Μωβ μέδουσα: Το πιο επικίνδυνο είδος στη Μεσόγειο με το επώδυνο τσίμπημα

Η μωβ μέδουσα της Μεσογείου κατακλύζει και φέτος τις ελληνικές παραλίες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρόσο Κουτσούμπα, το τσίμπημά της είναι επώδυνο, λόγω της νευροτοξίνης που έχει. Είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μωβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλο– καφέ και, όταν ενηλικιώνεται, παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα έπειτα από κέντρισμα της “Pelagia noctiluca“, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, είναι τα ακόλουθα:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, ενώ πιθανά, όμως πιο σπάνια, άλλα συμπτώματα είναι η ναυτία, η πτώση της πίεσης, η κεφαλαλγία, ο εμετός, η διάρροια και το κνιδωτικό εξάνθημα.

 Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, όπως από του στόματος/τοπικά παυσίπονα, ζεστό νερό και παγοκύστες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος