Μήνυμα ενότητας και μια “ευχάριστη έκπληξη” αναμένεται από την ετήσια ομιλία του προέδρου Γιούνκερ

Στις 10.00 ώρα Ελλάδας, ξεκίνησε η ετήσια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την έναρξη της ομιλίας για την κατάσταση της Ενωσης.
«Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη», ήταν η επόμενη φράση του.

Η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Βέρα Γιούροβα που επισκέφθηκε πριν από τρεις μέρες την Αθήνα, είπε ότι η ομιλία Γιούνκερ θα περιέχει μια «ευχάριστη έκπληξη».Από τα «συμφραζόμενα» των τελευταίων μηνών, αντιλαμβανόμαστε ότι θα ζητήσει μια πιο χαλαρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αφού ήδη «αθωώθηκαν» από τις ποινές για τα ελλείμματά τους η Ισπανία και η Πορτογαλία ενώ για τη Γαλλία ο Πρόεδρος της Κομισιόν κατηγορείται ότι «κάνει τα στραβά μάτια».

Οι δύο Επίτροποι που έχουν τα οικονομικά χαρτοφυλάκια Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί δείχνουν να διχάζονται με τον πρώτο να είναι υπέρ της αυστηρότερης τήρησης των κανόνων και τον δεύτερο να συναινεί στη χαλάρωση, αλλά φαίνεται ότι Σόιμπλε έχει δώσει πράσινο φως, τουλάχιστον για την περίπτωση των ελλειμμάτων Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Όλα προμηνύουν ότι θα είναι ίσως η πιο σημαντική ομιλία από το 2010, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να κάνει τον απολογισμό του “δύσκολου έτους” που πέρασε.

Μόνος απέναντι στους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες, μαζί με τις ερωτήσεις που θα δεχθεί, για να κάνει έναν μετά το Brexit απολογισμό, πριν αποκαλύψει το σχέδιο μάχης για τους προσεχείς μήνες.

Στην περυσινή του ομιλία ο κ. Γιούνκερ επικεντρώθηκε στην πρόκληση του προσφυγικού, ζητώντας να υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων.

Η φετινή συζήτηση αναμένεται ως προοίμιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή στην Μπρατισλάβα, όπου για πρώτη φορά οι ηγέτες θα είναι 27, καθώς θα απουσιάζει η Βρετανία.

Θα αποτελούσε «μοιραίο σφάλμα» να μην αντληθούν τα διδάγματα του Brexit, προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για τον οποίο η σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβα την Παρασκευή θα αποτελέσει αποφασιστικό σημείο καμπής» για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στις ανησυχίες που γεννήθηκαν από τη προσφυγική κρίση.

Απέναντι στα μηνύματα ενότητας που θέλει να στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι δοκιμασίες συνοχής της ΕΕ συνεχίζονται με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν να ζητά τον αποκλεισμό της Ουγγαρίας για παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών, αλλά και τις χώρες του Visegrad να σκληραίνουν τη στάση τους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Νέα «καρφιά» Ρέντσι κατά της λιτότητας , εν αναμονή της «πρωτοβουλίας» Γιούνκερ (video)
Σχετική είδηση:ΗΠΑ-ΕΕ: «Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε λιτότητα και ανάπτυξη τελείωσε» δηλώνει ο Τζακ Λιού
Σχετική είδηση:Τουσκ προς τους 27: Μοιραίο λάθος να αγνοήσουμε το μήνυμα του Brexit
Σχετική είδηση:Δεν θέλει δημοσιονομική χαλάρωση ο Ντάισελμπλουμ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος