Μοριακή ταυτοποίηση για επτά καρπούς-superfoods με τεχνολογία DNA Barcoding

Array

Με τεχνολογία DNA Barcoding γίνεται η «ταυτοποίηση» και η διάσωση αυτοφυών δασικών καρπών.

Η μοριακή ταυτοποίηση και αναγνώριση συγκεκριμένων ποικιλιών εντάσσεται στο ερευνητικό έργο «Eco Variety», που συντονίζει το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Στόχος της δράσης, στην οποία συμμετέχουν και άλλοι εταίροι, είναι η ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών κι αυτοφυών δασικών καρποφόρων θάμνων και δέντρων.

Επιδίωξη του ερευνητικού έργου είναι η συλλογή, η αναπαραγωγή, η διατήρηση, η πιλοτική καλλιέργεια και στο τέλος η αξιοποίηση και η ανάδειξη των επτά ειδών της πλούσιας ελληνικής βιοποικιλότητας, με τα οποία έχει αποφασίσει να ασχοληθεί καθώς δυνητικά υπάρχει για αυτά και εμπορικό ενδιαφέρον.

Πολλά από τα είδη θάμνων και δέντρων που μελετά το πρόγραμμα ήδη καλλιεργούνται σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, ενώ στην Ελλάδα τα βήματα που έχουν γίνει σε σχέση με την καλλιέργειά τους είναι μικρά και βασίζονται κυρίως σε συλλογές άγριων πληθυσμών από τη φύση.

Η καινοτομία του έργου Eco Variety, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, είναι ότι τα είδη που μελετά καλλιεργούνται πρώτη φορά στην Ελλάδα με τεκμηριωμένη συλλογή σε ό,τι αφορά στο πολλαπλασιαστικό υλικό. Εμπορικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων, ως μαρμελάδες ή ροφήματα, στην κοσμετολογία και στη φαρμακευτική.

Για το πρόγραμμα μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης ΕΛΓΟ- Δήμητρα, Ελένη Μαλούπα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος