Ν. Κουράκης στο Πρώτο: Τρωτό σημείο στο σωφρονιστικό σύστημα η μεταχείριση των κρατουμένων (audio)

Για την μεταχείριση των κρατουμένων στα σωφρονιστικά ιδρύματα και το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για την υπό όρους απόλυσή τους, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στον αΕΡΑ», με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και τον Γιάννη Πιτταρά, ο καθηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νέστορας Κουράκης.

Με αφορμή, συγκεκριμένα, την υπόθεση του 35χρονου, που άρπαξε, τραυμάτισε βαριά και βίασε επί ώρες, την 50χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα στα Πετράλωνα, ο οποίος απολύθηκε πέρσι από την φυλακή, έχοντας εκτίσει 5 χρόνια  καταδικασμένος για τον βιασμό 22χρονης φοιτήτριας, ο κ. Κουράκης εξήγησε μερικά από τα τρωτά σημεία του σωφρονιστικού συστήματος.

«Οι οριακές περιπτώσεις, δηλαδή οι βιαστές, άτομα που παρενοχλούν σεξουαλικά ανήλικους, άτομα που εμπλέκονται με παιδική πορνογραφίας, χρειάζονται μια ειδική μεταχείριση, που δεν την έχουν μέσα στην φυλακή, έτσι όταν βγαίνουν, συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια. Αυτό είναι ένα τρωτό σημείο του σωφρονιστικού μας συστήματος, ότι δηλαδή δεν ασχολούνται ψυχοθεραπευτικά με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν έναν ψυχισμό ιδιαίτερο που τους εξωθεί σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις. Με την θέλησή τους, όχι εξαναγκαστικά, θα έπρεπε να αξιοποιείται ο χρόνος τους στην φυλακή με τέτοιες δυνατότητες μεταχείρισης». Όπως λέει ο καθηγητής, για λόγους οικονομικούς ή και οργάνωσης δεν έχει γίνει κάτι. Το ίδιο ισχύει και για τους τοξικοεξαρτημένους και για ανθρώπους που βρίσκονται φυλακισμένοι για κάποιες ιδιαίτερες πτυχές της προσωπικότητάς τους.

Η υφ’ όρον απόλυση, αναφέρει ο κ. Κουράκης, δεν εξαρτάται μόνο από την διαγωγή μέσα στην φυλακή, αλλά «θα πρέπει το Δ.Σ. να έχει την δυνατότητα να κρίνει και την γενικότερη προσωπικότητα του ανθρώπου, ο οποίος θα τεθεί υπο απόλυση, έστω προσωρινά, μετά από ένα συγκεκριμένο μέρος έκτισης της ποινής του, ώστε με βάση μια έκθεση ιατρική ή άλλης μορφής, να μπορεί και το δικαστικό συμβούλιο να κρίνει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος για την κοινωνία» και αυτό είναι ένα δεδομένο που θα πρέπει να συζητηθεί στην αναθεώρηση του ποινικού μας κώδικα, καταλήγει ο Νέστορας Κουράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος