Προκλητική, αμετανόητη και ψυχρή ορθολογίστρια η καθ’ ομολογία δράστιδα – Τι λένε οι δικηγόροι της Ιωάννας

Στις 5 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την επίθεση με το βιτριόλι. Χθες, η Ιωάννα Παλιοσπύρου ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τη γυναίκα που παρ’ ολίγον να της αφαιρέσει τη ζωή, και περιέγραψε ενώπιον του δικαστηρίου, την τραγικότερη στιγμή της ζωής της και την εφιαλτική καθημερινότητα που βιώνει από το Μάιο του 2020. Η κατηγορούμενη προσήλθε στο δικαστήριο με σκυμμένο το κεφάλι, αλλά φάνηκε αμετανόητη. Για την πολυαναμενόμενη αυτή ημέρα κατά την οποία οι δύο πρωταγωνίστριες του δράματος αντίκρυσαν η μία την άλλη, μίλησε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Nίκος Αλεξανδρής.

Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές γυναίκες μονοπώλησαν χθες το ενδιαφέρον στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, το γενναίο θύμα της εγκληματικής ενέργειας και η καθ’ ομολογία δράστιδα που εμφανίστηκε, για πρώτη φορά, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

«Αυτές οι δύο εικόνες, των δύο γυναικών, ήταν οι δυνατές εικόνες της δίκης σε επίπεδο επικοινωνίας ή εντυπώσεων, διότι η δίκη έβγαλε πάρα πολλά σε επίπεδο νομικό. Η Ιωάννα, από τη μία, με πραγματικά δύναμη ψυχής και ευγένεια και την όλη της συμπεριφορά, είναι άξια επαίνου. Από την άλλη, η συμπεριφορά της καθ’ ομολογία δράστιδος που ακόμα και χθες ήταν προκλητική, σε βαθμό ο οποίος δεν μπορεί να της επιτρέψει όχι ελαφρυντικά αλλά ούτε ίχνος μεταμέλειας. Τέτοια συμπεριφορά δεν συναντάει κάποιος εύκολα. Μιλάμε για ένα από τα βαρύτερα εγκλήματα που έχουν απασχολήσει το τμήμα ανθρωποκτονιών και την κοινωνία. Δεν συναντάς συχνά ανθρώπους εύκολα να είναι τόσο προκλητικοί, σε σημείο να ισχυρίζεται ότι η Ιωάννα γνωρίζει το λόγο της επιθέσεως. Η δικογραφία αυτή έχει γίνει φύλλο και φτερό. Αν υπήρχε το παραμικρό ψήγμα εις βάρος της Ιωάννας, προφανώς θα είχε βγει», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Αλεξανδρής.

Προκλητική, αμετανόητη και ψυχρή ορθολογίστρια η καθ’ ομολογία δράστιδα – Τι λένε οι δικηγόροι της Ιωάννας
Στο στιγμιότυπο η κατηγορούμενη κατά την είσοδό της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Σχολιάζοντας την στιγμή κατά την οποία η κατηγορούμενη, στην έναρξη της διαδικασίας, είπε ότι η Ιωάννα γνώριζε τους λόγους που έγινε η επίθεση με το βιτριόλι, ο κ. Αλεξανδρής υποστήριξε ότι ίσως αυτό να έγινε για να αποσυντονίσει την πελάτισσά του, η οποία επρόκειτο να καταθέσει τη μαρτυρία της ενώπιον των δικαστών.

«Ίσως η πρόθεσή της ήταν να αφήσει ένα μυστήριο να πλανάται. Ουσιαστικά δεν έχει απολογηθεί. Το μόνο που έχει πει, η κατηγορούμενη, είναι ότι ναι, παραδέχομαι την πράξη. Περιμένουμε τις εξηγήσεις της, αν και όποτε αποφασίσει να τις δώσει».

Έλιωναν τα σίδερα – Υπερέβαινε το 1,5 λίτρο το βιτριόλι

Μιλώντας για την ουσία της δεύτερης ημέρας της δίκης ο κ. Αλεξανδρής, τόνισε ότι ειπώθηκαν πάρα πολλά πράγματα και διευκρινίστηκαν αρκετές πτυχές αυτής της υποθέσεως.

«Υπήρξε μια συγκλονιστική κατάθεση της φαρμακοποιού, η οποία ήταν εκείνη που έσωσε τη ζωή και τις έδωσε τις πρώτες βοήθειες όταν η Ιωάννα ζήτησε βοήθεια. Ξεκαθαρίστηκε στη δίκη ότι η ποσότητα από βιτριόλι που έπεσε σε αυτό το κορίτσι υπερέβαινε το 1,5 λίτρο από αξιόπιστους ανθρώπους. Ακούστηκαν εκφράσεις όπως το ότι έλιωναν τα σίδερα. Κατέθεσε η φαρμακοποιός ότι προσπαθούσαν να της βγάλουν τα ρούχα και έβγαινε και το δέρμα».

Ο δικηγόρος της Ιωάννας εξέφρασε παράλληλα και την δυσαρέσκειά του για ένα σημαντικό μάρτυρα, τον 40χρονο με τον οποίο η κατηγορούμενη είχε στενή σχέση. «Εκείνο το οποίο πρέπει να αναδειχθεί είναι ότι δεν μπορεί να μιλάει κάποιος εκ μέρους του μάρτυρα, ο οποίος συνομιλούσε με την κατηγορουμένη, και τις δύο ημέρες της δίκης μολονότι έχει κληθεί να μην εμφανίζεται στο δικαστήριο. Αν δεν έρθει στο επόμενο δικαστήριο θα ζητήσω τη βίαιη προσαγωγή του».

Προκλητική, αμετανόητη και ψυχρή ορθολογίστρια η καθ’ ομολογία δράστιδα – Τι λένε οι δικηγόροι της Ιωάννας

Είναι ψυχρή ορθολογίστρια – Προσπαθεί να αποκρύψει τους συνεργούς της

Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής, ακόμη δεν γνωρίζει ποιοι θα κληθούν να υπερασπιστούν την κατηγορουμένη. «Αυτή η γυναίκα είναι ψυχρή ορθολογίστρια, η οποία δουλεύει μεθοδικά» είπε και πρόσθεσε: «Σε ερώτησή μου ο αστυνομικός που διεξήγαγε ένα κομμάτι της έρευνας απάντησε ότι τέτοια συμπεριφορά δεν είναι φυσιολογική, στο πλαίσιο ενός εγκλήματος που δεν ανάγεται σε εγκληματικές οργανώσεις. Υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο ενός κοινού ανθρώπου που σχεδιάζει και υλοποιεί ένα έγκλημα. Αυτό δείχνει μια ιδιαίτερη ευφυία της κατηγορουμένης. Δεν θα περίμενα η ίδια να ψελλίσει τα περί συνεργών. Μάλλον προσπαθεί να τους αποκρύψει και να μην τους εμφανίσει, παρά το αντίθετο».

Τι είπε η Ιωάννα στην Έφη στο δικαστήριο

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε ο Απόστολος Λύτρας, έτερος δικηγόρος της Ιωάννας, σχολιάζοντας την συγκλονιστική κατάθεση της πελάτισσάς του.

 «Ήταν μια συγκλονιστική κατάθεση. Περιέγραψε μια φρίκη. Όπως είπε στα 30 – 40 μ. που χρειάστηκε η Ιωάννα να διανύσει από το σημείο της επίθεσης έως το φαρμακείο έχασε το αυτί της…, ότι τα ρούχα της είχαν λιώσει και εισχωρήσει στο δέρμα της, τα γυαλιά της ήταν μια άμορφη μάζα, από τα παπούτσια της δεν έμεινε ουσιαστικά τίποτα. Όπως είπαν οι μάρτυρες, ουσιαστικά την έλουσε η κατηγορούμενη με το βιτριόλι με μια ποσότητα πάνω από 1,5 – 2 λίτρα», περιέγραψε ο κ. Λύτρας ο οποίος μετέφερε τις δηλώσεις των αυτοπτών μαρτύρων που όλοι ανέμεναν ότι η Ιωάννα δεν θα τα καταφέρει και θα καταλήξει.

Σχολιάζοντας την δήλωση της κατηγορουμένης ότι «ξέρεις εσύ γιατί έγινε» και την εν γένει στάση της ο κ. Λύτρας αποκάλυψε ότι σε μια διακοπή της δίκης, που είχαν αποχωρήσει οι τηλεοπτικές κάμερες η Ιωάννα ρώτησε την δράστιδα “τι εννοείς;” και δεν την απάντησε».

Ερωτηθείς ποιο στοιχείο στη στάση της 36χρονης κατηγορούμενης του προξένησε εντύπωση ο κ. Λύτρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήρθε με το κεφάλι ψηλά, σαν να καμάρωνε για το αποτέλεσμα το οποίο είχε πετύχει».

Όπως σχολίασε ο κ. Λύτρας, ακόμα και με την εμφάνισή της η κατηγορουμένη προσπάθησε να δημιουργήσει μια αντίθεση ανάμεσα στην εικόνα της και σε αυτή της Ιωάννας. «Είχε έρθει βαμμένη, σαν να έδειχνε στην Ιωάννα ότι μπορεί να το κάνει αυτό, ακόμα και μέσα από τη φυλακή, ενώ η Ιωάννα όχι».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Ιωάννας, το μόνο που θα προσπαθήσει να κάνει η υπεράσπιση είναι να μετατρέψει το κατηγορητήριο από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά ασκούμενη βλάβη, το οποίο όπως τόνισε, ο ίδιος αποκλείει να συμβεί.

Μεταξύ όλων όσων δήλωσε ο κ. Λύτρας επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι μέχρι στιγμής καμία συγνώμη δεν έχει εκφραστεί από την οικογένεια της κατηγορούμενης στην Ιωάννα, πλην των δικηγόρων της οι οποίοι μετέφεραν την προσωπική τους συμπάθεια και συγνώμη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος