Ν. Βούτσης στο Πρώτο: Ανακύπτουν πολιτικές ευθύνες για την μη πρόληψη και την μη πρόβλεψη (audio)

«Στο κρίσιμο ζήτημα που είναι η πρόληψη, η κυβέρνηση παίρνει πάρα πολύ μικρό βαθμό για να μην πω μηδέν» υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Βαρυμπόμπη: Υπάρχουν ολιγωρία, λάθη και ελλείψεις

«Χρειάστηκαν ώρες για την προσπάθεια που έγινε για απεγκλωβισμούς, για να υπάρξει αυτή η εκκένωση. Μια μικρή πυρκαγιά, σε έναν πολύ κρίσιμο χώρο, που αναπαρήγαγε μέσω της θερμότητας ιδιαίτερες μικροκλιματικές αλλαγές και δυσκόλευε, αλλά ήταν μικρή στην αρχή η πυρκαγιά το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ κατάκαιγε από το Κρυονέρι μέχρι το νοσοκομείο των Αγ. Αναργύρων στην Καλυφτάκη, χωρίς να υπάρξει καμία θετική αντίδραση ενός σχεδιασμού που θα μπορούσε να προλάβει αυτή την καταστροφή».

«Υπάρχει ολιγωρία, λάθη, ελλείψεις και η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια ενοχική επικοινωνιακή αντίδραση. Αυτά που ακούμε στα έκτακτα δελτία, παράγουν εφησυχασμό, αυτοθαυμασμό, απόκρυψη», τόνισε ο κ. Βούτσης. «Μίλαγε ο κ. Χαρδαλιάς για 6 μποφόρ, την ώρα που ο κ. Πατούλης, οι δήμαρχοι και το Αστεροσκοπείο μίλαγαν για 1-2 μποφόρ. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και τώρα βλέπουμε την κατάσταση στην Εύβοια και την Ολυμπία να έχει ξεφύγει. Το να λέμε ότι τα καναντέρ δουλεύουν με θερμοκρασία έως 38 βαθμούς, όταν όλοι γνώριζαν και από τον Ιούλιο είχε δοθεί και το διάγραμμα για το τι θα συνέβαινε τον Αύγουστο».

Ανακύπτει ζήτημα πολιτικής ευθύνης

Σημείωσε πως από τον Μάιο ήδη είχαμε 70.000 στρέμματα καμμένα από τα Γεράνια και τώρα 60.000 στρέμματα από τις αρχές Αυγούστου. «Ανακύπτει ζήτημα πολιτικής ευθύνης με την έννοια της μη πρόληψης, γιατί όλες οι στρατηγικές οι οποίες συζητήθηκαν με αφορμή και αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι, που υπήρξε εθνική στρατηγική και σχεδιασμός και με βοήθεια και ξένων παραγόντων ειδικών, όλα κατατείνουν στην πρόληψη. Επ’ αυτού ανακύπτουν πολιτικές ευθύνες με την έννοια της μη πρόβλεψης. Δεν χρησιμοποιήθηκε και το σύστημα πρόβλεψης που υπάρχει, χρησιμοποιήθηκε μόνο στην Αχαΐα, για τις 6 επόμενες ώρες που δίνει αυτό το σύστημα προς τα πού μπορεί να πάει η καταστροφή και είχε ευεργετικό αποτέλεσμα. Αυτό το σύστημα δεν χρησιμοποιήθηκε καν στις πρόσφατες πυρκαγιές των ημερών αυτών και τώρα είναι σαφές ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν θεραπευτεί και υπο την έννοια των προσλήψεων και των μέσων δασοπυρόσβεσης αλλά κυρίως ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού πρόληψης δεν έφτασαν στο σημείο να υλοποιηθούν, ακόμα και αν ήταν στο μυαλό της κυβέρνησης».

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι είχαν γίνει πολύ σημαντικές ενέργειες μετά την τραγωδία στο Μάτι «για να αντιληφθούμε την νέα κατάσταση που δημιουργείται από την κλιματική κρίση. Αφέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τότε, ένας ολόκληρος σχεδιασμός εθνικής στρατηγικής πρόβλεψης με πάρα πολλά στοιχεία μέσα, και για το ανθρώπινο δυναμικό, για τα σωστικά μέσα και τα ηλεκτρονικά μέσα υποβοήθησης, σαν αυτό που λειτούργησε για την Αχαΐα και το οποίο δεν ελήφθη υπόψη ούτε καν στην σύσκεψη που έγινε στο κέντρο παρουσία του Πρωθυπουργού. Πραγματικά η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει καταληφθεί εξαπίνης σε κάτι το οποίο ήταν προδικασμένο σχεδόν από τον Ιούλιο από όλες τις επίσημες αρχές και το γνώριζε και η κυβέρνηση».

Αλίμονο αν κάναμε συμψηφισμούς σε θανάτους

Ο κ. Βούτσης κλήθηκε να σχολιάσει αυτό που λέγεται, ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του δεν δικαιούνται να μιλούν, είναι «απολύτως πολιτικά, ανθρώπινα και ηθικά ανεύθυνο. Αλίμονο αν κάναμε συμψηφισμούς σε θανάτους, θα πηγαίναμε πολύ μακριά, στο 2007, 2008  στην Ηλεία, στην Ικαρία. Η χώρα έχει θρηνήσει εκατόμβες θυμάτων. Είναι αδιανόητος αυτός ο συμψηφισμός, εγώ δεν θα τον έκανα ποτέ. Κανείς κυβερνών που έχει την ευθύνη για την πρόληψη και την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών δεν δικαιούται να φέρνει ως αντίβαρο στην εύλογη  και τεκμηριωμένη κριτική από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των αντιπολιτευτικών δυνάμεων να φέρνει τέτοια επιχειρήματα στο τραπέζι».

Μέχρι τώρα δεν έχει αναληφθεί καμιά πολιτική ευθύνη και από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, είπε ο κ. Βούτσης. «Τα κυβερνητικά στελέχη θα έπρεπε να πουν ευθέως ότι χρειάζεται μεγάλη ένταση της προσπάθειας όλων και των πολιτών και των δυνάμεων που βρίσκονται κάτω από την καθοδήγηση της κυβέρνησης τώρα που υπάρχει το πρόβλημα γιατί δυστυχώς μεγεθύνθηκε και παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ακριβώς γιατί δεν υπήρξε η αναγκαία πρόληψη και στρατηγική για την πρόληψη αυτής της κατάστασης».

Ο περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη «άνοιξε ορέξεις»

Για την επόμενη μέρα μίλησε ο κ. Βούτσης, λέγοντας, «το μείζον ζήτημα της αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών είναι και αυτό υπονομευμένο γιατί είχε φροντίσει η κυβέρνηση με τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο του κ. Χατζηδάκη να δώσει μπόνους κυριολεκτικά, με πολύ χαλαρές διατάξεις για μεγάλες επενδύσεις σε χώρους και εκτάσεις οι οποίες προφανώς «απελευθερώνονται», με την πιο κακή έννοια, από τέτοιες φυσικές καταστροφές. Άρα και σε αυτό το πεδίο θα έχουμε να δούμε πολλά».

«Ελπίζω η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι εκείνος ο νόμος άνοιξε ορέξεις και δεν κατασίγασε, δεν επούλωσε την κατάσταση σε ένα φυσικό περιβάλλον στην χώρα μας που έχει πολλαπλά πληγεί. Υπάρχει πολιτική αμεριμνησία και μεροληψία υπέρ των μεγάλων συμφερόντων. Υπάρχει συνάφεια σε σχέση με τις ορέξεις που μπορεί να ανοίξουν στο στάδιο της αποκατάστασης και ελπίζω και εισηγούμαι από τώρα στους κυβερνώντες να μην υπάρξει αξιοποίηση του νέου περιβαλλοντικού νόμου από αυτά τα συμφέροντα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος