Ν. Ηλιόπουλος στο Πρώτο: Οι αδικίες σε σχέση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής θα αποκατασταθούν (audio)  

Ελάχιστη βάση εισαγωγής

Αναφορικά με την δέσμευση του κ. Τσίπρα, για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην εξουσία αλλά και ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους υποψηφίους που δεν μπήκαν στην πρώτη σχολή επιλογής τους να μπουν μόνο με τη βαθμολογία τους,  ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, απάντησε πως «η κ Κεραμέως χρησιμοποιεί μια στατιστική που την έχει βγάλει από το στομάχι της και λέει ότι το 40% των φοιτητών δεν τελειώνει το πανεπιστήμιο. Στοιχεία της eurostat δείχνουν ότι ενώ το 2009, στις ηλικίες 18-24 αυτοί που παρατούσαν τις σπουδές ήταν στο 14,2%, το 2018 ήταν μόλις στο 4,7%. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου όταν η Υπ. Παιδείας χρησιμοποιεί με τέτοια ευκολία ψέματα σε στατιστικές. Δεν είναι μια παρέμβαση που γίνεται για να συμβάλει  στην  αναβάθμιση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι μια παρέμβαση που έχει βασικό στόχο να δημιουργήσει περαιτέρω πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια” είπε ενώ στην ερώτηση τι ακριβώς θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους υποψηφίους που δεν εντάχθηκαν στην πρώτη σχολή της επιλογής τους λόγω της ΕΒΕ ο κ. Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα αναβαθμίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αδικίες οι οποίες θα μπορούν να αποκατασταθούν με τεχνικούς όρους – γιατί η δημόσια διοίκηση έχει τις δικές της χρονικότητες και τα δικά της ζητήματα –  θα αποκατασταθούν».

Σε ερώτημα ποιος θα κρίνει αυτές τις αδικίες και εάν ανοίγει μία συζήτηση για το αδιάβλητο των εξετάσεων ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε «δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι ανοίγουμε συζήτηση για το αδιάβλητο των εξετάσεων, αυτός που ανοίγει τη συζήτηση με το να κατακερματίζει τον ενιαίο χαρακτήρα των εξετάσεων είναι η κα Κεραμέως με τα πολλαπλά φίλτρα που επέβαλε».

Για την αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό

«Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στον προϋπολογισμό που η ίδια έχει ψηφίσει. Ο προϋπολογισμός που έχει ψηφίσει και το μεσοπρόθεσμο που ενέκρινε το προηγούμενο διάστημα, μιλάει για ανάπτυξη την χρονιά που έχουμε της τάξης του 3,5%-3,6%. Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά έλεγε ότι θα δίνει αύξηση στον κατώτατο μισθό, διπλάσια της ανάπτυξης η οποία θα υπάρχει, άρα με βάση τον προϋπολογισμό που η ΝΔ έχει ψηφίσει για φέτος, θα έπρεπε να υπάρχει μια αύξηση 7%. Άρα ή ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά έλεγε ψέματα στο συγκεκριμένο ζήτημα, ή η ΝΔ δεν πιστεύει ότι θα πιάσει το 3,5% φέτος για ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό  και το εάν είναι οξύμωρο ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ότι η οικονομία είναι υπό κατάρρευση και οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και από την άλλη να ζητά γενναίες αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

«Ακριβώς αν είχε δοθεί μια αύξηση στον κατώτατο μισθό η κατάσταση θα ήταν καλύτερη και για την ελληνική οικονομία, αυτό μετρήθηκε και το 2012 και το 2018″ ανέφερε για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι “εμείς λέμε ότι υπήρχε η δυνατότητα να γίνει μεγαλύτερη αύξηση φέτος στον κατώτατο μισθό, είναι πολιτική ευθύνη της ΝΔ που έχει παγώσει 2 χρόνια αυτή την διαδικασία και είναι μια μεγάλη προσβολή προς τους εργαζόμενους ότι όταν πριν από λίγο καιρό η ΝΔ έκανε νόμιμη την απλήρωτη εργασία και τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, να έρχεται τώρα να δίνει μια αύξηση 52 λεπτά, την οποία ήδη την έχουν χάσει οι εργαζόμενοι μέσω των αυξήσεων σε ρεύμα, τρόφιμα, είναι κάτι που είναι πάρα πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των κοινωνίας».

Σε ερώτηση, ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατώτατο μισθό να καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό εργασίας και όχι από συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο κ. Ηλιόπουλος, απάντησε καταφατικά, ωστόσο, πρόσθεσε πως «η αλήθεια είναι ότι αν ο καθορισμός του κατώτατου μισθού είχε πάει στην συλλογική διαπραγμάτευση δεν θα είχε πάει η αύξηση το 2018 στο 11% και πολύ δύσκολα θα είχε γίνει η κατάργηση του υποκατώτατου και όπως όλοι θυμόμαστε, μόλις είχαμε βγει από ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, το οποίο δεν άφηνε βαθμούς ελευθερίας, αυτό που είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αύξηση του 11%, ήταν ότι την επόμενη χρονιά θα πηγαίναμε στο 751€ και μετά θα επανερχόταν η διαπραγμάτευση εκεί που πρέπει να είναι, στους κοινωνικούς εταίρους».

Κορονοϊός

«Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει μια κυβέρνηση για το γεγονός ότι υπάρχει μια παγκόσμια μετάλλαξη και αυτό είναι ένα στοιχείο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής αριστεράς, ότι στο ζήτημα του εμβολιασμού θα έπρεπε να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα και γενναία στην άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια. Η εικόνα είναι ότι δεν γίνονται έλεγχοι στα πλοία και στα λιμάνια, και είναι η μοναδική εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά. Δεν υπάρχουν χώροι καραντίνας και δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για το επίπεδο προετοιμασίας. Δεν έχουν ενισχυθεί και στους τουριστικούς προορισμούς και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι δομές υγείας και στην πρωτοβάθμια φροντίδα” είπε ο κ. Ηλιόπουλος, ενώ ερωτώμενος για τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στη Μύκονο είπε «δεν έχουμε αμφισβητήσει ποτέ την ανάγκη, όπου έχει ξεφύγει η κατάσταση για λήψη περιοριστικών μέτρων, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να φέρει κάποιος μια ευθύνη για το αν ξεφεύγει μια κατάσταση. Δεν μπορεί οι ευθύνες να είναι μόνο στην μεριά των πολιτών».

Για ανάρτηση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Άννας Ελεφάντη για τη Μαρία Σάκκαρη

Σε ερώτηση εάν η Μαρία Σάκκαρη είναι η κοπέλα του γιού του Πρωθυπουργού και μόνο όπως αναφέρει στα social media στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ηλιόπουλος είπε «σε καμία περίπτωση, η κα. Ελεφάντη έχει απαντήσει με πολύ συγκεκριμένη ανάρτηση ότι η κ. Σάκκαρη είναι πολύ επιτυχημένη αθλήτρια και της εύχεται καλή επιτυχία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ζούμε σε μια χώρα όπου υπάρχουν τουλάχιστον δύο παρανομίες, το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, υπάρχει την ίδια στιγμή ένα συνολικότερο σύστημα σιωπής και σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο Πρωθυπουργός είχε βρεθεί με παρανομία στο πόθεν έσχες που βεβαιώνεται από επίσημα του γαλλικού κράτους, του γαλλικού ΓΕΜΗ θα ήταν ένα σημαντικό θέμα συζήτησης».

Σε ερώτηση ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ απεφάνθη η αρμόδια επιτροπή για το πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «όχι για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκύψει τώρα, όταν προέκυψαν τα γαλλικά έγγραφα που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που φαινόταν να είχε μεταβιβαστεί από το 2016, τελικά μέχρι και το 2020 άνηκε στην σύζυγο του Πρωθυπουργού. Αυτή είναι καινούρια εξέλιξη που πρέπει να ελεγχθεί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος