Ν. Μαραβέγιας για την ενεργειακή κρίση στο Πρώτο: Οι παραγωγοί φυσικού αερίου επωφελούνται της κατάστασης για να βγάλουν τα σπασμένα (audio)

Στην περίοδο της πανδημίας είχε περιοριστεί πάρα πολύ η κατανάλωση της ενέργειας και περάσαμε τώρα, με την υποχώρηση της πανδημίας, στο άλλο άκρο της πολλής αυξημένης ζήτησης. Αυτή είναι η εξήγηση που ακούγεται από την πλειονότητα των ειδικών, αναφορικά με τα κόστη στην ενέργεια που έχουν εκτιναχθεί, ωστόσο μια άλλη παράμετρος είναι ότι προφανώς οι παραγωγοί του φυσικού αερίου επωφελούνται, ενώ θα μπορούσαν να είχαν αυξήσει την προσφορά του αερίου. «Η ζήτηση είναι υπερβολική, δεν υπάρχει αμφιβολία, γιατί έχουν αρχίσει και λειτουργούν τα πάντα, εργοστάσια και είναι μια ευκαιρία για τους παραγωγούς αερίου να βγάλουν τα σπασμένα», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Ναπολέων Μαραβέγιας.

Εξήγησε πως ναι μεν το να περάσουμε από την μείωση της παραγωγής, στην αύξησή της, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι τιμές, είναι δύσκολο αλλά δεν φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχει και διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη, με την προσπάθεια που γίνεται από την Ευρώπη για την πράσινη ενέργεια, ενώ περίμεναν οι αρμόδιοι ότι η πανδημία θα κρατήσει λίγο περισσότερο έτσι ώστε να υπάρξουν οι δυνατότητες για να έχουμε ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δεν συνέβη αυτό. Ήρθε γρήγορα η αύξηση της κατανάλωσης, της ζήτησης με αποτέλεσμα να βρεθούν ανέτοιμες όλες αυτές οι πηγές.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί πάρα πολύ και το κόστος της αγοράς των ρύπων, στα πλαίσια της πολιτικής της προώθησης της πράσινης ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η αύξηση στο κόστος του φυσικού αερίου συμπαρασύρει τις τιμές στα λιπάσματα, τις ζωοτροφές και στην συνέχει την αγορά τροφίμων. Και όλα αυτά, την ώρα που δεν υπάρχουν και αρκετές πρώτες ύλες καθώς στην Κίνα σταμάτησε η παραγωγή λόγω του κορονοϊού και δεν έχουν ακόμα επανέλθει πλήρως.

Οι αυξήσεις θα περιοριστούν σε κάποιο βαθμό, εκτίμησε ο κ. Μαραβέγιας, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα πέσουν, γιατί και τα ημερομίσθια στην Κίνα έχουν ανέβει σταδιακά και στην Νοτιοανατολική Ασία γενικά η κατάσταση έχει αλλάξει, δεν δουλεύουν πια με ελάχιστα χρήματα όπως παλιά, οπότε μην εκπλαγούμε όταν δούμε τις τιμές να μένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η εκτίναξη της ζήτησης οφείλεται σε 3 βασικούς λόγους, τους οποίους παραθέτει ο κ. Μαραβέγιας, ξεκινώντας από τα τρισεκατομμύρια έπεσαν από τα κυβερνήσεις των δυτικών χώρων σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που δημιούργησε ελλείμματα, τα οποία προκαλούν τις αυξήσεις των τιμών. «Η ποσοτική χαλάρωση, μιλάμε για ρευστότητα άνευ προηγουμένου, επιτόκια τόσο χαμηλά, σχεδόν μηδενικά, όλα αυτά δημιουργούν αυξημένη ζήτηση. Επίσης η καταπιεσμένη κατανάλωση που οδήγησε στην αποταμίευση, στην Ελλάδα έχουμε 30 δισ. αποταμιεύσεις. Δεν είναι τα λεφτά προφανώς που έδωσε η κυβέρνηση. Αυτοί που επωφελήθηκαν από την πανδημία αποταμιεύουν και είναι και αυτοί που δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ και περίμεναν από την κυβέρνηση να τους στηρίξει.

Αυτό που απασχολεί όλους, είναι το πόσο θα κρατήσει αυτή η συνθήκη, κατά πόσο είναι μια έκτακτη κατάσταση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τις οποίες επικαλέστηκε ο κ. Μαραβέγιας, που είναι επισφαλείς, γιατί υπάρχουν πάντα αστάθμητοι παράγοντες, «αυτό φαίνεται ότι θα πάει τουλάχιστον και την επόμενη χρονιά, ίσως και περισσότερο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος