“Μπρέγκελ: Ο καλειδοσκόπος μιας ανοίκειας και σκοτεινής καθημερινότητας” από την Rembrandt and the Cat

Ο Άλντους Χάξλεϋ, συγγραφέας του Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου, χαρακτήρισε τον Πίτερ Μπρέγκελ ως έναν “ανθρωπολόγο και κοινωνικό φιλόσοφο”, ίσως γιατί μέσα από το σύνθετο ζωγραφικό του έργου κατάφερε με μοναδική οξυδέρκεια να αποτυπώσει τη ματαιότητα ενός κόσμου μέσα από την ίδια τη μίζερη και σκοτεινή καθημερινότητα του.

Ένας καλειδοσκόπος είναι ο Πέτερ Μπρέγκελ, τόσο αυτής της ζωής, όσο ίσως και της επόμενης. Ατενίζοντας κανείς τα έργα του εκπλήσσεται από την πυκνότητα των σχεδόν μικρογραφικών σκηνών, όπου η μία διαδέχεται την άλλη με σχεδόν ιλιγγιώδη ταχύτητα, δημιουργώντας έναν πραγματικό λαβύρινθο που δεν αφήνει χώρο στο μάτι –αλλά ούτε και στο πνεύμα- για να ξεκουραστεί.

Κυνηγοί στο χιόνι, ένας μισάνθρωπος, ολλανδικές παροιμίες, παιδικά παιχνίδια, χωριάτικοι γάμοι, τυφλοί να οδηγούν τυφλούς, η πτώση των επαναστατημένων αγγέλων, η μάχη ανάμεσα στο καρναβάλι και τη σαρακοστή, ο πύργος της Βαβέλ, ανάπηροι ζητιάνοι, ο θρίαμβος του θανάτου αποτελούν μερικές μόνο από τις πηγές της έμπνευσης του, τις οποίες ανακαλύπτουμε μέσα από την πυκνή αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου.

Ο θεατής των έργων του Μπρέγκελ μπορεί σχεδόν να μυρίσει την βρωμερή ανάσα των μεθυσμένων κωμαστών του καρναβαλιού, να ακούσει τα χοντροκομμένα ξυλοπάπουτσα των μουσικών να χτυπάνε στα σανίδια στον χωριάτικο γάμο, τους συριγμούς από τους δαίμονες που πέφτουνε νεκροί από τις σπαθιές των αγγέλων, το τρίξιμο από τα κόκκαλα των σκελετών που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπων στον τάφο, τις σμίλες και τα καλέμια των χτιστών που οικοδομούν τον θρασύ πύργο της Βαβέλ…

Ο Μπρέγκελ είναι ένας ζωγράφος, που πεντακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του έχει ακόμα τη δύναμη να προκαλεί μοναδικά συναισθήματα στον θεώμενο καθώς αναπαράστησε με μοναδικό τρόπο έναν κόσμο που χάθηκε για πάντα, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να έχει αρκετές ομοιότητες με τον δικό μας· και αυτό είναι κάτι που θα τον κάνει για πάντα επίκαιρο.

Πλατφόρμα Zoom

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου Δεκεμβρίου, ώρα: 19:00 μέσω της Πολιτιστικής Διαδικτυακής Πλατφόρμας Rembrandt and the Cat 

συμμετοχή: 7 ευρώ

κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας  Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

ΠΗΓΗ: Rembrandt and the Cat

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος