Το ζήτημα της διαγραφής των «αιωνίων» φοιτητών από τα Πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο και τι ρόλο παίζει σε αυτό το δημογραφικό, κλήθηκε να σχολιάσει στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Νίκος Παπαϊωάννου, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Παιδείας «Γενικά το πρόβλημα του δημογραφικού, η υπογεννητικότητα η οποία υπάρχει, ο μειωμένος αριθμός παιδιών, όλα αυτά λοιπόν, από ένα σημείο και μετά θα έχουν αντίκτυπο και σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Μειωμένος αριθμός παιδιών, άρα, μειωμένα τμήματα, ενδεχομένως σχολεία, κλείσιμο ή συγχωνεύσεις σχολείων και στη συνέχεια και τα παιδιά τα οποία βρίσκονται σε μία Α περιοχή να αναγκάζονται να πάνε μακρύτερα. Και φυσικά το ίδιο συμβαίνει και θα συμβεί μάλλον και με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τα πανεπιστήμια όπου ο αριθμός αυτών που αποφοιτούν, κάθε χρόνο θα μειώνεται. Επομένως, αυτονόητα και αναλογικά θα μειώνεται και ο αριθμός των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
«Άρα, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε εθνικά. Χρειάζεται εθνική στρατηγική και την όποια εθνική στρατηγική, νομίζω ότι τα τελευταία έξι χρόνια, αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με διάφορες παρεμβάσεις μέσα από το από νομοθετήματα (του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, αλλά και συνολικότερα και από την συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας, τόσο και με τους προηγούμενους υπουργούς και την κα Κεραμέως, τον κ. Πιερρακάκη και τώρα με την κα Ζαχαράκη, η οποία έχει προέλθει έχει περάσει και από το Υπουργείο Οικογένειας), νομίζω ότι έχει ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Όμως, όλα αυτά υπόκεινται στους συνανθρώπους μας, σε όλους εμάς», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε «Εάν κανένας δεν σταθεί πίσω από ιδεολογικές προκαταλήψεις και φιλοσοφίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, θα διαπιστώσει ότι η ρύθμιση αυτή είναι και ισορροπημένη και ουσιαστική. Πρώτον, αυτό το οποίο είπε ο πρωθυπουργός χθες και είναι πραγματικά σωστό, ήταν μία δέσμευση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 η εκκαθάριση των φοιτητικών καταλόγων, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο και να συμβάλλουμε στην ακόμα καλύτερη εικόνα του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου (…)». Ως προς το πόσοι είναι οι αιώνιοι φοιτητές τόνισε «330.000 αιώνιοι φοιτητές (…). Φοιτητές οι οποίοι τι έχουν κάνει; Έχουν ξεπεράσει αυτό το νούμερο (ν+2) και ακόμα πιο πολλοί φοιτητές οι οποίοι έχουν εγγραφεί αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα διαγραφής και την δεκαετία του ‘30. Υπάρχουν τρεις φοιτητές σε μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας που ενεγράφησαν το 1935. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι είναι γεννηθέντες το ‘17 και ’18 (…)».
Τέλος, δεν παρέλειψε επίσης, να τονίσει «Όσο πιο παλιοί είναι οι φοιτητές, τόσο πιο πολύ πιέζουν για περισσότερες εξεταστικές και τόσο πιο εξεταστικό-κεντρικό γίνεται το σύστημα της τριτοβάθμιας που δεν πρέπει να είναι έτσι. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι το μεταρρυθμιστικό νομοθέτημα της κυβέρνησης βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της εξυγίανσης, μέσα στα πλαίσια της ενίσχυσης ακόμη περισσότερο του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος