Ν. Χριστοδουλάκης στο Πρώτο: Υπάρχει απειλή από τον πληθωρισμό αλλά δεν χρειάζεται πανικός- Απέχουμε από δράματα του παρελθόντος (audio)

«Ναι μεν υπάρχει σοβαρή απειλή από τον πληθωρισμό, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με ψυχραιμία για να δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε και πώς θα τα καλμάρουμε και όχι πώς θα τα οξύνουμε» τόνισε ο πρώην Υπουργός και καθηγητής Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Με την παραδοχή ότι το περιβάλλον στην οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολο και χειροτερεύει, ο κ. Χριστοδουλάκης εκτιμά ότι οι ρυθμοί της επιδείνωσης «απέχουν ακόμη από πολλά δράματα που έχουμε δει στο παρελθόν». Όπως εξήγησε, στον πληθωρισμό ένας μεγάλος κίνδυνος είναι να τα προσλαμβάνουμε όλα σε υπερβολικό βαθμό, να θεωρούμε ότι έρχεται η συντέλεια του κόσμου, ότι θα αυξηθούν οι τιμές πάρα πολύ. «Αυτό πολλές φορές είναι ένα προκάλυμμα για να αυξάνουν τις τιμές αυτοί που ενδιαφέρονται να πουλήσουν ακριβότερα» σημείωσε.

«Περιμένω πως τα πράγματα ενδεχομένως θα χειροτερέψουν στο επόμενο διάστημα, αλλά όχι πάρα πολύ. Θα εξαρτηθεί από μια σειρά παράγοντες που δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια. Εξαρτάται από το πώς θα πάει το διεθνές εμπόριο τροφίμων και ιδιαίτερα σιτηρών, η ροή του ρώσικου πετρελαίου στην Ευρώπη και το πώς θα πάει η ροή του φυσικού αερίου. Πρέπει όλα αυτά να τα σταθμίζουμε σε καθημερινή βάση. Θα πρέπει να βλέπουμε συνεχώς τις εξελίξεις, να κρατάμε τον κόσμο ενήμερο για να ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει και όχι να μπλέκει σε απίστευτα σενάρια που αυξάνουν τον φόβο και την αβεβαιότητα» επισήμανε ο πρώην υπουργός, διατηρώντας επιφυλάξεις είπε, «όταν τις κραυγές τις βγάζουν έμποροι και παραγωγοί γιατί θέλουν να ευνοήσουν και την δική τους οικονομική κατάσταση».

Το κράτος πρέπει να επεμβαίνει, να μειώνει τους φόρους όπου μπορεί και να κρατάει ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των φαινομένων, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος αναφερόμενος στην ΕΕ, επισήμανε ότι θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος, «πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να βάλει χρήματα, όπως έκανε και στην πανδημία με το Ταμείο Ανάκαμψης».  Με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να δημιουργηθεί και ένα ταμείο αντιμετώπισης της ενεργειακής απειλής, βάζοντας χρήματα, δηλαδή απορροφώντας ένα μέρος των αυξήσεων σε ένα κοινοτικό ταμείο, ανέφερε ο ίδιος.

Σε σχέση με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Χριστοδουλάκης, τόνισε ότι είναι υλοποιήσιμες, καθώς «για μια σπάνια φορά υπάρχουν άφθονα χρήματα για να το κάνουμε, από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο έχει γίνει για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομών, παραγωγικές επενδύσεις, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση. Τα χρήματα υπάρχουν, βούληση δεν βλέπω να υπάρχει, καθυστερεί και πολλές φορές δεν καταλαβαίνει από αυτά. Όταν πεις στην Ελλάδα για μεταποίηση, βιομηχανία, προστιθέμενη αξία, απασχόληση με προσόντα σε κοιτούν όλοι στραβά γιατί οι περισσότεροι θέλουν δουλειές του ποδαριού, αγράμματους εργαζόμενους για να τους εκμεταλλεύονται και να τους δίνουν έναν μισθό πείνας και έτσι να συνεχίσουμε να είμαστε μια χώρα η οποία ζει κατώτερη των προσόντων της. Αυτό λέμε ότι πρέπει να αλλάξει, αυτή είναι η πρότασή μας και πρέπει να την υποστηρίξουμε».

Ερωτηθείς ποιος θα μπορούσε να είναι ένας οδικός χάρτης για την οικονομία, ο κ. Χριστοδουλάκης, απάντησε πως ο οδικός χάρτης είναι πολυτέλεια σήμερα, όταν έρχεται η μία κρίση μετά την άλλη. «Εγώ θα έλεγα να βρούμε κανένα μονοπάτι, να πάμε σε ασφαλέστερες περιοχές, να κάνουμε έργα υποδομής για το μέλλον και επενδύσεις και μετά βλέπουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος