Καταστροφική για το Νότιο Σουδάν, όπου το 60% του πληθυσμού ήδη απειλείται από τον λιμό εξαιτίας των επιπτώσεων του εμφυλίου πολέμου, της ξηρασίας και των πλημμυρών, ενδέχεται να αποδειχτεί η επιδρομή από σμήνη ακρίδων, που ήδη έχουν καταστρέψει τις σοδειές και την πανίδα στην ανατολική Αφρική και χθες Τρίτη έφτασαν στα Νότια της χώρας.
Desert locusts swarm parts of East Africa in the biggest locust outbreak seen in decades — in pictures https://t.co/ywvhns3Eyu pic.twitter.com/J9f1KOibhO
— Al Jazeera English (@AJEnglish) February 18, 2020
Η Κένυα, η Σομαλία, η Ερυθραία και το Τζιμπουτί αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση με σμήνη ακρίδων εδώ και δεκαετίες, με τα έντομα να έχουν φτάσει ως την Τανζανία, την Ουγκάντα και τώρα το Νότιο Σουδάν. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η ανατολική Αφρική θα αντιμετωπίσει μεγάλη επισιτιστική κρίση, αν δεν περιοριστεί το φαινόμενο.
Ήδη 2.000 ακρίδες έχουν εντοπιστεί στο Νότιο Σουδάν, είναι ενήλικες και αναζητούν περιοχές για να αφήσουν τα αβγά τους και να αποτελέσουν τη βάση τους ενώ ομάδα ατόμων σημαδεύει τα σημεία για να τα καταστρέψει και να περιορίσει την ραγδαία αύξηση του αριθμού των εντόμων.
Εξάλλου οι ακρίδες της ερήμου μπορούν να ταξιδεύουν 150 χιλιόμετρα την ημέρα και να τρώνε πρασινάδα ίση με το βάρος τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα σμήνος μεγέθους ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου μπορεί να καταναλώσει όση τροφή χρειάζονται 35.000 άνθρωποι ημερησίως, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εκτιμά ότι πρόκειται για «τη χειρότερη κατάσταση» που έχει αντιμετωπίσει το Κέρας της Αφρικής εδώ και 25 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος