Τι είναι τα περίεργα μπλε… φωτάκια στο χιόνι της Αρκτικής

Κάπου στην Αρκτική, σε μια περιοχή στις ακτές της Λευκής Θάλασσας, όπου κυριαρχούν το χιόνι και το κρύο, μία βιολόγος ανακάλυψε ένα ασυνήθιστο φαινόμενο.

Η Ρωσίδα ερευνήτρια Vera Emeliannenko παρατήρησε ένα φαινόμενο παράξενο, μπλε φωταύγεια να λάμπει στο χιόνι στη μέση της νύχτας.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 80 χρόνια που το φαινόμενο της φωταύγειας των κοπεπόδων αναφέρεται στην Αρκτική.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λάμψεις χιονιού που βρέθηκαν κοντά σε έναν ερευνητικό σταθμό στη Ρωσία ήταν στην πραγματικότητα μικροί οργανισμοί κοπέποδα, που δημιουργούσαν το φαινόμενο της βιοφωταύγειας.

Η Vera Emeliannenko, που εργάζεται σε έναν απομακρυσμένο σταθμό στη Ρωσία  και παρατήρησε το παράξενο φαινόμενο, μάζεψε λίγο από το χιόνι. Στη συνέχεια το έβαλε κάτω από ένα μικροσκόπιο και ανακάλυψε ότι η λάμψη προερχόταν από μικρούς οργανισμούς που προκαλούν το φαινόμενο της βιοφωταύγειας που ονομάζονται κοπέποδα (Metridia Ionga).

Τι είναι τα περίεργα μπλε… φωτάκια στο χιόνι της Αρκτικής

Ονομάζονται επίσης θαλάσσια έντομα. Τα πλάσματα αυτά βρίσκονται συνήθως στον ωκεανό, σε βάθη έως και 90 μέτρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόνο λίγα μέτρα στη διάρκεια της νύχτας.
Η Ksenia Kosobokova, ειδικός στο θαλάσσιο ζωοπλαγκτόν της Αρκτικής στην Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας στη Ρωσία, είπε στο National Geographic ότι πιθανότατα αυτά τα κωπέποδα πιάστηκαν από ένα ισχυρό ρεύμα στη Λευκή Θάλασσα, το οποίο τους έβγαλε στην ξηρά. Έτσι, τα μικροσκοπικά πλάσματα έφτασαν πάνω στο χιόνι, δημιουργώντας μια φαντασμαγορική εικόνα μέσα στη νύχτα.
Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος