Προετοιμασία συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με επιτροπή αγροτών – Συνεχίζονται τα μπλόκα και οι κινητοποιήσεις

Την πρόθεση του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των αγροτών ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμένοντας να διευκρινιστεί ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι των αγροτών και ποιους θα εκπροσωπούν. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων, ενώ οι αγρότες έχουν αποστείλει υπόμνημα στον πρωθυπουργό με εννέα ζητήματα, κρίσιμα για την επιβίωση του κλάδου και την ανακούφισή τους από το κόστος παραγωγής. Η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, στηρίζει τα αιτήματά τους και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποιεί από το πρωί επίσκεψη στα μπλόκα. Αύριο Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν οι αγρότες στη Σίνδο θα ορίσουν την επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό. Εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι από 20 άτομα γιατί θα πρέπει να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές αλλά και διαφορετικοί κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισοκόμοι κ.α). Από την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει και εάν δεν θα μπορούσε η συνάντηση να γίνει τη Δευτέρα θα την ζητήσουν για την Τρίτη.

Η επιστολή των αγροτών με τα αιτήματά τους έφτασε στα χέρια του πρωθυπουργού με τον ίδιο να προτίθεται να τους συναντήσει την προσεχή Δευτέρα εφόσον προηγουμένως λυθεί το θέμα της εκπροσώπησής τους.

Π. Μαρινάκης: Αναμένουμε να μάθουμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν

«Ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα αλλά πρώτα αναμένουμε να μάθουμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν. Ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα: ανοιχτοί δρόμοι, σημαίνει συνέχιση του διαλόγου. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε σε ένα σημείο να εμποδίζονται οι πολίτες από την ελεύθερη διέλευσή τους. Υπάρχει η καλή διάθεση από την κυβέρνηση, η οποία προκύπτει από πράξεις να ακούσουμε τους αγρότες».

Ο υπουργός Επικρατείας Mάκης Βορίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε: «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, προϋπόθεση οι ανοικτοί δρόμοι δεν θέλουμε παρακώλυση συγκοινωνιών – δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να συζητήσω τις τεχνικές λεπτομέρειες , όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό Το ποτήρι είναι μισογεμάτο, όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις».

Μιλώντας στην ΕΡΤ εκπρόσωποι των αγροτών μετά το ΝΑΙ του πρωθυπουργού για συνάντησή μαζί τους επισημαίνουν ότι προσδοκούν μέσα από τη συζήτηση να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους.

Προσδοκίες αγροτών για λύσεις στα αιτήματά τους μετά το «ΝΑΙ» Μητσοτάκη για συνάντηση

« Αυτό όμως που πρέπει να μας λύσει η κυβέρνηση είναι τα προβλήματα και τα αιτήματα που της στείλαμε. Πάνω σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί και πάνω σε αυτό ζητάμε να δώσει λύσεις» ανέφερε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρόεδρος του ΕΛΓΑ .

« Η επιτροπή που θα κατέβει στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και η οποία θα γίνει με ανοιχτούς δρόμους όπως το θέλουν αλλά τα τρακτέρ εδώ για να δούμε τι θα λύσει και ποια αιτήματα είναι αυτά που θα δώσει στους αγρότες, αν συνεχίσουμε ή όχι τον αγώνα μας. Το καλό που τους θέλω να λύσουν τα αιτήματα» σημείωσε ο Σωτήρης Γιαννάκος αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει τη Δευτέρα αυτός ο διάλογος και θα δοθούν οι απαντήσεις που περιμένει ένας αγροτικός κόσμος με τεράστια αγωνία για την ύπαρξή του και μόνο» ανέφερε ο Γιάννης Παναγής αντιπρόεδρος Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου

«Τη Δευτέρα θα γίνει η συνάντηση, εμείς αύριο στις 11 θα έχουμε συνάντηση όλοι, από όλα τα μπλόκα, όλοι οι σύλλογοι στη Σίνδο για να πάρουμε τις αποφάσεις και να βγάλουμε επιτροπή ποιοι θα συναντήσουν τον Πρωθυπουργό» σημείωσε ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού συλλόγου δήμου Αλεξάνδρειας.

Η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν ήδη υλοποιηθεί και αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα δοθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

«Πολλά από τα οποία περιγράφονται στο συγκεκριμένο κείμενο έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει, είτε συνολικά. Είναι μεγάλο το ζήτημα κόστους, αλλά έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Εξετάζουμε τον τρόπο που θα δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Το υπόμνημα των αγροτών προς τον Πρωθυπουργό περιλαμβάνει, 9 βασικά αιτήματα μεταξύ αυτών:

  • αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο
  • πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα
  • μη εφαρμογή και επαναδιαπραγμάτευση νέας ΚΑΠ.
  • μέτρα και έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με τα μεγαλύτερα μπλόκα να βρίσκονται σε Μάλγαρα, Γρεβενά Φλώρινα Μουδανιά και Πλατύκαμπο.

Την αναπαράσταση της «κηδείας της αγροτιάς» έκαναν οι αγρότες σε δρώμενο στο τελωνείο της Καστοριάς.

«Συνεχίζουμε δυναμικά ό,τι έχουμε προγραμματίσει. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω ακόμη και την ώρα που θα γίνεται η συνάντηση»πίσω ακόμα και την ώρα της συνάντησης» λένε οι αγρότες της Καστοριάς.

Αντιπολιτευτικά πυρά για το αγροτικό

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση για το αγροτικό. Για εμπαιγμό των αγροτών κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αγρότες ζουν μία αβίωτη συνθήκη ειδικά φέτος και έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία σειρά, μία δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνει τις λύσεις για αυτά τα θέματα] ανέφερε ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΝΤ1.

Ανυπαρξία σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής βλέπει το ΠΑΣΟΚ

«Είναι άλλο να τα κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα και άλλο να κλείσουν τους δρόμους. Το να κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα μπορεί να είναι μία μέθοδος ώστε να γίνουν ορατοί» σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδώνης

Στα μπλόκα τον αγροτών στον Πλατύκαμπο βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Θυμόμαστε όλοι την πρώτη μέρα πως ξεκίνησε με καταστολή, με συκοφαντίες, και τώρα με κάποια μέτρα κοροϊδία, είναι κοροϊδία πραγματικά δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, δεν καλύπτουν το σύνολο των αιτημάτων σας, γι’ αυτό χρειάζεται τώρα να συνεχιστεί ο αγώνας.» ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας .

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι έδωσε ένα δις στους αγρότες. Δε λέει όμως ότι τα περισσότερα λεφτά από αυτά, είναι από τις εισφορές των αγροτών. Με τα ψέματα δεν μπορείτε να κάνετε πολιτική» είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Δεν θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για τον απλούστατο λόγο ότι έχει μια διαφορετική πολιτική στρατηγική» είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες παράγουν σε ένα κόστος πολύ υψηλό» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας».

Την Παρασκευή αντιπροσωπείες από όλα τα μπλόκα θα βρεθούν στη Σίνδο Θεσσαλονίκης να ορίσουν την επιτροπή που θα τους εκπροσωπήσει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Μαρία Σταθοπούλου, Ειρήνη Κυρίτση, Δώρα Μήτρα, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Σοφία Ζουζέλη, Ανδρέας Σταματόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος