Ταμείο Ανάκαμψης: Δύο ακόμα αιτήματα για δάνεια και επιχορηγήσεις 3,3 δισ. ευρώ – Στα 14, 9 δισ. το συνολικό ποσό που έχει εισρεύσει στη χώρα

Ένα ακόμα αίτημα (το τέταρτο κατά σειρά) ύψους 2,3 δισ. ευρώ θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τον Μάιο θα ακολουθήσει και το αίτημα για την τέταρτη δόση των επιχορηγήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Το αίτημα για την τέταρτη δόση των επιχορηγήσεων ύψους θα υποβληθεί τον επόμενο μήνα, καθώς απομένουν να εκπληρωθούν δύο από τα συνολικά 20 ορόσημα. Το ένα αφορά την έγκριση 9.600 αιτήσεων στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις (Εξοικονομώ, Αλλάζω Συσκευή ) και το άλλο την ανάθεση της σύμβασης της Διπλής Ανάπλασης από τον Δήμο Αθηναίων.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17%. Ακόμη έχουμε λάβει το 41% των διαθέσιμων κονδυλίων ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30%», τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, παρουσιάζοντας με το επιτελείο του την πορεία υλοποίηση τόσο του ΕΣΠΑ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως είπε μέχρι τώρα έχουν εισπραχθεί 14,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων 7,6 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 7,3 δισ. ευρώ δάνεια.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου προκύπτει ακόμα ότι:

*Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, που είναι κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου.

*Άμεσα θα λειτουργήσει ένα ακόμα πρόγραμμα εγγυοδοσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ (από τα δάνεια του Τ.Α.) το οποίο θα «συμπληρώσει» το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ.

Το ποσό θα αφορά στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα παρέχει εγγυήσεις για έως το 70% του αιτούμενου ποσού χρηματοδότησης. Θα κατευθυνθεί σε τρία προγράμματα υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

*Το Σεπτέμβριο θα ανοίξει ένα ακόμη πρόγραμμα επιδοτήσεων για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βασικό άξονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Θα αξιοποιηθούν κονδύλια των δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έμειναν αδιάθετα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος