Μητσοτάκης: Αντίπαλος ο εφησυχασμός, σύμμαχος η δυναμική της ΝΔ – Τσίπρας: Να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας

«Σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία» ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κρήτη, όπου πραγματοποιεί με βαν περιοδεία σε ολόκληρο το νησί. Ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογράμμισε ότι αντίπαλος είναι ο εφησυχασμός και ζήτησε από τους πολίτες το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, ενώ εμφανίστηκε καυστικός απέναντι στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι θέλουν να μείνουν στην απ’έξω.

Τον μίτο της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας ξετυλίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος για 48 ώρες περιοδεύει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, με το βλέμμα στο ορόσημο της 25ης Ιουνίου.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο νομός Λασιθίου. Σε Σητεία, Μακρύ Γιαλό, Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο η υποδοχή ήταν θερμή, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να ζητεί εντολή για το σχηματισμό αυτοδύναμης και ισχυρής κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας.

Όπως είπε: «Επειδή εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία παράξενη κατάσταση, όπου μπορεί στην επόμενη Βουλή να μπουν περισσότερα κόμματα, αυτό -για όσους δεν γνωρίζετε καλά την αριθμητική του εκλογικού νόμου- σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας αυξάνεται. Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε να πετύχουμε ένα υψηλό ποσοστό για να έχουμε σίγουρα μία ισχυρή κυβέρνηση. Θα το πετύχουμε αυτό το ποσοστό, δεν έχω καμία αμφιβολία. Αλλά για να γίνει αυτό δεν μπορούμε να ανεχτούμε κανέναν εφησυχασμό[…] Αντίπαλός μας είναι ο εφησυχασμός και σύμμαχός μας είναι η δυναμική του κόμματός μας, των στελεχών μας[…] Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς να βρεθούμε στη θέση να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ενός, των δύο ή των τριών βουλευτών. Αυτό δεν θα μας διευκόλυνε να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας. Εμείς ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες ισχυρή εντολή για πολλές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις[…]Θα λιώσω και πάλι τα παπούτσια μου και θα γυρίσω την Ελλάδα».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν η δικαίωση της πολιτικής ευπρέπειας και της αλήθειας απέναντι στην τοξικότητα, τη χυδαιότητα και τα ασύστολα ψέματα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ιεράπετρα.

«Βλέπω ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ανακάλυψαν νέο τροπάριο: να μην είναι, λέει, “παντοδύναμος ο Μητσοτάκης”. Τους απαντώ: παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός… Και αν αυτός μας εμπιστευθεί στην κάλπη, τότε θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση[…] Τους αφήνουμε να διαγκωνίζονται για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση και για το ποιος θα πάρει το ρετιρέ της “κεντροαριστερής πολυκατοικίας”, αλλά τους θυμίζουμε ότι, στις 25 Ιουνίου, οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Και γι’ αυτό και θα ψηφίσουν και πάλι την Νέα Δημοκρατία…» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μηνύματα συσπείρωσης και πανστρατιάς από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στην ομιλία του στον Άγιο Νικόλαο. Στην πρώτη γραμμή και οι προτεραιότητες του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «Θα φτάσουμε στο μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, στα 950 ευρώ τον κατώτατο μισθό[…] Στρέφουμε την προσοχή μας πρώτα και επάνω από όλα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας[…] Καλύτερο εχέγγυο ό,τι είπαμε το κάναμε γιατί ένα πράγμα δεν διαπραγματευόμαστε την προσωπική μας αξιοπιστία και σχέση εμπιστοσύνης».

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Λασίθι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το καταφύγιο ζώων «Takis Shelter». Πρόκειται για ένα βραβευμένο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στη διάσωση και τη φροντίδα αδέσποτων ζώων στην Ιεράπετρα. Ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου, το προσωπικό και εθελοντές, περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα, τα στειρώνουν, τα φροντίζουν και τα διαθέτουν για υιοθεσία, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού.

Μήνυμα νίκης αλλά και εγρήγορσης από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Την στρατηγική «πόρτα πόρτα, χωριό χωριό» έχει βάλει σε εφαρμογή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στην Κρήτη. Όπως είπε και ο ίδιος «θα λιώσω τα παπούτσια μου» μέχρι την 25η Ιουνίου μεταφέροντας το μήνυμα ότι η επαφή με τους πολίτες αποτελεί προτεραιότητα του.

Και στην ομιλία του στο Ηράκλειο, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε έμφαση στην ανάγκη επίτευξης αυτοδυναμίας στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και τόνισε ότι «στις κάλπες της 21ης Μαΐου δικαιώθηκε η πολιτική επιλογή 4 ετών και αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να επαναβεβαιωθεί καθώς και ότι ηττημένοι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι οι οποίοι επένδυσαν στην πόλωση και την τοξικότητα, επικράτησε η αλήθεια απέναντι στα ασύστολα ψεύδη».

Επίσης, παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, με αιχμή την αύξηση μισθών, επισήμανε ωστόσο ότι η κάλπη είναι άδεια και πρέπει να ξαναγεμίσει με ψηφοδέλτια της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι μόνος αντίπαλος είναι ο εφησυχασμός και τόνισε ότι «όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση, ψηφίζουμε για Πρωθυπουργό, δεν ψηφίζουμε για το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Ψηφίζουμε για αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι η προϋπόθεση της αυτοδύναμης Ελλάδος. Εξάλλου, φρόντισαν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να το καταστήσουν απολύτως σαφές. Τι μας είπε ο κ. Ανδρουλάκης; Λέει, “και 149 Βουλευτές να έχετε, εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης”. Ακριβώς γιατί δεν μπορούν και γιατί κατά βάθος δεν θέλουν να το κάνουν. Βολεύονται να είναι στην αντιπολίτευση. Η ευθύνη της διακυβέρνησης πέφτει εκ των πραγμάτων στους ώμους τους δικούς μας και θέλω να ξέρετε ότι το αποτέλεσμα, αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, εμένα με γέμισε με ακόμα περισσότερη ευθύνη».

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γεωργία Σκιτζή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ηράκλειο ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά για να συγχαρεί τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον κύριο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, τείνουμε χείρα φιλίας προς τη γείτονα, ωστόσο είναι συγκεκριμένες οι κόκκινες γραμμές που θέτει η Ελλάδα και δεν πρόκειται να παρεκκλίνει σε θέματα εκτός ατζέντας. Ελπίζω να βελτιωθεί το κλίμα είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι μόνο εγώ ξέρω τι περάσαμε για να φτάσουμε σε κάπως πιο καλό κλίμα αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Ουσιαστικά υπογράμμισε ότι αυτό που ζητά από τους πολίτες, μια αυτοδύναμη διακυβέρνηση, σχετίζεται και με τις γεωπολιτικές ισορροπίες» υπογράμμισε η δημοσιογράφος.

Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Εκλογές 2023 – Α. Τσίπρας: Μετά το αποτέλεσμα το πρώτο που σκέφτηκα ήταν η παραίτηση

«Το πρώτο που σκέφθηκα, ήταν η παραίτηση, αλλά δεν είχα δικαίωμα να λιποτακτήσω σε μια δύσκολη στιγμή», αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο δελτίο ειδήσεων του STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα. «Αυτό που προέχει για εμάς είναι να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ». Μίλησε για οδυνηρό αποτέλεσμα που δημιούργησε μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, και το οποίο δεν το περίμενε, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς. Στο ερώτημα τι σκέφτηκε το βράδυ των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι είναι άνθρωπος, όχι μηχανή, «έχω συναισθήματα» και ότι αυτό που σκέφτηκε ήταν η παραίτηση. Πρόσθεσε ότι αυτό το συναίσθημα τον βασάνισε μερικές μέρες και τόνισε πως «όταν ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω». «Όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία, ο καπετάνιος έχει την υποχρέωση να μη βουτήξει στη θάλασσα» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Γιάννη Φασουλά, ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τα αίτια της ήττας είπε «δεν ψάχνουμε τα αίτια της ήττας στους πολίτες ή στους αντιπάλους μας, θα τα ψάξουμε σε εμάς». Είπε επίσης «δεν επικοινωνήσαμε σωστά, το πρόγραμμά μας. Υπήρχε εικόνα Βαβυλωνίας. Η απλή αναλογική έφερε στρατηγικό εγκλωβισμό γιατί δεν βρήκαμε ανταπόκριση από κανένα». Απέδωσε επίσης την ήττα στην ατζέντα φόβου, όπως είπε, που επέβαλε η Νέα Δημοκρατία.

Σε ό, τι αφορά τον στόχο της 25ης του Ιούνη είπε ότι είναι να ανατραπούν οι συσχετισμοί, γιατί αν επαναληφθούν θα έχουμε «μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση», γατί το κρίσιμο είναι πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Και τέλος κατηγόρησε τον κύριο Μητσοτάκη με αφορμή τις σημερινές και χθεσινές του δηλώσεις για αλαζονεία και έπαρση.

Την ίδια ώρα, «φωτιές» άναψαν στο προεκλογικό σκηνικό, οι δηλώσεις υποψήφιων βουλευτών Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ περί αύξησης της φορολογίας. Μετά την Ελένη Χρονοπούλου που απέδωσε σε «σαρδάμ» τις δηλώσεις της, ο Παναγιώτης Δουδωνής έκανε λόγο για αύξηση φορολόγησης στις επιχειρήσεις. «Μαρτυριάρηδες» τους χαρακτήρισε ο Άκης Σκέρτσος, κάνοντας λόγο για επικίνδυνα φορολογικά σχέδια.

Λάδι στη φωτιά της πολιτικής κόντρας ρίχνει και η λήξη της παράτασης στην ασφαλιστική κάλυψη ελεύθερων επαγγελματιών με χρέη προς τον ΕΦΚΑ, στις 31 Μαΐου, με τον οργανισμό να διευκρινίζει, πάντως, ότι θα πρέπει ο ασφαλισμένος να πληρώσει τις εισφορές υγείας του 2022, για νέα παράταση και όχι το σύνολο των οφειλών του.

«Μετά την κινητή και ακίνητη περιουσία των μικρομεσαίων, η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο ακόμα και την περίθαλψή τους, επιδεικνύοντας μέγιστη αναλγησία. ΚΑΤ Είχαμε προειδοποιήσει ότι επαγγελματίες και αγρότες πρέπει να πάρουν ανάσα, με μια νέα ρύθμιση οφειλών ΚΑΤ.. Εδώ και τώρα καλούμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να δώσει λύση» δήλωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Στον κ. Τεμπονέρα θυμίζουμε, ότι το κόμμα του υπερψήφισε την ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των μη ασφαλιστικά ενήμερων ελεύθερων επαγγελματιών, την οποία σήμερα καταγγέλλει.(…) Θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου. Όμως αποδεικνύεται ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άκης Σκέρτσος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης ξεκίνησε περιοδείες με πρώτο σταθμό την Χίο επιδιώκοντας, όπως λένε στελέχη, να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ τον βασικό πόλο απέναντι στην συντήρηση.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της βάζει η Χαριλάου Τρικούπη την οικονομική πολιτική.

«Η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος.

Την ίδια ώρα, συζητήσεις και αντιδράσεις, έχουν πυροδοτήσει δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί αύξησης των φορολογικών εσόδων. Η Ελένη Χρονοπούλου έκανε λόγο για αύξηση φόρων, για να ανασκευάσει τη δήλωσή της, λίγες ώρες αργότερα. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για την κ. Χρονοπουλου, σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν και οι δηλώσεις Δουδωνή και Μάντζου, περί αύξησης της φορολόγησης των μερισμάτων, αλλά και επιβολής φόρου στις γονικές παροχές.

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Σκέρτσου ο οποίος τόνισε:

Οι νέοι «μαρτυριάρηδες» -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα:

1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων

2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και

3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης το ΚΚΕ ζητεί αύξηση στα επιδόματα αναπηρίας.

«Το ΚΚΕ παλεύει για σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες και όχι με βάση τις διάφορες δημοσιονομικές “αντοχές” της οικονομίας» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με ψέματα δεν ασκείς σοβαρή πολιτική, δηλώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος και σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «Όχι μόνο δεν αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία, όχι μόνο δεν έχουμε παραγωγικό πλούτο, αλλά συνεχώς χρεώνονται η Ελλάδα και οι Έλληνες».

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα οξυνθούν περαιτέρω στον δρόμο προς την κάλπη.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γεωργία Σκιτζή, Γιώργος Παντελάκης, Γιάννης Φασουλάς

Σχετικά Άρθρα: Κ. Μητσοτάκης: Να ενισχύσουμε περισσότερο τη νέα κοινωνική μαζική συμμαχία που χτίσαμε στις 21 Μαΐου – Εμπόδιο μόνο ο εφησυχασμός

Συγχαρητήρια Κ. Μητσοτάκη στον Τ. Ερντογάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος