Ν. Παπαθανάσης στο Πρώτο: Καθεστώς για την επιχειρηματικότητα των νέων, για πρώτη φορά στον αναπτυξιακό – Τι θα γίνει με τον Τουρισμό (audio)

«Για πρώτη φορά, με τον αναπτυξιακό νόμο  υπάρχει ειδικό καθεστώς για την επιχειρηματικότητα των νέων. Θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Αφορά νέα παιδιά που δεν έχουν επιχειρήσει ξανά. Η νέα επιχειρηματικότητα δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την ισχυρή επιχειρηματικότητα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για επενδυτικά σχέδια που αφορούν στο καθεστώς ενισχύσεων «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», το οποίο ήταν και το πρώτο που ενεργοποιήθηκε. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το καθεστώς του Τουρισμού και στη συνέχεια, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα ακολουθήσει το καθεστώς της Αγροδιατροφής.

Η πλατφόρμα για συμμετοχή σε αυτά τα καθεστώτα θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και για τον Τουρισμό μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.  Ειδικά για τον Τουρισμό, διευκρίνισε ότι είναι σε αξιολόγηση το αν θα δοθούν ενισχύσεις σε όλα τα νησιά, καθώς «Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος είναι πολύ ώριμες αγορές» και το «όφελος μιας επένδυσης στη Μύκονο είναι αρκετά υψηλό». «Θέλουμε να στηρίξουμε τον τουρισμό, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε και τα μικρά νησιά. Θέλουμε να στηρίξουμε την Αμοργό, τη Σίκινο, μικρά νησιά. Επειδή στο παρελθόν τη “μερίδα του λέοντος” την έπαιρναν τα τουριστικά νησιά, θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στα μικρά νησιά τα οποία και αυτά έχουν πολλές ομορφιές να προσφέρουν και ταυτόχρονα, η ανάπτυξη- στο κομμάτι που έρχεται με τον Τουρισμό-αφορά και τα μικρότερα νησιά. Είναι σε αξιολόγηση αυτό. Επειδή είναι πεπερασμένα τα χρήματα που μπορούμε να δώσουμε, θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας σε μικρότερα νησιά, σε μια ισόρροπη ανάπτυξη», εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης.

Επιπλέον, για τον κλάδο της Μεταποίησης ανέφερε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2022, αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 30%, κάτι που δείχνει «πόσο σημαντική είναι η μεταποίηση που στηρίζει τις εξαγωγές, επάνω στο ΑΕΠ της πατρίδας μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για συμμετοχή και στο call center, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από ερωτήσεις που γίνονται στις τράπεζες, όπου πηγαίνουν ο ενδιαφερόμενοι για να μπορέσουν να συνδυάσουν τον αναπτυξιακό νόμο με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Διότι μπορούν να πάρουν χρήματα και από το Ταμείο Ανάκαμψης και ταυτόχρονα να πάρουν και την επιχορήγηση από τον Αναπτυξιακό, ο οποίος στηρίζει τις περιφέρειες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι πολύ σημαντικό η Οικονομία να “τρέχει”, γιατί η Οικονομία δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορούν να τρέχουν και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, είμαστε σε μια εποχή αύξησης των επιτοκίων και επομένως πρέπει η Οικονομία να φέρνει τα αποτελέσματα για να μπορούν να υποστηρίζονται, τα μέτρα που ανακοινώνονται», πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος