Ν. Φαραντούρης στο Πρώτο: Μοντέλο μας η πράσινη συμμετοχική μετάβαση μαζί με την κοινωνία – Ανάλυση (audio)

«Η μερίδα του λέοντος των πόρων που θα εισρεύσουν στην χώρα μας από το ταμείο ανάκαμψης το επόμενο διάστημα, θα κατευθυνθούν προς τις νέες τεχνολογίες, την πράσινη ανάπτυξη και τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Πρέπει να συντονιστούν η πολιτεία, οι φορείς, το επιχειρείν και πολιτικές δυνάμεις της χώρας για να αποφασίσουν ποιο μοντέλο επιθυμούμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας και ποιο ταιριάζει στις ανάγκες μας».

Αυτά τόνισε ο Νίκος Φαραντούρης, Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Πολιτική Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην την εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Σήμερα υπάρχει μια καχυποψία όταν μιλάμε για ανεμογεννήτριες, πράσινη μετάβαση, για απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, και το ερώτημα είναι να σώσουμε τον πλανήτη, να καταστρέψουμε τον κοινωνικό ιστό…», σημείωσε.

«Το δεύτερο μοντέλο, στο οποίο προσχωρώ και εγώ και το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, είναι η πράσινη μετάβαση όχι ερήμην της κοινωνίας, αλλά με την κοινωνία μαζί, που θα τονώσει την απασχόληση και δεν θα περιορίσει την εργασία. Αυτό είναι το μοντέλο που ταιριάζει στην Ελλάδα, που διαθέτει φυσικούς πόρους έχει ανάγκη να τονώσει την απασχόλησης», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο καθηγητής, «τώρα πρέπει να δούμε πώς ο ενεργειακός μετασχηματισμός θα διαχυθεί στην κοινωνία, να δώσουμε έμφαση σε με καινούριες δεξιότητες να ενισχύσουμε τμήματα και σπουδές σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σχετικά με την κυκλική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη. Αυτό έχει διττό ρόλο, όχι μόνο θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε μια νέα κουλτούρα, αλλά υπάρχει και ένα μετασχηματισμού της αγοράς εργασίας, γιατί οι άνθρωποι που θα χάσουν την δουλειά τους από την απολιγνιτοποίηση και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει να έχουν μια εναλλακτική πρόταση από την πολιτεία, η οποία θα πρέπει να μεριμνήσει για να μετεκπαιδευτούν, να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να δώσουν έμφαση και στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Πράγματα που θα οδηγήσουν σε πιο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί ένδειξη του σεβασμού στο περιβάλλον. «Υπάρχει ένα μοντέλο που θα δώσει έμφαση στις επιχειρήσεις, στις επενδύσεις και τις αγορές, αφήνοντας ενδεχομένως ερωτηματικά για τον ρόλο της κοινωνίας και των πολιτών, της ενεργειακής φτώχειας, την συμμετοχή των κοινωνιών των πολιτών της απασχόλησης και της εργασίας. Υπάρχει ο πυλώνας της κουλτούρας, που πρέπει να αλλάξει από την παιδεία, από το σχολείο και ο πυλώνας της εξειδίκευσης και των νέων δεξιοτήτων μέσα από τις πανεπιστημιακές σπουδές», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, οι μεγάλες θεσμικές τομές δεν μπορούν να γίνουν ερήμην της κοινωνίας. «Αυτή τη στιγμή συντελείται μια πράσινη επανάσταση, αρκεί να σκεφτούμε ότι λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τζο Μπάιντεν το πρώτο που έκανε, η πρώτη πράξη που υπέγραψε, ήταν η επανένταξη των ΗΠΑ στην συμφωνία των Παρισίων, την ώρα που στην Ευρώπη το κόμμα των πρασίνων σαρώνει και στην Γερμανία το 50% της παραγόμενη ενέργειας έρχεται από τις ενεργειακές κοινότητες», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος