ertnews.gr

Ν. Βέττας στο Πρώτο: Πρέπει ο πληθωρισμός να μειωθεί- Πιο αποτελεσματικά τα στοχευμένα μέτρα στήριξης από τα οριζόντια (audio)

27/04 14:29
Ν. Βέττας στο Πρώτο: Πρέπει ο πληθωρισμός να μειωθεί- Πιο αποτελεσματικά τα στοχευμένα μέτρα στήριξης από τα οριζόντια (audio)

«Έχει μεγάλη σημασία να μειωθεί ο πληθωρισμός γιατί είναι ο χειρότερος φόρος για τους ανθρώπους που εργάζονται και βλέπουν ότι ο μισθός τους σιγά σιγά φθίνει όπως επίσης και για τους ανθρώπους οι οποίοι έβαλαν τις οικονομίες μιας ζωής σε μια τράπεζα και αν έχουν μαζέψει για παράδειγμα 10.000 ευρώ και τα έχουν σε μια τράπεζα, στο τέλος του χρόνου αυτά μπορεί να είναι 8% λιγότερα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.

Είχαμε ξεχάσει τι σημαίνει πληθωρισμός, σημείωσε ο κ. Βέττας, ενώ πολλοί δεν τον είχαν γνωρίσει καν, ειδικά όσοι ξεκίνησαν τις οικονομικές τους συναλλαγές από τότε που μπήκαμε στο ευρώ και μετά δεν έχουν γνωρίσει πληθωρισμό πρακτικά, ήταν ελάχιστος και μάλιστα τα χρόνια των μνημονίων ήταν και αρνητικός.

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι πολιτικές πράξεις που θα μειώσουν τον πληθωρισμό. Δυστυχώς σε έναν βαθμό αυτό δεν είναι στο χέρι μας.  Φαίνεται δύσκολο να γράψουμε αυτή την στιγμή ένα σενάριο για το πώς θα λήξει γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όσο παραμένει αυτός τα πάντα ανεβαίνουν. Άρα έχουμε ένα δομικό πρόβλημα και δεν πρόκειται να το λύσουμε όλο, μόνο να το αμβλύνουμε μπορούμε. Θα πρέπει τα μέτρα στήριξης να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα, για παράδειγμα πράγματι είναι καλύτερο να δίνεται στοχευμένη στήριξη στα πιο φτωχά νοικοκυριά ώστε να καλύψουν την αύξηση στην τιμή της βενζίνης ή το ηλεκτρικό ρεύμα, παρά αυτό να γίνεται οριζόντια με μείωση του φόρου, γιατί είναι πιο αποτελεσματικά. Όμως υπάρχουν δύο πράγματα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Το ένα είναι τι γίνεται με τις επιχειρήσεις, όχι τόσο με αυτές που χρησιμοποιούν ρεύμα υψηλής τάσης- γιατί αυτές καμιά φορά έχουν διμερή συμβόλαια- όσο με το μεγάλο κομμάτι που αφορά στην μεταποίηση και σε άλλες επιχειρήσεις, όπως στον τουρισμό, γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα έρθουν 30 εκατ. τουρίστες το καλοκαίρι και δεν θα έχουν aircondition, καθώς ανεβαίνει πάρα πολύ το κόστος τους. Πρέπει λοιπόν να δει κανείς τι θα γίνει εκεί. Το θέμα που είναι «ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο», είναι το πώς μπορεί να αλλάξει κανείς τον τρόπο με τον οποίο περνάει η τιμή του φυσικού αερίου στο ηλεκτρικό ρεύμα και από κει στην υπόλοιπη οικονομία. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται τώρα, τιμολογείται με την πιο ακριβή μονάδα παραγωγής, ώστε να δίνεται κίνητρο για μείωση του κόστους. Αυτός είναι σωστός τρόπος σε μια ομαλή περίοδο, αλλά τώρα δεν έχουμε ομαλή περίοδο και αν φανεί ότι τους επόμενους μήνες ή και εβδομάδες θα παραμείνει τόσο ψηλά η τιμή του φυσικού αερίου κάτι πρέπει να γίνει συστημικά και αυτό είναι κάτι που τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το δουλεύουν» ανέφερε ο κ. Βέττας.

Στα αρνητικά της συγκυρίας, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει ληφθεί μια μεγάλη σειρά από μέτρα πολιτικής, όπως το λεγόμενο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο έχει τραβήξει πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να έχουμε σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια. «Αυτό δεν μπορεί να τραβήξει περισσότερο, γιατί μπορεί να γίνει ξαφνικά μια έκρηξη στις διεθνείς αγορές, να μην μας πιστεύουν πλέον. Αν χαθεί η αξιοπιστία έχουμε μεγάλο πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Από την άλλη, επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν είναι μια φτωχή γειτονιά του πλανήτη. Και τα κράτη είναι εύρωστα και ο πληθυσμός της είναι από αυτούς που ευημερούν περισσότερο, υποστήριξε, επομένως αυτή την ώρα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα, τόνισε. «Αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι να στηριχθούν-και έχουμε αυτά τα περιθώρια-και το δεύτερο, πρέπει να στηρίξουμε την παραγωγή μας γιατί θα τελειώσει αυτό κάποια στιγμή. Ήδη ο πόλεμος πλήττει ασύμμετρα την Ευρώπη σε σχέση με την Ασία και την Αμερική και θα πρέπει να μπορούμε να παράγουμε εισοδήματα αλλιώς θα κολλήσουν οι ρόδες στην λάσπη» υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version