Μπακαλιάρος τηγανητός: Πώς ετοιμάζουμε το πιάτο της 25ης Μαρτίου – Tα μυστικά για τραγανό κουρκούτι

Μπακαλιάρος παστός με κουρκούτι ή χωρίς; Στο ερώτημα αυτό που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25η Μαρτίου δίνει στην εκπομπή «Συνδέσεις» η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαίρη Σκανδάλη, η οποία με τη βοήθεια δύο ειδικών μάς αποκαλύπτει τα μυστικά για τραγανό και καλά ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο.

Τουλάχιστον δύο ημέρες ξαλμύρισμα θέλει ο παστός μπακαλιάρος με την αλλαγή του νερού να γίνεται κάθε τέσσερις ώρες. «Μετά το ξαλμύρισμα φτιάχνουμε το κουρκούτι ρίχνοντας αλεύρι μέσα στη μπύρα και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Έπειτα ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά και λίγο ξύδι για να βοηθήσει στο ψάρι να γίνει πιο τραγανό», σύμφωνα με τις οδηγίες του Κώστα Ρωμανάκη, ιδιοκτήτη ψαροταβέρνας στην Αγία Παρασκευή.

Σύμφωνα με το έθιμο κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς να τρώνε ψάρι ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων. Παλαιότερα που οι κάτοικοι των ηπειρωτικών περιοχών της χώρας δεν προμηθεύονταν φρέσκα ψάρια, ο παστός μπακαλιάρος ήταν μια οικονομική και πρακτική λύση.

Ρεπόρταζ: Μαίρη Σκανδάλη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος