Μόναχο: Απονεμήθηκαν τα βραβεία “Friedrich von Thiersch” από το παράρτημα της ΑΧΕΠΑ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο φιλανθρωπικού δείπνου, στο Μόναχο της Γερμανίας, η απονομή των βραβείων “Friedrich von Thiersch” για το έτος 2023 από το τοπικό παράρτημα της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA.

Τα βραβεία, τα οποία φέρουν το όνομα του μεγάλου Γερμανού κλασικού φιλολόγου και φιλέλληνα Friedrich von Thiersch, απονέμονται σε προσωπικότητες που με τη δράση και το έργο τους συμβάλλουν στην προβολή του Ελληνισμού στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ο πρωτοπρεσβύτερος και Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις Δημόσιες Σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, πατήρ Απόστολος Μαλαμούσης, για την κοινωνική του προσφορά, ο διακεκριμένος παιδαγωγός και ανθρωπολόγος, καθηγητής Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, για την προσφορά του στην Παιδεία και τον Πολιτισμό και ο πρώην υπουργός παιδείας της Βαυαρίας και βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου, Δρ. Ludwig Spaenle, για τη φιλελληνική του δράση.

Ο πρόεδρος της AHEPA Μονάχου, κ. Χρήστος Καφάσης, εξήρε την προσφορά και τον χαρακτήρα των βραβευθέντων μέσα από την παρουσίαση του σημαντικού τους έργου.

Μόναχο: Απονεμήθηκαν τα βραβεία “Friedrich von Thiersch” από το παράρτημα της ΑΧΕΠΑ
Η βράβευση του πατέρα Απόστολου Μαλαμούση

Ο πατήρ Απόστολος Μαλαμούσης, ένας ιερέας που χτίζει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία μίας εξωστρεφούς ορθόδοξης εκκλησίας, η οποία βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους εκπροσώπους των άλλων δογμάτων και πρωταγωνιστεί στην πνευματική ζωή του Μονάχου, μίας πόλης με αξιόλογο ελληνικό πληθυσμό.

Μόναχο: Απονεμήθηκαν τα βραβεία “Friedrich von Thiersch” από το παράρτημα της ΑΧΕΠΑ
Η βράβευση του καθηγητή Βασίλειου Φθενάκη

Ο καθηγητής Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, ένας επιστήμονας διεθνούς κύρους και πρωτεργάτης πλήθους μεταρρυθμίσεων στη γερμανική εκπαιδευτική πολιτική, επηρέασε με τις καινοτόμες μελέτες του τη σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη, ενώ έχει αναπτύξει αξιόλογη δράση για την ενίσχυση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων.

Μόναχο: Απονεμήθηκαν τα βραβεία “Friedrich von Thiersch” από το παράρτημα της ΑΧΕΠΑ
Η βράβευση του βουλευτή, Δρ. Ludwig Spaenle

Ο βουλευτής, Δρ. Ludwig Spaenle, ο οποίος έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή για το βαυαρικό φιλελληνισμό τον 19ο αιώνα, υποστήριξε ως υπουργός παιδείας την ενίσχυση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία της Βαυαρίας, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη υπερασπιζόταν σθεναρά την Ελλάδα στις ομιλίες του, παρά το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στη γερμανική κοινωνία έναντι των Ελλήνων. Στην αντιφώνησή του μάλιστα, ο Γερμανός πολιτικός ανακοίνωσε κοινή πρωτοβουλία των τριών βραβευθέντων για την προώθηση της αδελφοποίησης των δήμων της Αθήνας και του Μονάχου, δύο πόλεων με στενούς ιστορικούς δεσμούς ήδη από την εποχή της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους.

Πηγή: τμήμα Α 618 “Friedrich von Thiersch” της AHEPA
Φωτογραφίες: Νικόλαος Σκριτλής από το bavariagr.de

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος