ΜΜΕ: “Εξίσωση με δύο αγνώστους κι εκτός νυμφώνος η ελίτ”

Στην πρωτιά Μακρόν, αλλά και στην απειλή που συνιστά η παρουσία της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας εστιάζουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

“Aποβολή της Δεξιάς”, είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της συντηρητικής εφημερίδας Le Figaro, με το κύριο άρθρο της να χαρακτηρίζει τις εκλογές “τεράστια σπατάλη”.
«Λυπηρό φιάσκο, ηθική ήττα.Οι μεγάλες προσωπικότητες των συντηρητικών του Φρανσουά Φιγιόν θρηνούν τον αποκλεισμό της δεξιάς από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, κάτι που έχει να συμβεί στη Γαλλία από το 1958″, τονίζεται και προστίθεται ότι σήμερα συνεδριάζει η πολιτική επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος καθώς πλησιάζει το “τέλος” του Φιγιόν.

Η αριστερή εφημερίδα Liberation εμψυχώνει τον Εμανουέλ Μακρόν με τίτλο “Ενα βήμα πριν από τα Ηλύσια Πεδία”.

Η άλλοτε κομμουνιστική εφημερίδα Humanité, κυκλοφορεί με μαυρόασπρη φωτογραφία της Μαρίν Λεπέν υπό τον τίτλο “Ποτέ”.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί την «καλύτερη ελπίδα μίας μεγάλης χώρας με σοβαρά προβλήματα», αλλά προειδοποιεί ότι «η απειλή που θέτει η άκρα δεξιά δεν έχει σβήσει».

Σε “νέα γαλλική επανάσταση” αναφέρεται από το πρωτοσέλιδο της η εφμερίδα Daily Mail.

Την ίδια ώρα το βρετανικό κανάλι Sky News εκτιμά ότι η άνοδος του ευρώ χάρη στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών “τα λέει όλα”.

Οι Financial Times βλέπουν ήδη την «στέψη» του Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο προειδοποιούν ότι ο 39χρονος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί σκληρά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί.

“H πολιτική ελίτ ταπεινώθηκε καθώς επικράτησαν στον πρώτο γύρο οι μη παραδοσιακοί”, σχολιάζει η εφημερίδα Times του Λονδίνου.

Στο κύριο άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προβλέπει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «θα εκλεγεί πρόεδρος, χάρη σε μια συμμαχία όλων των κομμάτων ενάντια στην υποψήφια του Εθνικού Μετώπου». Ωστόσο, εκτιμά ότι ο Μακρόν θα καταφέρει να εκλέξει λίγους βουλευτές στις εκλογές που θα γίνουν στις 11 Ιουνίου. «Για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να δεχθεί να συνεργασθεί ή με μέρος των σοσιαλιστών ή με μια μετριοπαθή πτέρυγα της κεντροδεξιάς.

Επιφυλακτική η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Η Γαλλία κατακερματισμένη» ότι  άνω του 40% των Γάλλων ψήφισαν υποψήφιους της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς.

Για το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η επιτυχία του κεντρώου υποψήφιου είναι «ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό κατεστημένο”.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais σχολιάζει ότι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι είτε ένας “πρώην τραπεζίτης με λιγοστή πολιτική εμπειρία κι ένα φιλοευρωπαϊκό και φιλελεύθερο μήνυμα”, είτε “η διάδοχος της ακροδεξιάς, που υποστηρίζει την έξοδο από την ΕΕ”, ενώ εκτός νυμφώνος για πρώτη φορά από συστάσεως της 5ης Δημοκρατίας βρίσκονται οι πολιτικές οικογένειες της Γαλλίας, Σοσιαλιστές και Γκωλικοί. Ο Μακρόν, παρ’ όλο που πολιτικά “ανδρώθηκε” μέσα στο περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ, προτείνει κατ’ ουσίαν “έναν τρίτο δρόμο”, καταλήγει το άρθρο.

Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η βελγική Le Soir θεωρεί ότι οι Γάλλοι «έκαναν την επανάστασή τους και εθεσαν αντιμέτωπες για την προεδρία δύο αντισυστημικές προσωπικότητες.

“Εξίσωση με δύο αγνώστους”, χαρακτηρίζει την επικράτηση Μακρόν – Λεπέν η ελβετική εφημερίδα Tribune.

“Όχι και έκπληξη”, σχολιάζει η εφημερίδα Washington Post κρίνοντας αναμενόμενη την έκβαση του πρώτου γύρου της αναμέτρησης για τη γαλλική προεδρία.

https://twitter.com/PaginaNuova/status/856375238040440832

Για τους New York Times ο δεύτερος γύρος θα είναι μια μονομαχία μεταξύ ενός «αρχάριου στην πολιτική» και «του δαυλού της ακροδεξιάς». Αυτή η αντιπαράθεση «θέτει τη Γαλλία σε έναν αβέβαιο δρόμο σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία αυτές οι εκλογές μπορούν παράλληλα να κρίνουν το μέλλον της ΕΕ».

ΠΗΓΗ: Αίθουσα Σύνταξης Ert.gr, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ,ΑΠΕ
Σχετική είδηση:Γαλλία: Αντιμέτωπος με την Λεπέν ο «αρχάριος» Μακρόν (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος