«Μηδενική ανοχή» στην οπαδική βία – Κλείνουν όλες οι λέσχες φιλάθλων έως τις 31 Ιουλίου

«Οφείλουμε να πράξουμε τα αναγκαία για να μην υπάρξει άλλος Άλκης, θύμα αυτού του παραλογισμού» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την συνέντευξη Τύπου για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά της οπαδικής βίας. Την αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους έως τις 31 Ιουλίου 2022 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου με ποινές φυλάκισης έως 5 έτη και απαγόρευση της αναστολής έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ανάγκη να κατασταλούν «όλες οι εκφάνσεις της οπαδικής βίας που μας έφτασε ως εδώ», ενώ χαρακτήρισε παγκόσμια μάστιγα τον χουλιγκανισμό.

«Οφείλουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση η ΕΛΑΣ παρεμβαίνει, όμως κανείς δεν μπορεί να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη βία».

«Ήρθε η ώρα να σκοτώσουμε όλοι μαζί ως πολιτεία και ως πολίτες, τη λερναία ύδρα του χουλιγκανισμού, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «για την ΕΛΑΣ, ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους». Ανέφερε ότι η αστυνομία μέχρι χθες έκανε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ έγιναν 17 συλλήψεις. Οι σύνδεσμοι αυτοί ανήκουν σε όλες τις ομάδες.

Σε ό,τι μας αφορά, είπε, προχωράμε στην υλοποίηση των ακόλουθων μέτρων:

1. Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του νόμου θα σφραγίζονται

2. Οι Ανώνυμες Εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών με το οποίο παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων και θα ελεγχθούν για αυτό από την ΕΛΑΣ.

3. Υλοποιείται πρόγραμμα εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, καθώς οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν.

4. Αναβαθμίζεται η διαρκής εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, με την καθημερινή εμπλοκή και παρακολούθηση από τον εκάστοτε υπαρχηγό της ΕΛΑΣ.

«Το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία αυστηροποιείται ακόμη περισσότερο» σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος ανακοίνωσε σειρά μέτρων, που θα ψηφιστούν στη Βουλή, με νομοθετικές παρεμβάσεις από το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Ειδικότερα:

  • Δημιουργείται Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου.
  • Προσωρινά αναστέλλεται η λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.
  • Δημιουργείται Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, με τις ομάδες να μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι μία.
  • Θα γίνεται ανάκληση της άδειας σε μία Λέσχη Φιλάθλων αν υπάρχει ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο μέλη της.
  • Απαγορεύεται η διάθεση μεμονομένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών.
    Eπιβάλλονται κλιμακωτές ποινές και «σφράγισμα» θυρών σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παρουσία φιλάθλων με μεμονομένο εισιτήριο.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την έναρξη της ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι κεντρική προτεραιότητα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης είναι η αρχή μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος