Ν. Βούτσης στο Πρώτο: Δυσβάσταχτο το κόστος των εξοπλισμών – Αλλάζουμε αμυντικό δόγμα – Η Τουρκία θα απαντήσει με κλιμάκωση (audio)

«Είναι άλλο να φροντίσουμε την επαρκή άμυνα της χώρας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα σε συνδυασμό με τη διπλωματία μέσω της ΕΕ με στόχο να πάμε στη Χάγη, και άλλο πράγμα να προχωρούμε σε υπερ-εξοπλισμούς έξω από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και να αλλάζουμε το αμυντικό δόγμα μας».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, εξηγώντας τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

«Θα στείλουμε στρατιώτες σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική καθώς και στη Σαουδική Αραβία. Είναι πρωτοφανή πράγματα», τόνισε.

 

Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία «δεν πηγαίνει ούτε μισό βήμα παραπέρα από την ευρωπαϊκή συνθήκη της Λισσαβόνας για την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών». «Να δούμε το μεγάλο κάδρο, γιατί έρχεται η ελληνοαμερικανική συμφωνία, η οποία προβλέπει την αγορά των F-35. Πάμε δηλαδή και για τέταρτη αγορά. Εμείς συζητούσαμε για αγορά φρεγατών από τη Γαλλία και εκσυγχρονισμό των F-16, γιατί μέχρι εκεί έφταναν τα “δημοσιονομικά πόδια” της χώρας. Τώρα όμως αγοράζουμε 18+6 αεροσκάφη Rafale, 3-4 φρεγάτες και 4 κορβέτες, ενώ έρχονται και τα F-35. Ταυτόχρονο έγινε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο βήμα,, καθώς στέλνουμε Patriot και Έλληνες στρατιωτικούς στη Σαουδική Αραβία, κάτι που μας εμπλέκει στη σύγκρουση σουνιτών-σιϊτών», ανέφερε αναλυτικά.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια και «εάν έρθει και η αγορά των F-35 που δεν πήρε η Τουρκία, για να ευχαριστήσουμε και τους Αμερικανούς, τότε πάμε στα 12-13 δισεκατομμύρια», επισήμανε, κάνοντας λόγο για δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος σε μια υπερχρεωμένη χώρα. Πρόσθεσε, δε, ότι η Άγκυρα είναι σε θέση να απαντήσει στην κλιμάκωση των εξοπλισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, «εκτός του ότι υπάρχει πλήρης απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων στο ζήτημα των συμπαραγωγών, οι εξοπλισμοί γίνονται δια αναγγελίας από τον πρωθυπουργό, χωρίς να ακολουθηθεί καμία θεσμική διαδικασία». «Η μη θεσμική προσήλωση σε αυτό τον κρίσιμο τομέα που αφορά πάρα πολλά δισεκατομμύρια, δημιουργεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι γύρω από το πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα μπορεί να υπάρξουν προφανώς και αρρυθμίες που στο παρελθόν είχαν οδηγήσει σε σκάνδαλα», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος