Ν. Παπαϊωάννου στο Πρώτο: Μέσω νέας μεθόδου ανιχνεύσαμε την Όμικρον στην Θεσ/κη πριν υπάρξει θετικό εργαστηριακό κρούσμα (audio)

Η ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, επιβεβαίωσε την ανίχνευση της μετάλλαξης Όμικρον στα λύματα όχι μέσα από τις γνωστές μέχρι τώρα τεχνικές που είναι χρονοβόρες, αλλά μέσα σε 24 ώρες χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο, μοριακής ανίχνευσης του στελέχους σε επίπεδο λυμάτων, σε πραγματικό χρόνο. «Ήδη εμείς διαπιστώσαμε στο επίπεδο των λυμάτων συγκέντρωση της μετάλλαξης Όμικρον, πριν ακόμα επιβεβαιωθεί εργαστηριακά θετικό κρούσμα στην Θεσσαλονίκη» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο έλεγχος για παρουσία της Όμικρον δεν γίνεται σε όλα τα δείγματα, αλλά σε κάποια δείγματα τυχαία συμπλήρωσε ο κ. Παπαϊωάννου. «Επομένως δεν μας εκπλήσσει η παρουσία του στελέχους Όμικρον στην πόλη μας, είναι αναμενόμενη εξέλιξη, όπως θα είναι και η επικράτηση του νέου στελέχους. Το σημαντικό είναι ότι πριν ακόμα εντοπιστεί η μετάλλαξη σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα, η ομάδα μας προσφέρει στην πολιτεία ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης και αξιόπιστης πρόβλεψης για την επιδημιολογική κατάσταση που θα υπάρξει στην πόλη. Μπορούμε πλέον να έχουμε την προβλέψιμη εικόνα ακόμα και για την παραλλαγή Όμικρον. Και να διευκρινίσω ότι την ποσοτικοποίηση και την συχνότητα της εμφάνισης της Όμικρον σε σχέση με την Δέλτα που κυριαρχεί στην κοινότητα, θα τα δούμε στις επόμενες ημέρες. Για να διαπιστώσεις την μετάλλαξη στα λύματα δεν αρκεί ένα και δύο κρούσματα, άρα μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο διεσπαρμένη είναι ήδη η Όμικρον».

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, επεσήμανε ο πρύτανης, ενώ η σχέση νοσηρότητας-μεταδοτικότητας, ο κίνδυνος επαναλοίμωξης και η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια είναι οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδημιολογικές εξελίξεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος