Ν. Ηλιόπουλος στο Πρώτο: Πρώτα η συγκρότηση της εξεταστικής και μετά η διεύρυνση που προτείνει η ΝΔ -Δεν θα στηρίξουμε την συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ (audio)

«Εμείς θα καταθέσουμε την πρότασή μας, η οποία αυτή την στιγμή φαίνεται ότι συγκεντρώνει την στήριξη του συνόλου της αντιπολίτευσης και από την στιγμή που θα συγκροτηθεί δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, με πολλή μεγάλη χαρά να διερευνηθεί οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, σχετίζεται με τον πυρήνα της συζήτησης» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο εκπρόσωπος τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Το Σύνταγμα δίνει την δυνατότητα στην αντιπολίτευση με βάση το άρθρο 68 παρ. 2 να συγκροτηθεί εξεταστική στον βαθμό που θα συγκεντρώσει τις 120 ψήφους, το οποίο θα εξετάσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος. «Αυτός είναι ο πυρήνας του γράμματος του Συντάγματος και αυτόν θα ακολουθήσουμε. Επειδή επιχειρείται να γίνει μια μετατόπιση της συζήτησης, δεν είναι γενικά και αόριστα οι δημοσκοπήσεις. Ο πυρήνας της συζήτησης για εμάς είναι η λίστα Πέτσα, ή αυτό που έχει ονομαστεί ως λίστα Πέτσα, δηλαδή μια σειρά από εργαλεία τα οποία με αδιαφάνεια, έδωσαν χρήματα σε ΜΜΕ. Δεν διαφωνήσαμε να υπάρξει στήριξη στα ΜΜΕ, εμείς λέγαμε ότι μέσα στην πανδημία το σύνολο των επιχειρήσεων, θα έπρεπε να έχουν κάποια μέτρα στήριξης. Αυτό το οποίο είδαμε όμως με την λίστα Πέτσα, είναι χρήματα να δίνονται χωρίς κριτήρια. Από τις κατανομές των χρημάτων, προκύπτουν ερωτήματα. Μιλάμε για καμπάνιες που έγιναν για την ενημέρωση των πολιτών για ένα ζήτημα υγείας και έχουμε μια σειρά από μέσα της περιφέρειας, τα οποία ενώ συστηματικά πρόβαλλαν υλικό ενάντια στις μάσκες και το εμβόλιο, ακροδεξιού περιεχομένου, ενισχύθηκαν από μια κίνηση η οποία υποτίθεται ότι έγινε για να στηρίξει την δημόσια υγεία».

Αυτός είναι ο πυρήνας των ερωτημάτων  που θέλει να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, και επανέλαβε πως οποιοδήποτε θέμα προς διερεύνηση θέλει η ΝΔ μέσα σε αυτή την εξεταστική, «με χαρά να διερευνηθεί».

Σε ερώτηση που δέχθηκε, εάν θα δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, μια πρόταση της κυβέρνησης για δεύτερη, ξεχωριστή εξεταστική, ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε πως θα εξαρτηθεί από τον πυρήνα της πρότασης και της διατύπωσής της. «Εμείς λέμε ότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, γι’ αυτό δεχόμαστε και στην επιτροπή που προτείνουμε εμείς να εξετάσουμε τα πάντα».

Ερωτηθείς εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει την ελληνοαμερικανική συμφωνία, ο κ. Ηλιόπουλος, υπογράμμισε πως με βάση την πληροφόρηση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να στηρίξουν την ελληνοαμερικανική συμφωνία καθώς είναι ετεροβαρής. «Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση δέχεται αυτά τα χρονικά περιθώρια, 5 χρόνια και στον βαθμό που δεν υπάρξει καταγγελία της σύμβασης, επ’ αόριστον ανανέωση. Επίσης, το γεγονός ότι η βάση στην Αλεξανδρούπουλη θα εμπλέκει αμερικανικές δυνάμεις που θα κάνουν επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα είναι μία κίνηση που αυξάνει την ένταση στην περιοχή ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία».

Κληθείς να απαντήσει ο κ. Ηλιόπουλος εάν θα διατηρήσει την συγκεκριμένη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν βγει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, ξεκαθάρισε πως «επ’ αόριστον συμφωνία για ανανέωση συμβάσεων την οποία δεν έχει κάνει ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δεν θα την διατηρήσουμε».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην ακρίβεια και πιο συγκεκριμένα στην ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως σήμερα η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή στην μεγαβατώρα σε όλη την Ευρώπη προσθέτοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει γιατί αυτή έχει αυτή την πρωτιά. «Εμείς λέμε ότι πρέπει να μειωθούν οι ειδικοί φόροι στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, γι’ αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε μια δημόσια ΔΕΗ και πρέπει να αυξηθεί και ο βασικός μισθός στα 800€. Αυτά είναι πραγματικά μέτρα για την ακρίβεια. Αντιθέτως έχουμε μια κυβέρνηση η οποία απλά παρακολουθεί την ακρίβεια να λεηλατεί τα εισοδήματα των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε καταλήγοντας ο κ. Ηλιόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος