Moderna: Ισχυρή ανοσολογική απόκριση το νέο εμβόλιο για τη μετάλλαξη Omicron

Ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι των ταχέως διαδεδομένων υποπαραλλαγών Omicron BA.4 και BA.5, φαίνεται πως έχει δημιουργήσει μια ενημερωμένη έκδοση του εμβολίου της Moderna κατά του COVID-19, που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει την παραλλαγή Omicron.

Σύμφωνα με τη φαρμακευτική εταιρία, το ενημερωμένο εμβόλιο, το οποίο η Moderna ελπίζει ότι θα εγκριθεί το φθινόπωρο, είναι ένα δισθενές εμβόλιο, που σημαίνει ότι στοχεύει δύο διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού – την αρχική έκδοση το 2020 και την παραλλαγή Omicron – που κυκλοφόρησε ευρέως τον περασμένο χειμώνα.

Μάλιστα, η εταιρία δήλωσε ότι, αν και το εμβόλιο προκάλεσε ασθενέστερη ανταπόκριση κατά των BA.4 και BA.5 από ό,τι κατά της υποπαραλλαγής BA.1, η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για την καταπολέμησή του, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να παράγει «μακροπρόθεσμη προστασία ενάντια σε ολόκληρη την οικογένεια των παραλλαγών της Omicron».

«Είναι μια ισχυρή απάντηση αντισωμάτων», είπε ο Paul Burton, ιατρικός διευθυντής της Moderna, σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters και συμπλήρωσε πως «είναι πιθανό να είναι μακράς διαρκείας και πιστεύω ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα, η πρωτογενής διέγερση ή ο εμβολιασμός με το ενημερωμένο εμβόλιο θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει σημείο καμπής στον αγώνα μας ενάντια στον ιό SARS-cov-2».

Σημειώνεται πως η Moderna παρήγαγε το ενημερωμένο εμβόλιο μόνη της, πριν από οποιαδήποτε έγκριση, και ο διευθύνων σύμβουλος Stéphane Bancel είπε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αρχίσει να προμηθεύει τον ορό τον Αύγουστο.

Η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες για να ζητήσει έγκριση για το εμβόλιο – το οποίο ονομάζει mRNA-1273.214 – για την φθινοπωρινή περίοδο.

Οι δύο υποπαραλλαγές του Omicron αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με εξωτερικούς ειδικούς για να συζητήσουν την καλύτερη σύνθεση αναμνηστικών εμβολίων για το φθινόπωρο.

Τέλος, η Pfizer δοκιμάζει επίσης αρκετές πιθανές παραλλαγές προσαρμοσμένων σε εμβόλια COVID-19, συμπεριλαμβανομένου ενός δισθενούς υποψηφίου παρόμοιου με το Moderna.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος