Ν. Φίλης στο Πρώτο: Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Δεξιά να φτιάξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας (audio)

Σε σκληρό αντιπολιτευτικό τόνο μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με  τον Φώτη Παπούλια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης, με αφορμή την ερώτηση που δέχθηκε από τον δημοσιογράφο, εάν είναι ανεπιθύμητος στην Βουλή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

«Στην Βουλή όχι, για την κυβέρνηση ναι» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «άλλο ένα επεισόδιο από το σενάριο της συνταγματικής εκτροπής».

«Είναι κωμικό, τραγικό και επικίνδυνο για την δημοκρατία αυτό που συμβαίνει. Όταν η κυβέρνηση κατηγορεί τον κ. Ανδρουλάκη ότι αρνείται να πάει να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για το τι συνέβη για την παρακολούθησή του, πώς φαίνεται όταν η κυβέρνηση αρνείται να ενημερωθεί από τον κατεξοχήν βάσει του Συντάγματος αρμόδιο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ, για το τι συμβαίνει με τις παρακολουθήσεις;» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Φίλης.

«Τα πράγματα έχουν σοβαρέψει πάρα πολύ, δεν έχουμε να κάνουμε με μια έστω κατά πλειοψηφία διοίκηση της διακυβέρνησης της χώρας. Έχουμε να κάνουμε με μια αντίληψη που θέλει να δημιουργήσει θεσμική εκτροπή, ώστε να μην υπάρξει στο προβλεπτό μέλλον κυβερνητική εναλλαγή, να μην υπάρξει έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας με έναν τρόπο καθαρό. Θα’ λεγα ότι έχουμε να κάνουμε με μια επιθετική εμφάνιση στη χώρα μας του τραμπισμού, της alt-right, της καθαρόαιμης και ακραίας δεξιάς. Αυτό είναι πια ο κ. Μητσοτάκης. Σκληρή πολιτική εις βάρος του λαϊκού εισοδήματος, αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων, εις βάρος της ιδιωτικής ζωής των πολιτών με τα φακελώματα. Μια πολιτική που προσβάλλει την καθημερινότητα του πολίτη και ταυτοχρόνως προσβάλλει και το περιβάλλον. Μια κυβέρνηση που κοιτάει στο παρελθόν και στην εμφυλιοπολεμική κατάσταση» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

«Το χειρότερο είναι, ότι σε προεκλογική περίοδο που πρέπει να υπάρχουν διασφαλίσεις για την ομαλή διεξαγωγή του προεκλογικού του πολιτικού κλίματος και για την ομαλή έκφραση του φρονήματος των πολιτών βλέπουμε ότι η κυβέρνηση επιμένει σε πρακτικές αντιδημοκρατικές, οι οποίες επηρεάζουν αυτό το κλίμα, για να μιλήσω πολύ συγκρατημένα» ανέφερε ακόμα.

Σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να “μπλοκάρει” την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι αυτό το θέμα έπρεπε να είχε λυθεί από τότε που καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, ενώ κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι η απόφαση για την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας δεν σχετίζεται με λόγους δημοκρατίας.

«Έπρεπε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να απαγόρευε σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση να συμμετέχει σε εκλογές. Δεν έγινε τότε. Άφησαν επί τόσο καιρό, δύο-τρία χρόνια περίπου, τον Κασιδιάρη να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή και τώρα για λόγους εκλογικούς, ότι θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς και όχι για λόγους δημοκρατίας, η ΝΔ σκέφτηκε να φτιάξει μια τροπολογία. Μια τροπολογία η οποία κατά τη γνώμη μας πρέπει να κινείται στα πλαίσια του Συντάγματος, να μην αντιβαίνει το Σύνταγμα και δεν πρέπει να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι ανοίγει ο δρόμος για τη δίωξη των διαφορετικών πολιτικών φιλοσοφιών και την εξομοίωση του εγκληματικού ναζισμού, που ευθύνεται για ένα παγκόσμιο πόλεμο και για εκατομμύρια νεκρούς στην ανθρωπότητα, να εξομοιώνονται με άλλες πολιτικές ιδεολογίες. Γι΄ αυτό θα καταθέσουμε την δική μας τροπολογία. Θα είναι εντός του Συντάγματος και θα μιλάει συγκεκριμένα για την απαγόρευση σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση να συμμετέχει στις εκλογές» είπε ο κ. Φίλης.

Ερωτηθείς σε τι οφείλεται το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί την φθορά της κυβέρνησης. ο κ. Φίλης, σημείωσε ότι αυτές οι δυναμικές αναπτύσσονται μέχρι την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές, ενώ  τόνισε πως η πρόταση της προοδευτικής διακυβέρνησης παραμένει στο τραπέζι «και ο καθένας απαντάει, όπως απαντάει και κρίνεται από τον λαό».

«Διότι, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Δεξιά να φτιάξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας λόγω του εκλογικού συστήματος. Με τη μειοψηφία θα είναι η Νέα Δημοκρατία, όσο και αν πάρει. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε να φτιάξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Πρέπει να έχουμε τις προϋποθέσεις για να υπάρξει και σε επίπεδο πολιτικό μια ανταπόκριση της θέλησης της μεγάλης λαϊκής κοινωνικής πλειοψηφίας που είναι θέληση για δημοκρατική ανατροπή» υπογράμμισε ο κ. Φίλης, και σημείωσε πως έχει σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα από τις πρώτες κάλπες, γιατί αυτό θα του δώσει τον αέρα της νίκης.

«Από κει και πέρα, όλες τις άλλες περιπτώσεις θα τις δούμε με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών. Δεν θα αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για να ξαναμπεί η δεξιά στην κυβέρνηση και μάλιστα με μειοψηφία» επισήμανε τέλος, ο πρώην Υπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος