Ν. Χαραλαμπίδης στο Πρώτο: Η G20 ευθύνεται για το 75% των παγκόσμιων ρύπων (audio)

Σε εξέλιξη η Σύνοδος του ΟΗΕ στη Γλασκώβη για το κλίμα και την κλιματική κρίση.
Αν δεν πρόκειται για την ύστατη ευκαιρία να κάνουμε κάτι για να αναστραφεί μία κατάσταση με ανυπολόγιστες συνέπειες και εκατοντάδες εκατομμύρια μετακινήσεις πληθυσμών εξαιτίας της, αποτελεί την επιστημονική αναγνώριση της ανάγκης να ανατραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105, 8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Γεώπολις“, τη Μαρία Κονταξή και τον Δημήτρη Φαναριώτη, μίλησε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του Γραφείου της Greenpeace στην Ελλάδα.
Είμαστε, όπως είπε, μπροστά σε ανεξέλεγκτα φαινόμενα, τους λεγόμενους ανατροφοδοτούμενους κύκλους. Φαινόμενα που δεν μπορούμε με ακρίβεια αυτή τη στιγμή να περιγράψουμε και τα οποία θα ανατρέψουν πάρα πολλά δεδομένα που ξέρουμε σε σχέση με το κλίμα, τον καιρό, με τεράστιες συνέπειες στα πάντα από την οικονομία μέχρι την κοινωνική συνοχή.

Πώς επιμερίζονται συνέπειες και ευθύνες απέναντι σε μια κοινή απειλή;

Δεν μας θίγουν ομοιόμορφα οι συνέπειες, εκτιμά. Μέχρι στιγμής πλήττονται περισσότερο οι πιο απομακρυσμένοι πληθυσμοί, οι πιο φτωχές οικονομίες, αυτές που έχουν τη μικρότερη συμβολή και υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες.
Αντίθετα, η G20 είναι οι είκοσι ισχυρότερες οικονομίες στον πλανήτη που ευθύνονται για το 75% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων, με πρώτες επί δεκαετίες τις δυτικές και είναι αυτές που αρνούνται να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις.
Λύσεις πάντως υπάρχουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος