Μικροβιοκτόνος μάσκα στην μάχη κατά του κορονοϊού (Video)

Μια πρωτοποριακή μικροβιοκτόνο συσκευή υψηλής τεχνολογίας ανέπτυξαν ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πρόκειται για μια μάσκα που απευθύνεται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και αποστειρώνει τόσο τον εισπνεόμενο όσο και τον εκπνεόμενο αέρα. Η μάσκα μοιάζει με τις μάσκες θαλάσσης, αλλά είναι φτιαγμένη από ειδικό υλικό. Εφαρμόζει ερμητικά στο πρόσωπο και συνδέεται με συσκευή αποστείρωσης του αέρα, που ο χρήστης φορά όπως τα σακίδια πλάτης. Η συσκευή παρέχει φιλτραρισμένο αέρα με ρυθμιζόμενο τρόπο, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Η αποστείρωση του αέρα επιτυγχάνεται με υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία σκοτώνει το DNA των μικροβίων. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος ο χρήστης να είναι ασυμπτωματικός φορέας του κορονοϊού, αποστειρώνεται και ο εκπνεόμενος αέρας, σε άλλο θάλαμο αποστείρωσης. Η λειτουργία της μάσκας παρακολουθείται από ηλεκτρονικά κυκλώματα.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=7dhya3Gbtok[/embedyt]

Όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 ο καθηγητής Ορθοπαιδικής Παναγιώτης Γκιβίσης, πρόκειται για ήδη γνωστές τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα  καινοτόμο σύστημα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με αυτή τη συσκευή « κοιτάμε τον κορονοϊό στα μάτια και τον πολεμάμε»

Όπως ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Χρήστος Αντωνόπουλος, στην τελική της μορφή η συσκευή θα ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό και θα είναι φθηνότερη από προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα και κάνουν αποστείρωση μόνο του εισπνεόμενου αέρα. Χρειάστηκαν έξι μήνες εντατικής δουλειάς μέχρι να αναπτυχθεί το πρωτότυπο της συσκευής και αυτό το διάστημα γίνεται προσπάθεια να πατενταριστεί στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Αφού ληφθούν οι απαραίτητες άδειες και πιστοποιήσεις σε λίγους μήνες θα μπορεί να μπει στην παραγωγή. Η εφεύρεση των Ελλήνων ερευνητών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον συναδέλφων τους από ξένα πανεπιστήμια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος