Μηχανή του Χρόνου: Φάκελος Aids – Μπίλι Μπο (video)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS που καθιέρωθηκε η 1η Δεκεμβρίου το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΦΑΚΕΛΟΣ AIDS – ΜΠΙΛΥ ΜΠΟ (BILLY BO)

(video)

Ενημερωτική εκπομπή, βασισμένη στο ρεπορτάζ και την έρευνα, με παρουσιαστή τον Χρίστο Βασιλόπουλο, που φωτίζει πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα και παρουσιάζει δημοσιογραφικές έρευνες για ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Η συγκεκριμένη εκπομπή που παρουσιάστηκε σε δύο μέρη, κάνει αναδρομή στην ασθένεια του AIDS με έμφαση στη δεκαετία του ’80, παρακολουθώντας τις πρώτες αντιδράσεις της κοινωνίας κατά την εμφάνιση του θανατηφόρου και άγνωστου ιού και την άγνοια και την ενοχοποίηση των ασθενών. Παρουσιάζει τα πρώτα διάσημα θύματα και ασχολείται με την σκανδαλοθηρική εκμετάλλευση αυτού του ευαίσθητου θέματος από τον Τύπο της εποχής.

Το Α΄Μέρος αναφέρεται στην εμφάνιση του AIDS στην Ελλάδα και στο πρώτο διάσημο θύμα τον σχεδιαστή μόδας Βασίλη Κουρκουμέλη γνωστού ως Μπίλι Μπο, ο θάνατος του οποίου ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη όταν έγινε γνωστό δημόσια ότι έχασε τη ζωή του από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Αρχικά παρουσιάζεται το χρονικό της ασθένειας του AIDS, του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας όπως ονομάστηκε επίσημα το 1982 από την ιατρική κοινότητα. Γίνεται αναφορά στον εντοπισμό της από ερευνητές για πρώτη φορά το 1981 μεταξύ ομάδων ομοφυλοφίλων στην Αμερική, στο πώς η Αμερική αδιαφόρησε αντιμετωπίζοντάς τη ως νόσο κοινωνικής κατηγορίας αλλά και στην παραπλάνηση που τροφοδοτούσαν οι αναφορές του Τύπου, με συνέπεια την περιθωριοποίηση των ομοφυλόφιλων.

Παρουσιάζεται η περίπτωση του πρώτου διάσημου που δήλωσε δημόσια πως πάσχει από HIV/AIDS, του δημοφιλούς ηθοποιού του Χόλυγουντ Ροκ Χάτσον, που συγκλόνισε τον κόσμο αλλά και ο ασθενής μηδέν. Προβάλλονται πλάνα από την τελευταία  δημόσια εμφάνιση του Ροκ Χάτσον μαζί με την επί πολλών ετών συνεργάτιδά του, Ντόρις Ντέι, δύο μήνες πριν πεθάνει αλλά και η είδηση του θανάτου του από τα τηλεοπτικά μέσα κάνοντας λόγο για μια «μυστηριώδη ασθένεια».

Στη συνέχεια η εκπομπή καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία που πανικοβλήθηκε και υπέστη ένα τρομερό κύμα παραπληροφόρησης σχετικά με τον HIV. Με κεντρικό θέμα την τραγική ιστορία του πετυχημένου σχεδιαστή μόδας Μπίλι Μπο που πέθανε εξαιτίας του ιού, παρακολουθούμε μέσα από συνεντεύξεις φίλων του, ανθρώπων της κοσμικής Αθήνας, επιστημόνων αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, τις κοινωνικές προεκτάσεις της ασθένειας πριν πάρει επιδημικές διαστάσεις, την αρχική άγνοια για τη φύση της και την ενοχοποίηση των ομοφυλόφιλων, και την εμπορευματοποίηση αυτού του ευαίσθητου θέματος από τον Τύπο.

Παρουσιάζονται οι υπερβολές των εφημερίδων γύρω από τη ζωή του, οι κοινωνικός αποκλεισμός, η γνωριμία του με τον Ιόλα και τον Άντυ Γούρχολ, καθοριστική για το άνοιγμα του καταστήματός του στη Νέα Υόρκη. Τέλος παρουσιάζεται η επιστροφή του Μπο στην Ελλάδα, η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε την ασθένειά του και η τελευταία του συνέντευξη στη δημοσιογράφο Λένα Ζαννιδάκη την οποία αφηγείται η ίδια στην εκπομπή.

Ο γιατρός Γιάννης Κοσμίδης μιλάει για το πρώτο κρούσμα που διαγνώστηκε στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1983.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται δημοσιεύματα για την εμφάνιση του AIDS στην Ελλάδα, εξώφυλλα και δημοσιεύματα με τον Μπίλι Μπο, απόσπασμα ενημερωτικού σποτ στην Ελλάδα για το ΑIDS, στιγμιότυπα συνέντευξης του Μπο σε ξένη δημοσιογράφο και φωτογραφικό υλικό με μεγάλες σταρ της εποχής όπως η Βουγιουκλάκη, η Λάσκαρη κτλ.

Στην εκπομπή μιλούν ακόμη οι: Μιμή ΝτενίσηΣτέλιος ΠαρλιάροςΒάνα ΜπάρμπαΘοδωρής Σαράντης, παραγωγός στο Ρ/Σ/ 98,4, Χρήστος Μήτσης, κριτικός Κινηματογράφου Περ. «Αθηνόραμα», Θάνος Ασκητής, νευρολόγος, ψυχίατρος, Πρ. Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Νίκος Δέδες, πρόεδρος Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, Άγγελος Χατζάκης, καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Μάριος Λαζάνας, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Γιάννης Κοσμίδης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολόγος, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Συντονιστής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου ΚΕΕΛΠΝΟ, Νίκος Σταθούλης, Σύμβουλος Τέχνης- Βιογράφος ΙΟΛΑ, Ιωάννης Πανταζόπουλος, διευθυντής Οδοντιατρικής Μονάδας Ερυθρός Σταυρός, Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής – δημοσιογράφος, Δήμητρα Κανελλοπουλου, Πρόεδρος Σωματείου Εκδιδόμενων Προσώπων Ελλάδος, Βασίλης Ζούλιας, σχεδιαστής μόδας, Όλγα Μπάτη, δημοσιογράφος, Βανέσσα Καλλιπολίτη, πρώην μοντέλο, Φιλήμων, σχεδιαστής μόδας, Μάκης Σαλιάρης, επιχειρηματίας, Ζάχος Χατζηφωτίου, δημοσιογράφος, Καίτη Ταζεδάκη, δημιουργός κοσμημάτων, ο Γιώργος Λιάνης και ο Κώστας Τσαρουχάς, δημοσιογράφος.

Έτος παραγωγής: 2011

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σύνταξη: Κωνσταντίνα Τασιοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος