«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μοχλεύει τα περισσότερα χρήματα από την αγορά και το οποίο επιστρέφει χρήματα στην Πολιτεία πολύ γρήγορα – με τη μεγάλη μόχλευση, τις θέσεις εργασίας, αλλά και την αναπτυξιακή δραστηριότητα που φέρνει και την περιφέρεια», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.
Όπως εξήγησε, «για κάθε ένα ευρώ που βάζει η Πολιτεία, μοχλεύει 2 ευρώ από την ιδιωτική Οικονομία, δηλαδή 1 ευρώ βάζει η Πολιτεία και άλλα 2 ο ιδιωτικός τομέας, συνολικά 3 ευρώ επένδυση». «Από το 1 ευρώ που βάζει η Πολιτεία, τα 50 λεπτά είναι επιχορήγηση – δηλαδή χρήμα που δίνει η Πολιτεία – και τα άλλα 50 λεπτά είναι φορολογική απαλλαγή», υπογράμμισε, λέγοντας ότι «από πρόσφατη ανάλυση σε συνεργασία με την ΤτΕ, είδαμε ότι με μια σταθερή επενδυτική δραστηριότητα, επομένως με μια σταθερή κρατική ενίσχυση ετήσια, περίπου σε 4 χρόνια αρχίζουν και γυρίζουν πίσω τα χρήματα που έχει δώσει η Πολιτεία, από τους φόρους, από τις εργοδοτικές εισφορές, και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά».
Μίλησε για τη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος που στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο στις αγορές, ότι «η Ελλάδα είναι εδώ, είναι μια φιλοεπενδυτική χώρα, και για αυτό βλέπουμε κάθε μέρα πολύ μεγάλους οίκους να έρχονται και να επενδύουν στην Ελλάδα». Ερωτηθείς γιατί χρειάστηκε ένας νέος επενδυτικός νόμος λίγα χρόνια μετά την ψήφιση του προηγούμενου, ο κ. Παπαθανάσης είπε χαρακτηριστικά ότι «το 2016 με το 2022 είναι ένας αιώνας μακριά». «Την εποχή εκείνη τρέχαμε ακόμα στα Διαρθρωτικά Ταμεία τα οποία είχαν ξεκινήσει το 2014, δεν υπήρχε το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του Νομπελίστα του κ. Πισσαρίδη. Δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο οριστικοποιήθηκε μέσα στο 2021. Δεν υπήρχε ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων που μόλις πριν από 2 ημέρες ανακοινώθηκε από την ΕΕ. Και γενικότερα δεν υπήρχε αυτό το επενδυτικό κλίμα, δεν υπήρχε μια ενιαία συχνότητα της τότε κυβέρνησης να μιλάει για επενδύσεις. Τώρα έχουμε όλα αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και το ΕΣΠΑ 2021-2027», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιον, ο νέος αναπτυξιακός νόμος «στέκεται» πάνω στην έναρξη όλων των διαρθρωτικών ταμείων και ταυτόχρονα «στέκεται στο να μειώσουμε, να εξαφανίσουμε τη γραφειοκρατία, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις. Είναι ένας σύγχρονος νόμος, που απομειώνει την ταλαιπωρία των επενδυτών, επιταχύνει τις διαδικασίες των υπαγωγών, και ταυτόχρονα στέλνει ένα μήνυμα ότι η Πολιτεία και σέβεται και εμπιστεύεται τους επενδυτές και εμπιστεύεται και ένα τμήμα της δουλειάς που έκανε η Πολιτεία σε πιστοποιημένους ορκωτούς ελεγκτές και πιστοποιημένους φορείς, δημιουργώντας ένα αίσθημα ικανοποίησης στο επενδυτικό κοινό ότι δεν θα καθυστερεί πλέον να ολοκληρώνει τα επενδυτικά του σχέδια».Αναφορικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είπε ότι μια από τις καινοτομίες που φέρνει είναι ότι απλοποιεί πολύ τις διαδικασίες. «Στο κομμάτι των υπαγωγών, δηλαδή όταν ένας επενδυτής κάνει και αίτηση, το 2019 παραλάβαμε μια κατάσταση όπου ένα έργο για να υπαχθεί έπαιρνε περίπου 600 με 670 ημέρες. Σήμερα έχουμε φτάσει σε κεντρικό επίπεδο τις 100 ημέρες, όχι όμως σε περιφερειακό επίπεδο, γιατί στις περιφέρειες υπάρχει ακόμη μια καθυστέρηση. Ο νέος νόμος αλλάζει τις διαδικασίες, βάζει ένα όριο 45 ημερών, και λέει τι θα συμβεί μετά τις 45 ημέρες. Εάν λοιπόν δεν έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή σε 45 ημέρες, τότε η αξιολόγηση πηγαίνει σε έναν ορκωτό ελεγκτή που θα πρέπει να την ολοκληρώσει σε 10 ημέρες. Ήδη οι επενδυτές έχουν ξαφνιαστεί θετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όταν ολοκληρώνεται μια επένδυση, μέχρι σήμερα μπορεί να έπαιρνε 1,5 – 2 χρόνια για να πάρει ο επενδυτής τα χρήματά του. Τώρα θα γίνεται ένα βήμα, κατατίθεται σε ορκωτό λογιστή η έκθεση. Η Πολιτεία δικαιούται να κάνει έναν στατιστικό έλεγχο σε ποσοστό 30% πάνω στα επενδυτικά σχέδια. Γρήγορη υπαγωγή, γρήγορη ολοκλήρωση για να μπορέσουμε να βάλουμε πολύ περισσότερα έργα μέσα στην Οικονομία και να δημιουργήσουμε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας», δήλωσε.
Ο κ. Παπαθανάσης, πρόσθεσε – μεταξύ άλλων- ότι ο νέος νόμος ενισχύει κυρίως τις περιφέρειες με μια ισόρροπη ανάπτυξη που δεν υπήρχε στον προηγούμενο νόμο, καθώς στηρίζει ιδιαίτερα τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος