Ν. Γραικός στο Πρώτο: Ο Μακρόν θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες. Θα υπάρξει πρόταση μομφής ανά νομοσχέδιο (audio)

Γαλλία και Ευρώπη αποτιμούν το αποτέλεσμα των Γαλλικών Βουλευτικών εκλογών.
Για το τι σημαίνουν οι βουλευτικές έδρες των κομμάτων και η Γερουσία που θα σχηματιστεί για το νομοθετικό έργο της κυβερνησης Μακρόν, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8, την εκπομπή “Απολύτως Σχετικό” και τον Ανδρέα Παπασταματίου ο Καθηγητής Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο στο Παρίσι, Νίκος Γραικός.
Οπως είπε, στη Γαλλία είναι ένα προεδροκεντρικό σύστημα. Επί Ζοσπέν αποφασίστηκε οι βουλευτικές εκλογές να γίνονται ένα μήνα μετά τις Προεδρικές. Το θέμα είναι αν έπρεπε να γίνουν πρώτα προεδρικές και μετά κοινοβουλευτικές. Αυτό όμως έφερε σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των βουλευτικών εκλογών.
Να μην ξεχνάμε ότι το γαλλικό Κοινοβουλιο έχει και την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία και ο Πρόεδρος μετέχει και της εκτελεστικής.
Κανένας Υπουργός δεν μπορεί να είναι βουλευτής.
Έχουμε μονοεδρικές Περιφέρειες σε δύο γύρους με πλειοψηφικό σύστημα. Αυτό που δεν έχει ακουστεί αρκετά είναι ότι οι υπέρ του Μακρόν και οι Ρεπουμπλικάνοι, παλιοί Γκολικοί, δεν κάλεσαν σε Δημοκρατικό μέτωπο, όπως η Αριστερά κάλεσε να ψηφίσουν όλοι Μακρόν για να μη βγει η Λε Πεν. Γι αυτό και η μεγάλη αύξηση της Λε Πεν. Πέτυχε λόγω του δεύτερου γύρου. Δεν σημαίνει μεγάλη δεξιά στροφή.
Η οικολογική συμμαχία δεν θα εμφανιστεί με ενιαία ομάδα. Ο ίδιος ο Μελανσόν δεν εκλέγεται. Ηγήθηκε του συνασπισμού αλλά δεν έθεσε υποψηφιότητα.

Το Παρίσι αυτή τη στιγμή το ανατολικό είναι πιο λαϊκό, έχουμε Αριστερούς βουλευτές, το δυτικό πιο αστικό αλλά δεν βγήκε ούτε ένας δεξιός βουλευτής παρά βουλευτές του Μακρόν. Σε επίπεδο Δήμου, οι Οικολόγοι που είναι της Δημάρχου είναι κατά του σχήματος στο Παρίσι. Εχει σημασία ποιοι θα είναι οι Εκλέκτορες που θα βγάλουν τη Γερουσία. Γιατί Εκλέκτορες είναι Δήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και άλλοι.
Το 52% της αποχής δεν είναι αδιάφοροι για τα πολιτικά, αλλά δεν αναγνωρίζουν τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα.
Ο Μακρόν θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες. Στη Γαλλία δεν υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Υπάρχει πρόταση μομφής ανά νομοσχέδιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος