησε.

«Αυτή είναι η διαφορά και είναι ευχάριστο ότι αρκετοί σύνεδροι και από τον χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας έχουν πάρει αυτό το μήνυμα και έχουν εγκολπωθεί αυτή τη διάσταση. Την οποία προφανώς όταν και όσοι ήταν στο ΠΑΣΟΚ δεν την είχαν ορατή και για αυτό προσχώρησαν και εμπλούτισαν ένα κόμμα της σύγχρονης, ευρύτερης Αριστεράς, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σηματοδότησε τη θετική ανταπόκριση ότι «έχει διαμορφωθεί μια πολιτική δύναμη στη χώρα, ικανή και έτοιμη σε πολύ μεγάλο βαθμό να ανταποκριθεί στο αίτημα όλο και περισσότερων πολιτών. Εμείς λέμε για μια κοινωνική πολιτική πλειοψηφία η οποία θα αποσκοπεί στο να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα», δήλωσε.

«Το βασικό μέλημα στην κοινωνία είναι να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις από τον προοδευτικό χώρο και όχι από την ακροδεξιά ή από άλλες καταστάσεις που βλέπουμε ότι ευδοκιμούν σε άλλες χώρες ως εναλλακτική στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πιστεύω ότι σηματοδοτήθηκε με τον καλύτερο τρόπο από το συνέδριό μας και αυτό αποτυπώνεται και ομόφωνη έγκριση της Πολιτικής Απόφασης του Συνεδρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος πλέον για μια διακυβέρνηση με κορμό την Αριστερά, όχι απλά ενοποιεί αλλά έχει και προγραμματικό περιεχόμενο», δήλωσε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «ανοικτή πρόσκληση και πρόκληση σε όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή και από τους Οικολόγους, όχι μόνο στο ΚΙΝΑΛ, αλλά σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, στο καθήκον να δοθεί μια διέξοδος από τις πολλαπλές κρίσεις που ζει η χώρα μας». «Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αυτό πιστεύω ότι είναι το κεντρικό μήνυμα, το οποίο ελπίζω και έχω την αίσθηση ότι έχει περάσει και στην κοινωνία», ξεκαθάρισε.

Οι ιστορικές ευθύνες και δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι δεσμεύσεις μας πλέον είναι πολύ μεγαλύτερες προς όλο τον κόσμο της εργασίας, προς τη νεολαία, προς όλο τον κόσμο. Πολύ μεγαλύτερες από το παρελθόν. Διότι στο παρελθόν, στη διακυβέρνηση του 2015 αλλά και ύστερα, μετά την αναγκαστική αποδοχή του τρίτου μνημονίου, αυτές οι δεσμεύσεις ήταν πάντα υπό τη δαμόκλεια σπάθη των εξαναγκασμών που υπήρχαν από τους δανειστές, από τα μνημόνια, από την υποχρέωση της χώρας να βγει από τα μνημόνια. Άρα ήταν δεσμεύσεις οι οποίες εκρίνοντο σε τελευταία ανάλυση από το συσχετισμό δυνάμεων και από τις πιέσεις προς τη χώρα. Τώρα δεν είναι έτσι», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Και με αυτή την έννοια υπάρχει η δυνατότητα πλέον και για μεγαλύτερο εύρος δεσμεύσεων για ριζοσπαστικές τομές στο κοινωνικό κράτος, στην Οικονομία, στις δημόσιες πολιτικές, στην από-ιδιωτικοποίηση κρίσιμων στρατηγικών τομέων στην Ενέργεια, στο νερό και αλλού. Έτσι ώστε πραγματικά η  χώρα να αναπνεύσει κυριολεκτικά. Η πανδημία, οι βαρύτατες συνέπειες του πολέμου ο οποίος φαίνεται πως θα κρατήσει πολύ, κινδυνεύει πάλι η χώρα να γίνει αδύναμος κρίκος στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

«Όλα αυτά τα επίδικα της νέας περιόδου, να μπορούν να απαντηθούν με λύσεις και στρατηγικές Αριστεράς, Δημοκρατίας και όχι με αυτά που λέμε καπιταλιστική αναδιάρθρωση και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το πεδίο των δεσμεύσεων θα έχει πολύ μεγαλύτερη πειστικότητα και ρεαλιστική εφαρμογή, απ’ ότι έγινε δυνατόν από εμάς στο παρελθόν. Όπου εκ των πραγμάτων σε ορισμένους κρίσιμους τομείς ήμασταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε πολιτικές οι οποίες δεν ήταν δικές μας», επισήμανε.

Περί αυτοκριτικής

Ερωτηθείς για τον διάχυτο προβληματισμό σε τμήμα των συνέδρων για την έλλειψη αυτοκριτικής για την περίοδο της διακυβέρησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι «είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο αφού πέρασε από τη διακυβέρνηση της χώρας εξέδωσε μια συλλογική αυτοκριτική για την κοινοβουλευτική θητεία – αυτό δεν έχει γίνει ούτε σε κλίμακα Ευρώπης».

«Βγάλαμε ένα τέτοιο συλλογικό ντοκουμέντο που είχε αρχίσει να συζητιέται ευρύτερα, βεβαίως με πιέσεις από τους αντιπάλους μας, αφού κάθε τι που λέγαμε αυτοκριτικό γινόταν σλόγκαν ότι παραδεχόμαστε μη προετοιμασία είτε ανικανότητα. Ανοησίες. Αλλά ύστερα η πανδημία, ήρθαν καινούργια επίδικα τα οποία έβαλαν στην άκρη σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια της συλλογικές αυτοκριτικής. Αυτό είναι σε ένα βαθμό αρνητικό, αλλά είναι ανοιχτός ο διάλογος, έγινε και μέσα στο συνέδριο, που μας κάνει πιο ώριμους και σοφούς», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος