Ν. Χριστοδουλίδης στο Πρώτο: Χωρίς αποτέλεσμα οι προσπάθειες της Τουρκίας (audio)

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία κάνει μια συνειδητή προσπάθεια να προσεγγίσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ – μέσω και της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα –αλλά επιχειρεί να εξαιρέσει από την “εξίσωση” την Κύπρο, την οποία θεωρεί ως τον “αδύναμο κρίκο” στην προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας».

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδης. Υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια της Άγκυρας, μέχρι στιγμής, δεν φέρνει αποτέλεσμα, όπως φαίνεται από τη στάση των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ελλάδας η οποία- όπως είπε- έχει ξεκάθαρη θέση.

«Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προϋπόθεση για τη θετική ατζέντα είναι συγκεκριμένες ενέργειες που αφορούν την επίλυση της Κυπριακού, τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και το ζήτημα των Βαρωσίων. Πρόσθεσε, δε, ότι η οποιαδήποτε θετική απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία, προϋποθέτει τη σύμφωνα γνώμη της Λευκωσίας.

Ερωτηθείς και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί οι διμερείς σχέσεις στους τομείς της Ασφάλειας, της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διπλωματικές διαβουλεύσεις και επαφές που αναμένονται στο επόμενο διάστημα από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έως τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδα με το Ισραήλ, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «ποντάρουμε στις σχέσεις μας με γειτονικά κράτη όχι στη βάση μιας αντιτουρκικής θεώρησης, αλλά με δεδομένο ότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος