Ν. Πορτοκάλογλου στο Πρώτο: Δεν ήμουν ποτέ της στρατευμένης τέχνης – Ποθούσα να έχω την δική μου ελεύθερη ματιά (audio)

Τα δύο χρόνια του εγκλεισμού η μουσική και οι μουσικοί στήριξαν τον κόσμο ακόμα και μέσα στην καραντίνα, παρόλο που δεν μπορούσαμε να τους δούμε “live”, σημείωσε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχαηλίδης, άποψη στην οποία υπερθεμάτισε ο Νίκος Πορτοκάλογλου στην διάρκεια της συνομιλίας τους στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης», σήμερα 21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής.

«Αυτό είναι σίγουρο. Δεν το λέω μόνο επειδή είμαι μουσικός, αλλά επειδή μέσα στην περίοδο της καραντίνας ξεκίνησα την εκπομπή «Μουσικό Κουτί» στην ΕΡΤ1, ήταν για εμένα ένα ευχαριστώ για την  παρέα, την εμψύχωση, την παρηγοριά. Για εμένα τον ίδιο ήταν θεραπεία, δεν έπαθα την κατάθλιψη που έπαθε πολύς κόσμος μέσα στην πανδημία γιατί είχα αυτή την καθημερινή ασχολία με την εκπομπή, αλλά το εισέπραξα και από τον κόσμο και αυτό μου έδωσε τεράστια χαρά» περιέγραψε ο κ. Πορτοκάλογλου. Ακόμη πρόσθεσε πως «μια από τις απολαύσεις αυτής της περιπέτειας που κρατάει 2 χρόνια τώρα είναι ότι ξαναβρέθηκα με την οικογένειά μου, είναι μια ουσιαστική συνάντηση που σε δένει με τον άλλον. Σημειώνοντας πως οι καλεσμένοι της εκπομπής μέχρι τώρα έχουν περάσει τους 200 και έχουν ηχογραφηθεί πάνω από 1700 τραγούδια, ο κ. Πορτοκάλογλου, αισθάνεται πολύ περήφανος, καθώς όπως είπε έχει δημιουργηθεί ένα αρχείο στην κρατική τηλεόραση που ανήκει σε όλους τους Έλληνες και θα μείνει για πάντα, για να το βλέπουν και οι επόμενες γενιές. Αναφερόμενος σε μερικές μόνο από τις πολλές παρουσίες που άφησαν το στίγμα τους στην εκπομπή «Μουσικό Κουτί», έκανε λόγο για την μοναδική συνύπαρξη του Αλκίνοου Ιωαννίδη με την Μαρία Φαραντούρη, τους Σαβίνα Γιαννάτου, Πρωτοψάλτη, Πασπαλά, Λουδοβίκο των Ανωγείων.

«Ήταν για εμένα μεγάλος πλούτος και χαρά ότι είδα από κοντά κάποιες σπουδαίες νέες φωνές ή νέους δημιουργούς» συμπλήρωσε ο Νίκος Πορτοκάλογλου σε σχέση με την νέα γενιά μουσικών. «Είναι πρόσωπα που τα ήξερα από μακριά αλλά είναι αλλιώς να βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο και να παίζεις και να τραγουδάς μαζί με τον άλλο, είδα ότι υπάρχει πολύ μεγάλος πλούτος στην νέα γενιά και εννοώ από την Βίκυ Καρατζόγλου και την Ιουλία Καραπατάκη μέχρι την Μυρτώ Βασιλείου, δημιουργούς όπως ο Ορέστης Ντάντος, κάποιοι από την hip hop σκηνή όπως ο Εισβολέας που ήρθε στο πρόσφατο επεισόδιο, οι Χατζηφραγκέτα, δηλαδή η νέα σκηνή που δημιουργεί μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες τα τελευταία χρόνια και όμως είναι εκεί και το παλεύει και πολλοί από αυτούς έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα μεγάλο και πιστό κοινό και αυτό είναι μεγάλη ένεση αισιοδοξίας γιατί τα τελευταία χρόνια αναρωτιόμουν τι συμβαίνει με την νέα σκηνή, δεν είχα καθαρή εικόνα γιατί και τα ραδιόφωνα δεν βοηθάνε. Επιμένουν στα παλιά γνωστά τραγούδια που αγαπάμε όλοι αλλά έχουμε ανάγκη και από νέα τραγούδια να αγαπήσουμε. Και αν παίζεις μόνο τις παλιές επιτυχίες πώς θα γίνουν νέες επιτυχίες; Ευτυχώς υπάρχει το ίντερνετ και αυτά τα παιδιά βρίσκουν τον τρόπο να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους μέσα από κει και είναι πολύ αισιόδοξο αυτό» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα νούμερα της τηλεθέασης, ο κ. Πορτοκάλογλου «αδιαφορεί παντελώς» είπε χαρακτηριστικά. «Όχι γιατί είμαι σνομπ και υπεράνω αλλά ξέρω ότι δεν είναι ακριβής. Ειδικά στην περίπτωση της δικής μας εκπομπής που είναι μια εκπομπή ειδική, μια μουσική εκπομπή που έχει μια αυτάρκεια, στέκεται από μόνη της, η εκπομπή αυτή κάνει έναν αριθμό τηλεθέασης την Τετάρτη, κάνει μια τηλεθέαση το Σάββατο το βράδυ που επαναλαμβάνεται, πολλά views στο youtube και έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα στο ertflix, που είναι η πλατφόρμα της κρατικής τηλεόρασης που είναι πια εκεί μόνιμα οι εκπομπές και μπορείς να ψάξεις το επεισόδιο και την μουσική που σε ενδιαφέρει» σημείωσε.

«Φτάσαμε από το ένα άκρο στο άλλο» υποστήριξε ο κ. Πορτοκάλογλου για το πλήθος των μουσικών εκπομπών που εμφανίζονται στην ελληνική τηλεόραση, «από εκεί που δεν είχαμε καθόλου μουσικές εκπομπές γιατί τα κανάλια τις θεωρούσαν αντιεμπορικές παλιότερα, τώρα έχουμε πολλές, παραπάνω από όσες μπορούμε να καταναλώσουμε».

Μιλώντας για την σχέση της μουσικής με την πολιτική, ο κ. Πορτοκάλογλου, σημείωσε πως δεν ήταν ποτέ της στρατευμένης τέχνης. «Είμαι παιδί που μεγάλωσε στην χούντα και στην πρώτη μεταπολίτευση, όπου το τραγούδι ήταν πολύ έντονα πολιτικοποιημένο, ήταν μια φυσική ανάγκη να πάρουμε ρεβάνς για την Επταετία που χάθηκε. Αλλά όταν ξεκινήσαμε εμείς, η δική μου γενιά, από την δεκαετία του 1980 και μετά, εμείς εστιάσαμε αλλού, σε ένα πιο προσωπικό, πιο βιωματικό στίχο και καθόλου μάλλον στα μαζικά, πολιτικά συνθήματα. Νομίζω ότι στηρίχθηκα ενστικτωδώς πιο πολύ στους στίχους του λαϊκού τραγουδιού και στους ξένους ροκάδες ή τροβαδούρους σαν τον Ντίλαν και τον Κοέν, τον Νιλ Γιανγκ και γι΄ αυτό στους στίχους δεν είχα ποτέ πολιτικά τσιτάτα με την στενή έννοια και βέβαια και προσωπικά απέφευγα οποιαδήποτε σχέση με κομματική νεολαία ή κομματική οργάνωση. Το απέφευγα από μικρός ενστικτωδώς γιατί αισθανόμουν ότι αν έκανα μια τέτοια επαφή θα έχανα την ελευθερία μου. Αυτό που απέφευγα σταθερά και συνειδητά ήταν οποιοδήποτε πάρε-δώσε με κόμματα γιατί αν ταυτιστείς με ένα κόμμα, μια πολιτική παράταξη είσαι καταδικασμένος μετά να ακολουθείς την γραμμή. Εγώ από μικρό παιδί αυτό που ποθούσα περισσότερο είναι να είμαι ένας ελεύθερος μουσικός με την ελεύθερη δική του ματιά, δεν ήθελα να εξαρτώμαι από τίποτα τέτοιο. Αυτό είχε ένα κόστος, γιατί στην δεκαετία του 1980 που ξεκινήσαμε γινόταν σοβαρή δουλειά με τα κόμματα, δηλαδή έβγαζαν ψωμί πολλοί συνάδελφοι παίζοντας σε κομματικές συγκεντρώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας φέτος 40 χρόνια πορείας στην μουσική, 40 χρόνια από τον πρώτο δίσκο των ΦΑΤΜΕ, ο Νίκος Πορτοκάλογλου γιορτάζει την επέτειο αυτή στο Ηρώδειο στις 8 και στις 9 Ιουλίου, παρουσιάζοντας τραγούδια από όλη την δισκογραφία του με εκλεκτούς προσκεκλημένους. Ένας εξ αυτών, ο Διονύσης Σαββόπουλος «ο πρώτος άνθρωπος που του πήγα τα τραγούδια μου και ήταν για εμένα έμπνευση και οδηγός» τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις συναυλίες αυτές, μια βραδιά εφ’ όλης της ύλης που ξεκινά από τους ΦΑΤΜΕ και καταλήγει στο Μουσικό Κουτί. «Θα έχω μαζί μου την Βίκυ Καρατζόγλου, μια εξαιρετική φωνή της νέας γενιάς και τον Βύρωνα Τσουράπη που είναι τραγουδοποιός και τραγουδιστής και είναι και μαζί μου στο Μουσικό Κουτί και θα είναι και η Ρένα Μόρφη βέβαια μαζί μας» σημείωσε ο κ. Πορτοκάλογλου, κλείνοντας την παρουσία του στην εκπομπή με μια δική του μουσική επιλογή. «Θα ήθελα να ακούσουμε το τελευταίο τραγούδι που έγραψα, μέσα στην περίοδο της πανδημίας, με τίτλο «Ένα Φως Αναμμένο». Η σημερινή ημέρα, η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, το θερινό ηλιοστάσιο. Είναι η πιο φωτεινή ημέρα του χρόνου, γι’ αυτό και διαλέγω αυτό το τραγούδι που μιλά για το φως που αφήνουμε αναμμένο μέσα σε μια σκοτεινή εποχή περιμένοντας και ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες» είπε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος