Ν. Τζανάκης στο Πρώτο: Αν δεν εμβολιαστούν ακόμα 1 εκατ. πολίτες θα έχουμε εκατόμβη θυμάτων (audio)

«Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 4 εκατομμύρια ανεμβολίαστους και εμβολιαστεί το 25%, μιλάμε για 1.000.0000 ακόμα εμβολιασμένους, με τους οποίους θα φτάσουμε στο επιθυμητό ποσοστό για να μετατρέψουμε την πανδημία σε ενδημική φάση», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ένα ποσοστό 40%-50% από τους μη εμβολιασμένους έχει λόγους προσιτούς προς επίδραση, σημείωσε ο κ. Τζανάκης. Από αυτούς, υπογράμμισε, ένα 10%-15% προβάλλει θρησκευτικούς λόγους και ένα 35% προβάλλει δισταγμό και φόβο. Οι μισοί από αυτούς θα μπορούσαν να πειστούν να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον καθηγητή. Από την άλλη, αν δεν κατακτήσουμε αυτό τον στόχο τεχνητά μέσω των εμβολίων, θα το πετύχουμε με τον φυσικό εμβολιασμό, δηλαδή με την νόσηση από τον ιό, περίπτωση στην οποία θα έχουμε εκατόμβη θυμάτων.

Αν έχουμε 7000-8000 καινούριους εμβολιασμούς την ημέρα και μολύνονται και περίπου 5000 άνθρωποι ημερησίως, σε βάθος τριών μηνών θα έχουμε αυτό το εκατομμύριο πάλι, αλλά με επώδυνο τρόπο, υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Στο 2ο πανδημικό κύμα πέρσι, από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, είχαμε 58 θανάτους κατά μέσο όρο ημερησίως. Στο τρίτο κύμα, της άνοιξης από Φεβρουάριο έως τέλος Μαρτίου, οι ημερήσιοι θάνατοι ήταν 53, ενώ υπήρχαν ημέρες που είχαμε ξεπεράσει και τους 100 θανάτους, ενώ και στα δύο αυτά κύματα σημειώθηκαν οι 11.000 θάνατοι από το σύνολο των 15210 θανάτων στην χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

 

«Σε αυτό το πανδημικό κύμα που διανύουμε και εξελίσσεται ακόμα από τις αρχές Ιουλίου σε αργό ρυθμό, έχουμε 23 θανάτους κατά μέσο όρο ημερησίως και περίπου 2700 θανάτους και αυτό συμβαίνει λόγω του ότι έχουμε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό εμβολιασμένων, το οποίο όμως δεν είναι ικανό να μετατρέψει την πανδημία σε ενδημική φάση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής, σχολίασε και τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας, που ανέδειξαν ότι 1 στους 3 επιστήμονες που μιλούσαν δημοσίως για την πανδημία, δέχονταν απειλές. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μεμονωμένες και ανοργάνωτες απειλές προς τους ανθρώπους βγαίνουν στα μέσα. «Εμένα δεν μου προκαλούν κανέναν φόβο, τις θεωρώ γελοίες και άνευ σημασίας. Είναι άνθρωποι φανατικοί και εμφανώς αντιδημοκρατικοί. Ενώ οι ίδιοι υποτίθεται υπερασπίζουν το δικαίωμά της αυτοδιάθεσης, θέλουν να στερήσουν την ελευθερία των άλλων ανθρώπων στην εκφορά του λόγου τους, στον τρόπο ζωής τους και διακατέχονται από μη δημοκρατικά αισθήματα και ανήκουν σε πολιτικούς χώρους εκτός του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου», είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος