Ν. Βέττας (ΙΟΒΕ) στο Πρώτο: Αναμενόμενες σε μεγάλο βαθμό οι αυξήσεις στις τιμές – Πώς θα λυθεί το πρόβλημα στην Ελλάδα (audio)

«Οι ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, είναι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αναμενόμενες», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και οικονομολόγος, Νίκος Βέττας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

«Βγαίνουμε από μια τεράστια ύφεση παγκοσμίως όπου είχαμε αρνητικό πληθωρισμό στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, μείωση της ζήτησης και αναβολή πολλών αποφάσεων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και μια διαταραχή στην παραγωγή, καθώς πολλά εργοστάσια στην Ασία μένουν κλειστά και οι αλυσίδες παραγωγής έχουν διαρραγεί λόγω της πανδημίας ή είναι σε μια μετάβαση», εξήγησε.

«Άρα από τη μια η πλευρά η ζήτηση – για κατανάλωση και επενδύσεις – που έρχεται πολύ ισχυρά σε συνδυασμό με τη διαταραχή στην παραγωγή, οδηγεί σε αύξηση των τιμών, όταν η ζήτηση “τρέχει” πιο γρήγορα από την προσφορά», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «έχουμε διοχετεύσει μια τεράστια ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες στο παγκόσμιο σύστημα τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Αυτό κράτησε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μην καταρρεύσουν, αλλά αυτή η ρευστότητα εντέλει εκφράζεται και στις αγορές αγαθών και προϊόντων, αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, μια αύξηση του πληθωρισμού της τάξης του 2% στην ευρωζώνη, είναι κάτι καλό. «Ειδικότερα τώρα που όλοι – δημόσιο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά – έχουμε υπερχρεωθεί, το να υπάρχει ένας μικρός πληθωρισμός συστηματικά της τάξης του 2% ίσως και λίγο παραπάνω, αυτό είναι συνθήκη για να μπορέσει να λειτουργήσει η Οικονομία. Χωρίς αυτό, θα είναι πάρα πολύ μεγάλο το φορτίο των χρεών».

«Δηλαδή, είναι ένα έμμεσο “κούρεμα”, γιατί τα χρέη είναι ονομαστικά. Άρα όταν έχεις έναν μικρό πληθωρισμό της τάξης του 2%, σε μια δεκαετία υπάρχει ένα σημαντικό “κούρεμα” του πραγματικού βάρους του χρέους για όσους χρωστάνε», διευκρίνισε ο ίδιος.

Προέβλεψε, δε, ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στην ευρωζώνη «μόλις εκφραστεί όλη αυτή η συσσωρευμένη ζήτηση η οποία σιγά-σιγά θα εκτονωθεί».

Ερωτηθείς για τη στάση πολυεθνικών που κοιτάνε να αυξήσουν πολύ τα περιθώρια κέρδους, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ αναρωτήθηκε εάν υπάρχει στη χώρα μας «επαρκής ανταγωνισμός, έτσι ώστε η πρόθεση μιας επιχείρησης να αυξήσει υπερβολικά τις τιμές της, ουσιαστικά να περιορίζεται και να “αστυνομεύεται” από άλλες επιχειρήσεις που θα μειώσουν τις τιμές τους και θα προσελκύσουν τους καταναλωτές».

«Αυτό είναι το κλειδί, έτσι λειτουργεί η αγορά. Η συζήτηση για την ακρίβεια δημιουργεί ένα μηχανισμό αυτοτροφοδότησης γιατί δημιουργείται πολλές φορές στο μέσο πολίτη που δεν έχει διδακτορικό για το πώς προκύπτει ο πληθωρισμός και πώς τον μετράμε, όταν πάει στην αγορά, να αποδεχθεί ως εύλογη μια αύξηση, ακριβώς επειδή άκουσε για παράδειγμα στο ραδιόφωνο ότι είναι αναμενόμενη», είπε χαρακτηριστικά

Αναφορικά με το εάν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών, ο κ. Βέττας δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται μόνο όπου και όταν χρειάζεται, καθώς το σύστημα των γενικευμένων παρεμβάσεων δεν δούλεψε ποτέ. «Ακόμη και αν βάζαμε τον πλέον άριστο και παντογνώστη στο υπουργείο που καθορίζει κεντρικά τις τιμές, θα αδυνατούσε να κάνει καλή δουλειά. Είναι τόσο περίπλοκο το θέμα», υπογράμμισε.

«Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα– γιατί υπάρχει πρόβλημα τιμών και ανταγωνισμού – είναι ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για συστηματική είσοδο νέων επιχειρήσεων και επέκταση της λειτουργίας των υφιστάμενων, όταν αυξάνονται οι τιμές σε μια αγορά. Αν συνέβαινε, αυτό, η όποια άνοδος θα ήταν πρόσκαιρη», επισήμανε ο κ. Βέττας.

«Το Κράτος βάζει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Όσο πιο απλοί είναι οι κανόνες, όσο πιο απλό και διάφανο είναι το θεσμικό πλαίσιο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αναπτυχθεί η παραγωγή. Μόνο τότε θα πέφτουν οι τιμές και θα υπάρχουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας», είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος