Ν. Καραμούζης (Πρ. Grant Thornton) στο Πρώτο για την αύξηση των επιτοκίων: Δεν έχουμε δει ακόμα την ταινία- Είμαστε πριν το πρώτο διάλειμμα (audio)

«Το πρόβλημα του πληθωρισμού και το πρόβλημα της ενέργειας δεν θα λυθεί σύντομα. Αν το έχουμε για κάποια χρόνια μαζί μας, θα είναι σταδιακή η απομείωση των πληθωριστικών πιέσεων και θα φτάσουμε μέχρι το 2024-2025 για να δούμε πληθωρισμό 2% και 3%. Άρα, οι αυξήσεις επιτοκίων και το κόστος χρήματος θα παραμείνει ακριβό για 2-3 χρόνια ακόμα. Η Ευρώπη είναι σε δεινή θέση». Αυτή είναι η εκτίμηση του Νίκου Καραμούζη, προέδρου της Grant Thornton Φορολογικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, όπως την εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

«Προσπαθούσα προχθές να γράψω σε μια στήλη τα θετικά της Ευρώπης τα επόμενα δύο χρόνια και τα αρνητικά. Τολμώ να πω ότι δεν μπορούσα να βρω ένα θετικό. Πολιτική αβεβαιότητα, αστάθεια, εξάρτηση στην ενέργεια, πίσω στην τεχνολογία σε σχέση με Αμερική και Κίνα. Πολιτική αβεβαιότητα με ηγέτες που υπολείπονται των απαιτήσεων των καιρών. Όπου και να το κοιτάξεις, πληθυσμιακή γήρανση. Είναι μια ήπειρος η οποία θα είναι τα επόμενα 5 χρόνια, ατυχώς για εμάς με μεγάλα προβλήματα. Και επειδή εξάγουμε το 50%-55% των προϊόντων και υπηρεσιών στην Ευρώπη, θα μας ακολουθήσει και εμάς το πρόβλημα.

Όσο αφορά στον επιχειρηματικό στίβο και την πραγματική εικόνα της αγοράς, ο κ. Καραμούζης, τόνισε ότι «έχουμε μια εντυπωσιακή επίδοση στον τουρισμό, ο οποίος συνεχίζεται». «Πιστεύω ότι τα νούμερα που θα δούμε τον Οκτώβριο ακόμα, θα είναι ρεκόρ. Αυτό είναι πολύ θετική εξέλιξη για την Ελλάδα. Δεύτερον, έχουν πέσει στην αγορά πάρα πολλά κρατικά λεφτά με διαφόρων μορφών στήριξη. Συνολικά από το 2019 και μετά είναι πάνω από 50 δις. και συνεχίζονται και καλά κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει τα νοικοκυριά» προσέθεσε ο κ. Καραμούζης, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα προβλήματα.

«Κυρίως οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και έχουν σοβαρές δυσκολίες και χρηματοδότησης αλλά και κερδοφορίας. Εκτιμώ ότι τον χειμώνα αυτό θα ενταθεί. Είναι το κόστος ενέργειας, είναι το μεταφορικό κόστος, είναι το κόστος του χρήματος. Αυτά όλα τώρα αρχίζουν και “χτυπάνε” και όταν περνούν τις τιμές, αν μπορούν να τις περάσουν στον τελικό καταναλωτή, υπάρχει μείωση της ζήτησης και αυτό έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στα σουπερμάρκετ σε αρκετά προϊόντα. Η μείωση της ζήτησης είναι μεγαλύτερη. Στο γάλα για παράδειγμα, είναι πάνω από 10% η μείωση του όγκου αγοράς. Υπάρχει μια μεγάλη μετακίνηση του πληθυσμού από τα επώνυμα προϊόντα σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Ο κόσμος προσπαθεί να διατηρήσει τη σύνθεση των προϊόντων που καταναλώνει, αλλά πηγαίνοντας σε φτηνότερα προϊόντα. Η επόμενη φάση θα είναι, επειδή τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται, ο πληθωρισμός στο 12%, οι αυξήσεις μισθών κατά μέσο όρο είναι έως 5% και οι καταθέσεις έχουν σχεδόν μηδενικές αποδόσεις στην Ελλάδα, άρα η αξία του πλούτου μειώνεται, όλα αυτά μαζί σταδιακά τον χειμώνα θα αρχίσουν να βαραίνουν, με αποτέλεσμα να εκτιμώ, με όσα γνωρίζω ότι του χρόνου η ανάπτυξη, ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 1,5%- 2% και πιο κάτω, ίσως να είναι και στο 1%, είναι αβέβαιο το περιβάλλον».

Όσο αφορά στον δανεισμό των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ο κ. Καραμούζης επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια πολύ σημαντική αύξηση των επιτοκίων. «Το κόστος δανεισμού στη διατραπεζική, το οποίο είναι η βάση τιμολόγησης των δανείων, έχει αυξηθεί κατά 1,5% τους τελευταίους μήνες και εκτιμώ ότι θα πάει στο 3% μέχρι την άνοιξη του 2023, άρα διαμορφώνεται μία αρκετά δύσκολη κατάσταση με τα επιτόκια και το κόστος χρήματος. Θεωρώ ότι αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων που έχουν γίνει και αυτές που υποθέτω και εκτιμώ ότι θα έρθουν, που θα είναι πιο έντονες, από ό,τι εκτιμάται σήμερα, θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα και στο δημόσιο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» εκτίμησε

Απαντώντας στο σχόλιο του Γ. Παπαγεωργίου ότι ήδη στις ΗΠΑ, η εκτίμηση είναι ότι του χρόνου θα φτάσει το βασικό επιτόκιο της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας το 5%, Ο κ. Καραμούζης, επισήμανε «αυτά είναι νούμερα που δεν τα έχουμε δει από τη δεκαετία του 80. Άρα η τάση της ανόδου των επιτοκίων αυτή τη στιγμή είναι πολύ έντονη και φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει ακόμα την ταινία. Είμαστε ακόμα πριν το πρώτο διάλειμμα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος