Μπλόκο από το ΙΕΠ σε βίντεο που αναπαράγουν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού» – Δήλωση Κεραμέως – Έντονες αντιδράσεις

Την ανάκληση της έγκρισης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής» ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν βίντεο της Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής που αναπαράγουν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», ότι η ζωή του βρέφους δηλαδή αρχίζει με τη σύλληψη.

Τα βίντεο, όπου αναγράφεται «Εκπαιδευτικό video για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την Προγεννητική Αγωγή», είχαν πάρει έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου που έγραψε στο Twitter:

«’Αλλο ένα σκοταδιστικό, αντιεπιστημονικό, προσβλητικό για τα δικαιώματα των γυναικών πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποσύρεται άρον άρον χάρη στην αντίδραση κοινωνίας των πολιτών & μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το φως αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πιο δυνατό από το σκοτάδι», ανάρτησε στον δικό του λογαριασμό στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε απάντηση η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τόνισε:

«Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μετά από παρέμβασή μου, επανεξέτασε και ανακάλεσε την έγκριση που είχε δώσει για το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής. Αποτελούσε μία από τις περίπου 1000 εγκρίσεις που δίνονται κάθε χρόνο από το ΙΕΠ για δράσεις ΕΚΤΟΣ του υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος. Η Κυβέρνησή μας είναι η πρώτη που ενέταξε ολοκληρωμένο πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Δεν νομιμοποιείται λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να μας εγκαλεί για σκοταδισμό, πολύ περισσότερο που όχι μόνο ως Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, αλλά εξακολουθεί να αρνείται κάθε τι σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό. Και που βεβαίως δεν τόλμησε να εντάξει τη σεξουαλική αγωγή σε οριζόντια βάση στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα (αρκέστηκε σε μια απλή θεματική εβδομάδα…), επισημαίνει η κ. Κεραμέως και καταλήγει:

Από ότι φαίνεται η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική αυτή Εταιρεία έχει μακρά ιστορία με το Ελληνικό Δημόσιο. Και θα την διερευνήσουμε. Αυτό όμως που πρέπει επίσης να διερευνηθεί είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα καταγγέλλει το πρόγραμμα της εταιρείας αυτής, επί της διακυβέρνησής του την χρηματοδοτούσε με ποσά άνω των 100.000 ευρώ».

Για «μεσαιωνικές αντιλήψεις του ΙΕΠ, που για μία ακόμα φορά αποδεικνύει την πλήρη άγνοια και αδιαφορία του για παιδαγωγικά ζητήματα», έκανε λόγο η ΟΛΜΕ συμπληρώνοντας πως «είναι θλιβερό, την εποχή που καταγράφονται συνεχώς γυναικοκτονίες, βιασμοί και κακοποιήσεις, το ΥΠΑΙΘ, μέσω του ΙΕΠ, να προωθεί απόψεις που δηλητηριάζουν τα παιδιά μας και καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα».

«Το σχολείο οφείλει ως φορέας γνώσης να διδάσκει μόνο επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και ως φορέας κοινωνικοποίησης να διαπαιδαγωγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες με τις πανανθρώπινες αξίες, όπως η ισότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η αλληλεγγύη. Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

«Το πρόγραμμα “προγεννητικής αγωγής” για μαθητές Γυμνασίου, που προβάλλει σκοταδιστικές θεωρίες, επιτέλους αποσύρεται. Η ιδεοληψία και η αναχρονιστική λογική του Υπουργείου Παιδείας οδηγούν σε ακραίες και επικίνδυνες επιλογές. Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας αναγκάζουν την Υπουργό Παιδείας σε ανώμαλη προσγείωση και αναδίπλωση», δήλωσε η Χαρά Κεφαλίδου από το Κίνημα Αλλαγής.

«Η κα Κεραμέως δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Όσο και να την μανατζάρουν, καταφέρνει να αναδεικνύει την ροπή της προς τα χειρότερα ιδεολογικά κατάλοιπα της πατριαρχίας», σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος