Ν. Τζανάκης: Πολύ επιθετική η μετάλλαξη Δ-Σπάνια νοσούν βαριά τα μικρά παιδιά

Array

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, αναθεώρησε πρόσφατα τον θεραπευτικό αλγόριθμο ενηλίκων μη νοσηλευόμενων ασθενών με covid-19.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στην ΕΡΤ3 για τo 4o κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο που παρατηρείται τελευταία με τη διασωλήνωση βρεφών, ο κ. Τζανάκης είπε ότι τα μικρά παιδιά περνούν τη λοίμωξη πιο εύκολα, ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις νοσούν βαριά.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε ακόμη ότι η εξωνοσοκομειακή διαχείριση του ασθενούς με COVID-19, με ήπια προς μέτρια νόσο (κορεσμός οξυγόνου >94% σε αέρα δωματίου), εξαρτάται από την παρουσία παραγόντων κινδύνου για σοβαρή νόσο.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση εξωνοσοκομειακού ασθενούς, με ήπια προς μέτρια νόσο (κορεσμός οξυγόνου >94% σε αέρα δωματίου) που δεν έχει παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο, δεν χορηγείται ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Ο ασθενής παρακολουθεί τη θερμοκρασία του και τον κορεσμό οξυγόνου με οξύμετρο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ενώ προτείνεται καλή ενυδάτωση και λήψη αντιπυρετικών, μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο επί κλινικών, απεικονιστικών ή εργαστηριακών ενδείξεων συλλοίμωξης με βακτηριακή πνευμονία.

Στην περίπτωση εξωνοσοκομειακού ασθενούς, με ήπια προς μέτρια νόσο (κορεσμός οξυγόνου >94% σε αέρα δωματίου),που έχει παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο, δεν χορηγείται ειδική φαρμακευτική αγωγή. Ο ασθενής παρακολουθεί, ωστόσο, τη θερμοκρασία του και τον κορεσμό οξυγόνου με οξύμετρο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Προτείνεται καλή ενυδάτωση, λήψη αντιπυρετικών και κλινοστατισμός μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Και σε αυτή την περίπτωση, αντιβιοτικά χορηγούνται  μόνο επί κλινικών, απεικονιστικών ή εργαστηριακών ενδείξεων συλλοίμωξης με βακτηριακή πνευμονία.

Ο κ. Τζανάκης κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται από όλους μας μεγάλη προσοχή, καθώς η μετάλλαξη Δ είναι άκρως επιθετική, λόγω του ότι πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος