Ν. Βέττας, ΙΟΒΕ: Ο πληθωρισμός έχει δει την κορύφωσή του τώρα και σιγά σιγά θα αρχίσει να πέφτει (video)

Array

Για το πώς θα εξελιχθεί η ακρίβεια τους επόμενους μήνες και σε τι ύψος θα κινηθεί ο πληθωρισμός μίλησε στην ΕΡΤ ο Nίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


«Υπάρχει ένα σημείο που συνδέει το θέμα νοθεία (καυσίμων) με το θέμα τιμές. Όσο καλύτερα γίνονται οι έλεγχοι και τόσο πιο αυστηρά είναι τα πρόστιμα τόσο πιο χαμηλή θα είναι η τιμή εν τέλει» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Βέττας με αφορμή τη συζήτηση για την αυξημένη παραβατικότητα στο χώρο των πρατηρίων.

Mιλώντας για την οικονομία και τον πληθωρισμό δήλωσε ότι «εμείς και η Ευρωζώνη έχουμε πληθωρισμό που φέτος αναμένουμε να είναι γύρω στο 10%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουμε ότι έχει δει την κορύφωσή του τώρα και σιγά σιγά θα αρχίσει να πέφτει». Γεγονός που όπως είπε ο κ. Βέττας δεν σημαίνει ότι θα πέσουν οι τιμές αλλά θα σταματήσουν να ανεβαίνουν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «γάγγραινα» τον πληθωρισμό για την οικονομία που χτυπά συνήθως τα πιο φτωχά νοικοκυριά, επισημαίνοντας ότι για να πέσουν οι τιμές πρέπει να έχουμε αρνητικό πληθωρισμό. «Το 2% θεωρούμε, ιστορικά, ότι είναι σα να μην έχεις πληθωρισμό» δήλωσε ο κ. Βέττας.

Πώς συνδέεται ο κορονοϊός με την ακρίβεια

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ αναφέρθηκε και στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας επισημαίνοντας ότι δημιουργεί τεράστιες αβεβαιότητες στην ενέργεια.

«Τα δύο χρόνια της πανδημίας οι περισσότεροι στην Ευρώπη δεν είδαν μείωση των εισοδημάτων τους αλλά είδαμε μείωση της κατανάλωσης. Αυτό οδήγησε σε μια έκρηξη της κατανάλωσης, όταν άνοιξε η αγορά. Οι τιμές είχαν αρχίσει να «τσιμπάνε». Πέρυσι το τουριστικό προϊόν ήταν ακριβο αλλά δεν το συζητούσαμε», εξήγησε.

Όπως είπε ο κ. Βέττας, ο «πληθωρισμός δε διορθώνεται δίχως πόνο». Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες που δεν μπορούμε να χειριστούμε μόνοι μας.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο «η ίδια η κατανάλωση τροφοδοτεί τις τιμές. Ο μόνος τρόπος για να έρθουμε σε μια κανονικότητα είναι να αρχίσει να πέφτει το κόστος παραγωγής, να αυξηθεί ο ανταγωνισμός».

Κάνοντας μια εκτίμηση για το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ο κ. Βέττας δήλωσε πως οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι από εδώ και πέρα ο ρυθμός του πληθωρισμού θα είναι μικρότερος γιατί πέρυσι στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οι τιμές είχαν ανέβει».

Σχετικά με την ανάπτυξη δήλωσε ότι η οικονομία μεγαλώνει και ότι έχουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από άλλες χώρες.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος