Μηνύματα – δράσεις ενάντια στη βία κατά των γυναικών (video)

Με το σύνθημα Πείτε όχι, σταματήστε τη βία κατά των γυναικών ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκστρατεία της, με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών.

Οφείλουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους, να ενισχύσουμε το κουράγιο τους, να σπάσουμε τον φόβο και την σιωπή υπογράμμισε στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μηνύματα – δράσεις ενάντια στη βία κατά των γυναικών (video)Φορώντας μια λευκή κορδέλα στο πέτο τους, το σύμβολο αποτροπής και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, ο Πρόεδρος της Βουλής, τα μέλη του Προεδρείου –Αντιπρόεδροι, Κοσμήτορες και Γραμματείς– και ο Υπουργός Εσωτερικών ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης έστειλαν το δικό τους μήνυμα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με στόχο την εξάλειψη αυτού του απαράδεκτου φαινομένου, που αποτελεί πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα κινητοποιούμαστε εναντίον της σιωπής ή ακόμα και εναντίον της ανομολόγητης συναίνεσης που υπάρχει στην άσκηση βίας κατά των γυναικών, τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναλαμβάνοντας τον ρόλο πρεσβευτή της χώρας μας στην παγκόσμια αυτή καμπάνια, ανταποκρινόμενος με θέρμη στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματέα Ισότητας.

Μηνύματα – δράσεις ενάντια στη βία κατά των γυναικών (video)Στα πορτοκαλί ντύθηκε επίσης η Βουλή των Ελλήνων προς τιμήν της ημέρας ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μία στις τρεις γυναίκες, κάποια στιγμή στη ζωή της, θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, ενώ μία στις πέντε, θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Ειδικότερα:
-Το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
-Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
-7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας, ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης
-6 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
-Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα είναι άνεργος.

Ανεκτίμητη είναι η προσφορά των υπευθύνων του Ξενώνα ΦΟΙΒΗ, του πρώτου ξενώνα βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας ευάλωτων γυναικών την Ελλάδα, ο οποίος λειτουργεί από το 1965.

Στις δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών που διοργάνωσε η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών στο Κέντρο της Αθήνας παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Υπογράμμισε δε, ότι οι γυναίκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές μας. Είναι η μάνα, η αδερφή, η σύντροφος, η κόρη μας. Και όχι μόνο δεν τις χτυπάμε ούτε με τριαντάφυλλο, όπως είναι ο τίτλος της πρωτοβουλίας μας, αλλά τις αγαπάμε πάρα πολύ.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία προσφέρει έως και 2 Δεκεμβρίου 2016 δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ, νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας θα δέχονται δωρεάν όλες τις κακοποιημένες γυναίκες.

Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ.

Αίθουσα σύνταξης ert.gr
Πηγή: ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Νεφέλη Τζανετάκου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος