Ν. Καραθανασόπουλος στο Πρώτο: Με τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε σε άλλο θεό- Δεν υπάρχει κοινή βάση για συζήτηση (audio)

«Προγραμματικές συμφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να γίνουν γιατί πιστεύουμε σε άλλο θεό, για να το κάνω πιο λιανά. Αυτοί πιστεύουν στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους και καλά κάνουν, εμείς πιστεύουμε ότι αυτοί είναι αντίπαλοί μας και πρέπει να έχουμε μέτωπο σε αυτούς, άρα δεν υπάρχει κοινή βάση για συζήτηση» απάντησε ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος σε σχετικό ερώτημα του Φώτη Παπούλια, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα».

Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο, υποστήριξε ο ίδιος. «Ο ακριβής καθορισμός της ημερομηνίας είναι ένα θέμα που θα το δούμε στο επόμενο διάστημα, ενδεχόμενα ζυγίζοντας η κυβέρνηση όλες τις παραμέτρους. Το θέμα είναι πώς θα πάμε σε εκλογές και με ποιο σκοπό θα πάμε στην εκλογική αυτή αναμέτρηση. Για το ΚΚΕ δεν είναι αυτοσκοπός οι εκλογές, η πολιτική του δραστηριότητα επεκτείνεται όλο το χρονικό διάστημα ανεξάρτητα αν είναι ή όχι προεκλογική περίοδος γιατί θεωρεί ότι η καλύτερη αποτύπωση των ζητημάτων σχετίζεται με την λαϊκή δραστηριότητα, με την πάλη του λαού, την λαϊκή οργάνωση και όχι απλά και μόνο με την μία ψήφο που θα πέσει στις εκλογές. Από αυτή την άποψη και ο καθορισμός του αποτελέσματος της εκλογικής μάχης σχετίζεται ακριβώς με την στάση του λαϊκού μαζικού κινήματος» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το πολωμένο κλίμα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται, ο κ. Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε ως άγονη την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που γίνεται για να συγκαλύψει την συμφωνία που έχουν στις βασικές στρατηγικές επιλογές τους τα δύο κόμματα. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. όπου πήρε την απόφαση να στηριχθεί η συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να πάρει το καθεστώς προς ένταξη μέλους η Ουκρανία και η Μολδαβία, διαμορφώνοντας ακόμα πιο ισχυρές συνθήκες γενίκευσης της σύγκρουσης και των ανταγωνισμών στην περιοχή αυτή απέναντι στην Ρωσία. Από αυτή την άποψη, σε αυτά τα θέματα είναι κοινή η στάση και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι βλέπουμε ότι από την στιγμή που τα τρία αυτά κόμματα αποδέχονται την στρατηγική της Ε.Ε., την στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και την μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο αυτών των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές και ότι η όξυνση των αντιθέσεών τους είναι για δευτερεύοντα ζητήματα» επισήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για σχηματισμό κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά «από την στιγμή που λέμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μία κυβέρνηση που θα βαδίζει στις λεγόμενες αντιλαϊκές αντιεργατικές ράγες του Ευρωμονόδρομου, του Ευρωατλαντισμού συνολικά δεν υπάρχει περίπτωση κοινής βάσης ούτε καν για συζήτηση, πόσο μάλλον για συμφωνία». «Η θέση του ΚΚΕ είναι η στάση απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, η πολιτική αντίστασης και ρήξης στις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης. Άρα περισσότερο κοινή βάση υπάρχει για συνεργασία ανάμεσα στην ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ παρά του ΚΚΕ με κάποια από αυτές τις δυνάμεις» συμπλήρωσε ο κ. Καραθανασόπουλος. «Δεν μπορεί οποιαδήποτε συμμετοχή του ΚΚΕ, σε κυβέρνηση στα πλαίσια της δυτικής διαχείρισης να οδηγήσει σε ανακούφιση τα λαϊκά στρώματα από την στιγμή που είναι δεδομένες οι αντιλαϊκές πολιτικές όπως αυτές εκπορεύονται από την Ε.Ε., ΝΑΤΟ και Αμερικάνους. Περισσότερο καλλιεργεί αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, περισσότερο αξιοποιείται από την λογική της χειραγώγησης του κινήματος και εμείς ένα τέτοιο λάθος δεν πρόκειται να κάνουμε από τη στιγμή που τα δεδομένα αυτά είναι πάρα πολλά» τόνισε.

Την ίδια ώρα, εκτίμησε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι μια εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβεί. «Από την στιγμή που κατά καιρούς έχουμε ακούσει δηλώσεις από εκπροσώπους και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ ότι «θα μπορούσαμε με ένα κομμάτι της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούμε», δεν είναι τίποτα άλλο παρά προετοιμασία του εδάφους. Να θυμίσω ότι και στο παρελθόν που γινόταν συζήτηση για συνεργασία ανάμεσα στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, έλεγαν ότι αυτό αποκλείεται και όμως το πλήρωμα του χρόνου μας οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη, όχι μία, αλλά δύο φορές. Γι’ αυτό λέμε ότι η ενοποιητική βάση για τέτοιου είδους συνεργασίες είναι η στρατηγική επιλογή που έχουν κάνει αυτά τα κόμματα» σημείωσε.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Καραθανασόπουλο, τα σύννεφα του πολέμου γενικεύονται. «Γενικεύονται και στα δυτικά Βαλκάνια και στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, γιατί υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός και ταυτόχρονα η στάση των «σύμμαχων» δυνάμεων δηλαδή των Αμερικάνων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που εκτρέφει την επιθετικότητα της Τουρκίας στα πλαίσια του κοινού σχεδίου που έχουν για συνδιαχείριση στο Αιγαίο και το οποίο σημαίνει αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αυτή η διέξοδος προωθείται, η οποία είναι σε βάρος των λαών της περιοχής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος